Cine a fost Anna Politkovskaia, jurnalista asasinată în 2006, care a arătat lumii în urmă cu 16 ani cine este Putin cu adevărat

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 24 nov 2022, 04:25

Anna Politkovskaia

Sursa: Facebook

Anna Politkovskaia a fost o jurnalistă rusă și scriitoare ce a făcut mai multe dezvăluiri zguduitoare despre corupția din Rusia.

Născută pe 20 august 1958, la New York, cu numele de Anna Mazepa, Anna Politkovskaia a devenit cunoscută după ce a criticat poziția Kremlinului legată de Cecenia.

Ulterior Anna Politkovskaia a ajuns una dintre cele mai cunoscute opozante ale regimului Putin, dezvăluind corupția din rândul celor ce se aflau în anturajul președintelui Rusiei.

A fost asasinată în fața locuinței sale la data de 7 octombrie 2006.

S-a stabilit că cel care a ucis-o era un criminal plătit, dar cine a dat ordinul nu s-a aflat niciodată. Anna Polikovskaia a fost ucisă chiar de ziua lui Vladimir Putin.

Cine a fost Anna Politkovskaia, jurnalista ucisă în 2006 la Moscova

Născută la New York Anna Politkovskaia a absolvit în anul 1980, la Moscova, jurnalismul și a început ulterior să scrie pentru cotidianul Izvestia. După iunie 1999, a început să scrie articole pentru Novaïa Gazeta, varianta online.

În 2001 avea să se refugieze pentru mai multe luni în Austria după ce primise amenințări cu moartea. Anna Politkovskaia fusese informată că un ofițer de poliție, pe care îl acuzase de comiterea unor atrocități contra civililor în Cecenia, dorea să se răzbune. 

Ofițerul de poliție, pe numele său Serghei Lapin, a fost pus sub acuzare în anul 2002, cercetările au fost abandonate anul următor, dar au fost reluate în 2005.

Serghei Lapin avea să fie condamnat la 11 ani de închisoare în acest dosar.

Scriitoarea și jurnalista Anna Politkovskaia s-a angajat în mai multe acțiuni de apărare a victimelor războaielor din Cecenia. Ea a vizitat spitale și campusuri de refugiați și a intervievat militari ruși și civili ceceni. În articolele pe care le-a scris ea a criticat violențele din războaiele din Cecenie și a dezvăluit abuzurile comise de forțele de intervenție ruse asupra populației civile din Cecenia prin articole bine documentate.

În articolele ei, Anna Politkovskaia a criticat și tăcerea ultimilor doi prim-miniștri ceceni, Ahmad Kadîrov și fiul său Ramzan, legate de aceste abuzuri, amândoi fiind susținuți de Moscova.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În septembrie 2004, în timpul unui zbor spre Beslan (Osetia de Nord), Anna Politkovskaia și-a pierdut pe neașteptate cunoștința. Avionul s-a întors imediat la Moscova pentru ca jurnalista să fie internată în spital. S-a presupus că a fost vorba de otrăvire, dar nu s-a investigat niciodată ce s-a petrecut, de fapt.

Citeste si: Discursul lui Vladimir Putin de invazie a Ucrainei ar fi fost înregistrat în urmă cu 3 zile! Cine a făcut dezvăluirea

Cine a fost Anna Politkovskaia, jurnalista ucisă în 2006

Anna Politkovskaia a criticat intens regimul construit de Vladimir Putin. Jurnalista a dezvăluit corupția din rândul unor oameni apropiați de liderul de la Kremlin.

În ultima sa operă, "Dureroasa Rusie", care a apărut în septembrie 2006, Anna Politkovskaia a criticat asiduu politica lui Vladimir Putin și a Rusiei de atunci. Totodată, ea a prezis în carte că "dacă va izbucni o revoluție în Rusia, nu va fi nici portocalie, nici de catifea, ci roșie ca sângele".

Conștientă de repercusiunile acțiunilor sale, de dimensiunea dezvăluirilor sale, Anna Politkovskaia și-a pierdut viața încercând să arate lumii cine este Putin, conducătorul suprem al Federației Ruse și al armatei ruse. Spre deosebire de alți jurnaliști europeni și americani, Politkovskaia n-a avut niciodată încredere în imaginea pe care presa rusă i-o crea lui Putin. Jurnalista și scriitoarea a publicat o carte intitulată chiar așa, "Rusia lui Putin". 

Anna Politovskaia a fost găsită moartă la data de 7 octombrie 2006, chiar când Vladimir Putin sărbătorea împlinirea vârstei de 54 de ani. Poliția a găsit, la locul crimei, un pistol Makarov și patru gloanțe lângă cadavrul jurnalistei. Nu s-a aflat niciodată cine ar fi ordonat uciderea jurnalistei, dar crima ar fi fost comisă de un ucigaș plătit.

Citeste si: Conflictul Rusia-Ucraina LIVE UPDATE Explozii masive în mai multe orașe! Oamenii se înghesuie să fugă

  

 

 


Într-un colț izolat al județului Buzău, în satul Pardoși, soții Nicolae și Stanca Chiriac duc o viață departe de agitația orașului, dar și de confortul unei comunități pline de viață.