Timp de 40 de zile, cât ține Postul Crăciunului, credincioșii trebuie să se curețe atât trupește, cât și sufletește, astfel încât să se pregătească pentru Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos, iar asta înseamnă că nu vor mai consuma alimente de origine animală. Pentru a trece mai ușor peste această perioadă, dar și pentru a nu consuma aceleași preparate de post cu care v-ași obișnuit, v-am pregătit cinci rețete de post pe care să le încercați în timpul Postului Crăciunului.
1. Mâncare de linte cu legume
Românilor le este foarte dificil în această perioadă să își aleagă preparatele pe care să le consume de Postul Crăciunului, fiind și mai complicat să găsească rețete inovative care să le satisfacă papilele gustative. Pentru această perioadă de post puteți încerca să faceți o mâncare de linte cu legume.
Pentru a realiza mâncarea de linte cu legume aveți nevoie de:
- 200 g de linte uscată
- 1 ceapă medie, tocată
- 2 căței de usturoi, mărunțiți
- 2 morcovi, tăiați cubulețe
- 2 cartofi, tăiați cubulețe
- 1 ardei gras, tăiat cubulețe
- 400 g de roșii în bulion
- 1 lingură de ulei de măsline
- 1 linguriță de cimbru uscat
- 1 linguriță de boia de ardei dulce
- Sare și piper
Deși par multe ingrediente, modul de preparare al acestui
Citește și: Cea mai simplă rețetă de supă cremă de dovleac vegană
Urmează ca în oală să adăugăm și lintea scursă, roșiile în bulion și condimentele, după care vom amesteca totul foarte bine, urmând să lăsăm la fiert compoziția timp de aproximativ 30 de minute, după care vă puteți bucura de preparatul vostru de post.
2. Roșii umplute de post
În cazul în care legumele umplute sunt preparatele voastre preferate, nu trebuie să renunțați la ele în perioada Postului Crăciunului, astfel puteți să preparații roșii umplute de post. Pentru acest preparat aveți nevoie de:
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
- 6 roșii
- 2 cartofi
- 1 zucchini
- 1 ceapă mare
- 1 cățel usturoi
- 1 linguriță de ierburi mediteraneene
- 6 linguri ulei de măsline
- sare
- piper
Pentru a începe să facem roșiile umplute este necesar să le spălăm foarte bine, după care să le facem un capac în zona superioară, astfel încât să putem scoate pulpa din interior, după care se așează cu tăietura în jos pentru a se scurge câteva minute. Este momentul să ne ocupăm de umplutură, mai exact vom fierbe cartofii în coajă, după care îi punem în apă rece, continuând cu restul legumelor alese, pe care le vom tăia cubulețe.
După ce toate legumele, inclusiv pulpa roșiilor, sunt tăiate, avem nevoie de o oală pe care o vom încălzi și în care vom adăuga uleiul, urmând să prăjim ceapa și usturoiul. Este momentul să adăugăm treptat legumele, împreună cu câteva condimente, după care lăsăm la fiert, amestecând din 10 în 10 minute.
Este momentul în care trebuie să preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius, după care urmează să așezăm roșiile pe o tavă, după car adăugăm umplutura noastră de legume. Se stropesc cu ulei și se dau la cuptor pentru 20 de minute.
3. Humus de casă
Humusul este preparat pe care românii îl mănâncă adesea și în perioadele în care nu este post și deși acesta poate fi cumpărat din magazin, poate fi preparat și foarte ușor acasă. Pentru a prepara humus de casă aveți nevoie de:
- 500 g năut
- sucul a 2 lămâi
- 100 ml ulei
- 2 linguri pastă de susan
Citește și: Cele mai delicioase rețete de post cu spanac: Trei feluri de mâncare pentru această perioadă
- 4 căței de usturoi
- 1 crenguță pătrunjel
Pentru a prepara o rețetă delicioasă și simplă de humus de casă va trebui să începeți prin a pune năutul la hidratat cu o seară înainte de a vă apuca de gătit, astfel încât acesta să se hidrateze. Următoarea zi acesta se pune la scurs și se mixează, după care adăugăm pasta de susan, sucul de lămâie și uleiul. În timp ce amestecăm năutul punem și usturoiul pisat și tot ce mai trebuie să faceți este să îl serviți la masă alături de măsline și să presărați puțin pătrunjel.
4. Chiftele de post
Chiftelele reprezintă un preparat tradițional în România, iar pentru a fi prietenoase cu oamenii ce țin post în perioada aceasta, vă invităm să încercați chiftelele de post. Pentru această rețetă veți avea nevoie de:
- 2 cartofi
- 1 legătură pătrunjel
- sare
- ulei
- boia
- 2 cepe
- piper
- 1 cana Ciuperci
- 2 linguri orez
- 3 linguri făină
Trebuie să începem rețeta prin a curăța cartofii și a îi pune la fiert, urmând ca în altă oală să punem la fiert și orezul. Ceapa pe care am tocat-o o vom căli într-o tigaie, după care le vom scurge cartofii și îi vom pune peste orez, urmând să adăugăm și ceapa călită, pătrunjelul și ciupercile tocate mărunt. Se condimentează după gust, urmând să le facem în ce formă dorim pentru a le da prin făină și a le prăji în ulei încins, relatează retete.unica.ro.
5. Chec cu nuci
După atâtea preparate sărate de post avem nevoie și de un desert pe măsura așteptărilor, iar checul este un desert apreciat în casele românilor, motiv pentru care să arătăm varianta de post. Pentru a prepara chef de nuci avem nevoie de:
- 500 g făină
- 300 g zahăr
- 2 linguri praf de copt
- 1 lingurița bicarbonat
- 1 fiolă esență de rom
- 10 linguri ulei floarea soarelui
- 1 1/2 cană apă
- 1 cană nuci mărunțite
Pentru a începe această rețetă de chec cu nuci vom pune într-un bol zahărul, uleiul, apa, praful de sare şi esenţa de rom, după care amestecăm foarte bine ingredientele, urmând să adăugăm făina amestecată cu praful de copt şi bicarbonatul. Amestecăm până în momentul în care nu mai avem cocoloașe, după care putem să ungem forma de chec cu ulei pentru a o tapa cu făină și a pune aluatul. Băgăm checul la cuptor la 180 de grade, timp de aproximativ 45 de minute.