În această perioadă solemnă, există numeroase practici și restricții care definesc experiența credincioșilor în timpul Postului Mare, o perioadă de introspecție și pregătire spirituală înainte de sărbătoarea Învierii.
Citește și: Postul Paştelui 2024. Data când are loc Lăsata Secului
Cinci tradiții pe care să le respecți în Postul Paștelui
În timpul Postului Mare, se cuvine să ne orientăm cu atenție asupra acțiunilor noastre, evitând anumite comportamente și săvârșiri.
Postul Paștelui este o perioadă spirituală și trupească ce se întinde pe o durată impresionantă de 40 de zile, reprezentând cel mai extins moment de abstinență și reflectare în calendarul creștin.
Această perioadă de post devine crucială pentru cei credincioși, oferindu-le o oportunitate unică de a se dedica purificării atât la nivel sufletesc, cât și trupeasc. În timpul acestui lung post, credincioșii se angajează într-un proces de introspecție și renunțare la diverse plăceri materiale, concentrându-se pe dezvoltarea lor spirituală și conectarea cu valorile religioase.
Acest post se inspiră din perioada de post de 40 de zile și 40 de nopți pe care Mântuitorul Iisus Hristos a ales să o parcurgă înainte de a începe să propovăduiască Evanghelia.
În conformitate cu tradiția populară, Postul Mare este divizat în două etape distincte: Postul Păresimilor, care se întinde până în Duminica de Florii, și Postul Paștelui, cuprinzând ultima săptămână cunoscută sub denumirea de Săptămâna Mare.
Pe parcursul întregului post există așa-numitele dezlegări la pește, când cei care postesc au voie să consume mâncăruri din pește.
După perioada de post, conform tradiției creștine, credincioșii sunt îndemnați să se angajeze într-un act de spovedanie, unde își mărturisesc păcatele și manifestă căință. Acest proces este considerat esențial pentru a primi împărtășania ulterior.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Spovedania are loc, de obicei, în ultima săptămână dinaintea sărbătorii Învierii. În aceeași perioadă, în cadrul fiecărei biserici creștin-ortodoxe, se desfășoară ceremoniile cunoscute sub numele de "Denii", reprezentând unele dintre cele mai sublime și înălțătoare slujbe religioase. Acestea au loc în mod obișnuit după orele 18-19, în timpul serii.
Citește și: Sărbătoare cu cruce neagră la data de 17 ianuarie 2024. Rugăciunea făcătoare de minuni pe care să o rostim
Ce să nu faci în Postul Paștelui
Pe durata celor 40 de zile ale acestei perioade, este important să evităm consumul de carne sau produse lactate. În plus, credincioșii sunt îndemnați să se abțină nu doar de la alimente, ci și de la gânduri necurate, pofte, petreceri, patimi și fapte rele. Aceasta evidențiază faptul că abstinența alimentară nu este doar o renunțare la anumite hrăniri, ci și o formă de autocontrol și curățare spirituală, unde postul trupesc merge mână în mână cu postul sufletesc.
După încheierea perioadei de post, credincioșii participă la slujbele bisericești, unde se angajează în ritualul spovedaniei și împărtășaniei. În același timp, se consideră benefic să se desfășoare și o ceremonie de sfințire a casei. Preotul este invitat să viziteze locuința credincioșilor, unde se desfășoară actul de stropire cu apă sfințită asupra celor prezenți și a tuturor încăperilor. În cadrul acestei slujbe, se roagă pentru ocrotirea și binele locuinței, precum și pentru sănătatea atât trupească, cât și sufletească a celor care locuiesc acolo.
Rugăciune de spus în Postul Mare
„Doamne şi Stăpânul vieţii mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert nu mi-l da mie. Iar duhul curăţiei, al gândului smerit, al răbdării şi al dragostei, dăruieşte-l mie, robului Tău. Aşa Doamne, Împărate, dăruieşte-mi ca să-mi văd greşalele mele şi să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat eşti în vecii vecilor. Amin”.