Cine a fost cel mai bogat om din istoria omenirii: Bogăția lui o depășea pe cea a miliardarilor moderni

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 25 feb 2025, 12:42
Cine a fost cel mai bogat om din istoria omenirii
Sursa: wikipedia.org

Care a fost persoana cu cei mai mulți bani din lume și în ce secol a trăit?

În prezent, este greu de crezut că a existat vreodată un om mai bogat decât Bernard Arnault, Jeff Bezos, Bill Gates sau Elon Musk. Totuși, dacă ne uităm în istorie, descoperim o figură legendară a cărei bogăție a fost incomparabil mai mare: Mansa Musa, împăratul Imperiului Mali din secolul al XIV-lea. Deținând o cantitate imensă de aur, Mansa Musa este considerat cel mai bogat om care a trăit vreodată, având o avere care, ajustată la inflație, depășea 400 de miliarde de dolari.

Cine a fost Mansa Musa?

Potrivit en.wikipedia.org, Mansa Musa s-a născut în 1280 și a devenit conducătorul Imperiului Mali în 1312, după ce fratele său a renunțat la tron pentru a explora Oceanul Atlantic. Sub conducerea sa, Mali a devenit unul dintre cele mai prospere imperii ale lumii, extinzându-se pe o suprafață de peste 3.200 de kilometri, acoperind părți din Senegal, Mauritania, Mali, Burkina Faso, Niger, Gambia, Guineea-Bissau, Guineea și Coasta de Fildeș.

Bogăția incomensurabilă a împăratului de aur

Mansa Musa deținea aproximativ jumătate din aurul cunoscut al lumii la acea vreme, controlând rutele comerciale cheie care legau Africa de Nord de restul lumii. Exploatarea aurului și comerțul cu sare au făcut ca bogăția sa să devină de neegalat.

O dovadă a opulenței sale a fost pelerinajul său la Mecca din 1324.

Caravana sa a inclus peste 60.000 de oameni, fiecare îmbrăcat în brocart de aur și mătase persană, însoțiți de 100 de cămile, fiecare cărând 150 de kilograme de aur pur. Ajuns în Cairo, Mansa Musa a oferit atât de mult aur populației locale în timpul șederii sale de trei luni, încât prețul acestui metal prețios s-a prăbușit, destabilizând economia egipteană pentru un deceniu. Se estimează că acest gest a dus la pierderi economice echivalente cu 1,5 miliarde de dolari la valoarea actuală.

Pe lângă averea sa fabuloasă, Mansa Musa a fost un mare susținător al artelor și învățăturii islamice. A construit numeroase moschei, biblioteci și centre educaționale, transformând orașul Timbuktu într-un centru cultural renumit al lumii islamice. în acea perioadă, Universitatea Sankore din Timbuktu a devenit un important centru de învățământ superior, atrăgând savanți din toată lumea arabă.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Minodora, mesaj emoționant pentru mama ei, în ziua în care ar fi trebuit să împlinească 67 de ani. „Nimic, dar absolut nimic nu mai este la fel!”

Citește și: „Nu este deloc meritul meu”. Fiica lui Ion Țiriac își câștigă de una singură existența în Dubai! Cu ce se ocupă Ioana Țiriac?

După moartea sa, în 1337, Imperiul Mali a intrat treptat în declin, iar bogăția sa extraordinară s-a risipit. Totuși, legenda lui Mansa Musa continuă să dăinuie, fiind considerat nu doar cel mai bogat om din istorie, ci și un lider care a influențat cultura și economia Africii de Vest.

Cum se compară averile moderne cu cea a lui Mansa Musa?

Comparativ, cei mai bogați oameni ai zilelor noastre, precum Bernard Arnault, Jeff Bezos (Amazon), Elon Musk (Tesla, SpaceX) sau Bernard Arnault (LVMH), dețin averi care abia ajung la 200-250 miliarde de dolari. Mansa Musa avea o avere de aproape dublul acestei sume, ajustată la inflație. Spre deosebire de miliardarii moderni, care își diversifică investițiile, împăratul Mali avea control absolut asupra celei mai prețioase resurse a epocii: aurul.

Cine este considerat cel mai bogat om din România, în prezent?

În 2024, averile celor mai bogați oameni din România au atins noi recorduri, depășind pentru prima dată în istorie pragul de 100 de miliarde de lei.

Primul loc este ocupat de Frații Pavăl, care dețin o rețea de magazine de bricolaj, averea lor fiind estimată în 2023 un profit net de 1,53 miliarde de lei, în scădere cu 10% față de anul precedent. Aceștia sunt urmați de omul de afaceri Ion Țiriac, care în 2024, a avut o avere estimată la 1,35 miliarde de dolari.

Citește și: Prima mașină a lui Ion Țiriac a fost o Skoda Octavia! Nici nu a ieșit pe poartă cu ea și s-a stricat: „A început să curgă motorul, a fost un coșmar”

Mansa Musa rămâne o figură legendară, reprezentând apogeul bogăției în istoria omenirii. Niciun miliardar contemporan nu a reușit să atingă nivelul său de avuție, iar generozitatea și influența sa culturală continuă să fie studiate și admirate. Imperiul său poate că s-a prăbușit, dar moștenirea lui Mansa Musa trăiește prin istorie.