Cinci tradiții pe care să le respecți în Postul Paștelui

Autor: Denisa Irimia

Pe ce data pica Pastele in anul 2024

Sursa: freepik

Tradițiile, obiceiurile și superstițiile asociate cu Postul Paștelui, cel mai extins și important post din calendarul liturgic, reprezintă un aspect semnificativ al vieții spirituale în comunitatea creștină.

În această perioadă solemnă, există numeroase practici și restricții care definesc experiența credincioșilor în timpul Postului Mare, o perioadă de introspecție și pregătire spirituală înainte de sărbătoarea Învierii.

Citește și: Postul Paştelui 2024. Data când are loc Lăsata Secului

Cinci tradiții pe care să le respecți în Postul Paștelui

În timpul Postului Mare, se cuvine să ne orientăm cu atenție asupra acțiunilor noastre, evitând anumite comportamente și săvârșiri.

Există un set de reguli și sfaturi care indică ce nu ar trebui să facem în această perioadă sacrală. De asemenea, rugăciunile specifice pentru Postul Mare sau Postul Paștelui devin un mijloc de comunicare cu divinitatea, învăluită în atmosfera solemnă a acestei perioade.

Postul Paștelui este o perioadă spirituală și trupească ce se întinde pe o durată impresionantă de 40 de zile, reprezentând cel mai extins moment de abstinență și reflectare în calendarul creștin.

În plus față de această lungă perioadă de pregătire, credincioșii mai adaugă și Săptămâna Patimilor, denumită și Săptămâna Mare, în calendarul lor liturgic.

Această perioadă de post devine crucială pentru cei credincioși, oferindu-le o oportunitate unică de a se dedica purificării atât la nivel sufletesc, cât și trupeasc. În timpul acestui lung post, credincioșii se angajează într-un proces de introspecție și renunțare la diverse plăceri materiale, concentrându-se pe dezvoltarea lor spirituală și conectarea cu valorile religioase.

Acest post se inspiră din perioada de post de 40 de zile și 40 de nopți pe care Mântuitorul Iisus Hristos a ales să o parcurgă înainte de a începe să propovăduiască Evanghelia.

În conformitate cu tradiția populară, Postul Mare este divizat în două etape distincte: Postul Păresimilor, care se întinde până în Duminica de Florii, și Postul Paștelui, cuprinzând ultima săptămână cunoscută sub denumirea de Săptămâna Mare.

Pe parcursul întregului post există așa-numitele dezlegări la pește, când cei care postesc au voie să consume mâncăruri din pește.

După perioada de post, conform tradiției creștine, credincioșii sunt îndemnați să se angajeze într-un act de spovedanie, unde își mărturisesc păcatele și manifestă căință. Acest proces este considerat esențial pentru a primi împărtășania ulterior.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”

Spovedania are loc, de obicei, în ultima săptămână dinaintea sărbătorii Învierii. În aceeași perioadă, în cadrul fiecărei biserici creștin-ortodoxe, se desfășoară ceremoniile cunoscute sub numele de "Denii", reprezentând unele dintre cele mai sublime și înălțătoare slujbe religioase. Acestea au loc în mod obișnuit după orele 18-19, în timpul serii.

Citește și: Sărbătoare cu cruce neagră la data de 17 ianuarie 2024. Rugăciunea făcătoare de minuni pe care să o rostim

Ce să nu faci în Postul Paștelui

Pe durata celor 40 de zile ale acestei perioade, este important să evităm consumul de carne sau produse lactate. În plus, credincioșii sunt îndemnați să se abțină nu doar de la alimente, ci și de la gânduri necurate, pofte, petreceri, patimi și fapte rele. Aceasta evidențiază faptul că abstinența alimentară nu este doar o renunțare la anumite hrăniri, ci și o formă de autocontrol și curățare spirituală, unde postul trupesc merge mână în mână cu postul sufletesc.

După încheierea perioadei de post, credincioșii participă la slujbele bisericești, unde se angajează în ritualul spovedaniei și împărtășaniei. În același timp, se consideră benefic să se desfășoare și o ceremonie de sfințire a casei. Preotul este invitat să viziteze locuința credincioșilor, unde se desfășoară actul de stropire cu apă sfințită asupra celor prezenți și a tuturor încăperilor. În cadrul acestei slujbe, se roagă pentru ocrotirea și binele locuinței, precum și pentru sănătatea atât trupească, cât și sufletească a celor care locuiesc acolo.

Rugăciune de spus în Postul Mare

„Doamne şi Stăpânul vieţii mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert nu mi-l da mie. Iar duhul curăţiei, al gândului smerit, al răbdării şi al dragostei, dăruieşte-l mie, robului Tău. Aşa Doamne, Împărate, dăruieşte-mi ca să-mi văd greşalele mele şi să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat eşti în vecii vecilor. Amin”.

 

 

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.