Cinci reguli de aur pentru a avea o alimentație sănătoasă

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 25 feb 2024, 02:15

Cinci reguli de aur pentru a avea o alimentație sănătoasă

Sursa: Pexels.com

Mulți oameni caută cele mai bune sfaturi și reguli care să le influențeze stilul de viață, dar și alimentația astfel încât să aibă o stare cât mai bună.

Unul dintre cele mai importante lucruri pentru un stil de viață sănătos este reprezentat de o alimentație sănătoasă, ce trebuie să acopere necesarul de nutrienți ai organismului. Iată care sunt cele cinci reguli de aur pentru a avea o alimentație sănătoasă. 

Citește și: Ce trebuie să mănânci pentru a avea o piele sănătoasă

Cinci reguli de aur pentru a avea o alimentație sănătoasă

Alimentația sănătoasă stă la baza unui stil de viață sănătos, iar unul dintre cele mai importante sfaturi legate de acest aspect, pe care specialiștii încearcă să îl reamintească oamenilor este să prioritizeze micul dejun care este principala masă a zilei. Este important să consumăm un mic dejun consistent la începutul zilei pentru a avea energie să ne concentrăm pe toate planurile pe care trebuie să le ducem la final.

Un mic dejun ideal trebuie să aibă în componența sa proteine, grăsimi sănătoase, dar și carbohidrați.

O altă regulă de aur pentru o alimentație sănătoasă este să avem în vedere care este proporția corectă a alimentelor din farfurie, mai exact jumătate din farfurie trebuie să fie plină cu legume, iar cealaltă jumătate trebuie să fie compusă din cereale și proteine slabe și sănătoase. Această masă trebuie să fie urmată de unul sau mai multe fructe, ce pot fi consumate sub formă de shake sau proaspete.

Peștele este un aliment pe care oamenii ar trebui să îl consume mai des, deoarece acesta reprezintă o sursă excelentă de proteine la care se adaugă minerale și vitamine. Este recomandat ca acesta să fie consumat de cel puțin două ori pe săptămână, fie că acesta este gras, precum somonul, păstrăvul, heringul, sardina sau macroul, dar și slab, care este de culoare albă.

Apa este un alt aspect foarte important pentru o alimentație sănătoasă, aceasta ține departe senzația de foame și poate să curețe întreg organismul.

În cazul în care vrem să diversificăm, atunci putem bea ceai de plante sau sucuri naturale.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cea mai importantă regulă pentru o alimentație sănătoasă este să avem un echilibru în dieta noastră. Nu trebuie neapărat să nu mai consumăm dulciuri sau alte alimente sau preparate calorice, însă trebuie să o facem rar sau să consumăm lucrurile mai puțin sănătoase într-un procentaj mai mic decât cele sănătoase.

Citește și: De ce este bine să consumăm sfeclă roșie? Iată ce beneficii are pentru organismul nostru

Elevii vor învăța despre alimentația sănătoasă

În perioadele 22-26 mai şi 6-9 iunie, 15 unități de învățământ primar vor desfășura diferite activități pentru a îi învăța pe cei mici care este importanța unei alimentații sănătoase, bazată pe consumul de fructe şi legume proaspete, lapte şi produse lactate.

Aceste acțiuni se desfășoară în cadrul Programului pentru şcoli al României, finanţat prin Fondul European de Garantare Agricolă, pentru anul şcolar 2022-2023, iar fiecare elev ce va participa la această acțiune va primi un pachet de rechizite, dar și i fructe şi produse lactate pentru a ajuta la partea practică a acțiunilor. 

"Consiliul Judeţean Dâmboviţa îşi propune să încurajeze şi pe viitor implicarea cât mai multor şcoli în activităţi de acest gen, deoarece, dacă vrem să avem generaţii sănătoase pe termen lung, trebuie ca ele să cunoască în primul rând principiile unei alimentaţii sănătoase", se arată în comunicatul CJ Dâmboviţa.

Citește și: Top 5 cele mai frecvent întâlnite carențe nutriționale la nivelul populației

Sursa: stiripesurse.roziare.com

 

Taguri: