Peisajul economic actual este din ce în ce mai preocupat de problemele climatice care se dovedesc a fi unele semnificative și cu influență majoră asupra activităților din diverse domenii. Din cauza încălzirii climatice provocată de emisia de gaze cu efect de seră, fenomenele meteorologice extreme (secetă, inundație, furtună) sunt din ce în ce mai des întâlnite, ceea ce cauzează pierderi economice semnificative. Companiile din România trebuie să se alinieze eforturilor globale de reducere a amprentei de carbon prin adoptarea unor practici de afaceri sustenabile.
Firmele care vor să beneficieze de oportunități semnificative concomitent cu micșorarea amprentei de carbon pot pune la punct diverse practici și să utilizeze tehnologii de ultimă generație în vederea dovedirii unei responsabilități sociale și față de mediu. Stratos.ro oferă firmelor interesate o gamă variată de servicii cu privire la protejarea mediului înconjurător, la reducerea cantităților de gaze cu efect de seră și la atingerea conformității legislative în această privință.
Iată cum pot minimiza amprenta de carbon companiile românești!
1. Una dintre cele mai la îndemână metode de reducere a amprentei de carbon este implementarea unor tehnologii care permit atingerea eficienței energetice concomitent cu folosirea unor surse regenerabile de energie. În acest sens pot fi amintite înlocuirea sistemelor de iluminat tradiționale cu unele bazate pe tehnologia LED, realizarea unei izolații termice corespunzătoare pentru micșorarea consumului de energie în vederea climatizării spațiilor interioare și folosirea unor echipamente energetice performante. De asemenea, instalarea unor dispozitive care permit generarea de energie regenerabilă, cum ar fi panourile fotovoltaice sau turbinele eoliene, duce la scăderea consumului de combustibil fosil și la reducerea amprentei de carbon.
2. Reciclarea și gestionarea responsabilă a deșeurilor reprezintă metode ideale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, concomitent cu obținerea unor avantaje economice. Este cunoscut faptul că reciclarea unor materiale precum hârtia, sticla sau metalul este mai puțin consumatoare de energie decât generarea unor produse noi. Prin consumul scăzut de energie se reduce semnificativ amprenta de carbon, pentru că mare parte a energiei generate în România este produsă prin arderea combustibililor fosili.
3. Transporturile ca parte a lanțului de aprovizionare sunt considerate o sursă care generează dioxidul de carbon care contribuie la încălzirea climatică. Prin optimizarea lanțului de aprovizionare se micșorează consumul de combustibil și, implicit, are loc o scădere a amprentei de carbon. În acest sens poate fi menționată alegerea unor furnizori aflați în proximitate, precum și colaborarea cu firme care dovedesc aceeași responsabilitate în ceea ce privește reducerea amprentei de carbon.
4. Pentru înțelegerea corectă și completă a urmărilor negative ale activităților economice asupra încălzirii globale este utilă implementarea unui sistem de monitorizare și raportare a emisiilor de carbon. Prin calcularea amprentei specifice fiecărei companii se pot identifica punctele critice, ceea ce permite luarea unor măsuri punctuale, cu efect maxim.
5. Firmele care vor să manifeste o responsabilitate maximă pot adopta politici de muncă flexibile prin încurajarea muncii la distanță și prin implementarea unor soluții de mobilitate durabilă.
În concluzie, companiile care vor să-și limiteze amprenta de carbon au la dispoziție mai multe soluții ce pot fi implementate cu succes, care vor contribui la protejarea mediului înconjurător și la creșterea eficienței economice.