Cine a fost, de fapt, Sfântul Ilie și de ce se spune că acesta umblă cu trăsura prin Rai atunci când tună și fulgeră. FOTO

Autor: Raluca Ionita
Actualizat: 27 iul 2022, 23:00

Sfântul Ilie, aducătorul de ploi, tunete și fulgere

Sursa: doxologia.ro

Sfântul Ilie este prăznuit în fiecare an, pe 20 iulie. În popor, se crede că umblă cu trăsura prin Rai, atunci când tună și fulgeră.

Pe 20 iulie, creștinii îl sărbătoresc cu mare fast pe Sfântul Ilie. Acesta este cel care aduce ploile, dar și tunetele și fulgerele.

Sfântul Ilie, aducătorul de ploi, tunete și fulgere

Sfântul Ilie a trăit cu 800 de ani înainte ca Dumnezeu să-l trimită pe pământ pe Fiul Său. Acesta a salvat poporul din Israel de la moarte, după 3 ani și jumătate de secetă.

Rugăciunile Sfântului Ilie au adus ploile în regat, pe vremea regelui Ahab.

Încă de la naștere, Sfântul Ilie a fost predestinat să urmeze calea Domnului și a credinței. Tatăl său, Sovac, a văzut mai mulți oameni îmbrăcați în veșminte albe, care îl îmbrăcau pe prunc în haine de foc și îl hrăneau cu flăcări.

La auzul acestor vești, preoții din templu și-au dat seama că Ilie era alesul Domnului.

Cu toate acestea, Sfântul Ilie a comis păcatul suprem: și-a ucis părinții.

Se infuria destul de repede, iar Diavolul l-a ispitit și l-a făcut să le ia viața celor care l-au născut și l-au crescut.
A obținut însă iertarea lui Dunnezeu, care l-a urcat la cer într-o trăsură trasă de cai albi, cu aripi, și care avea roți de foc. I-a dat și un car de foc, în care Sfântul Ilie se plimbă prin cer și omoară diavolii, cu ajutorul unui bici de foc.

De aici a pornit și legenda care spune că, atunci când tună și fulgeră, de fapt Sfântul Ilie a mai omorât un diavol cu biciul său. Tunetul reprezintă zgomotul făcut de carul Sfântului Ilie, care îi urmărește pe diavoli.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie

Sfântul Ilie a înfăptuit foarte multe miracole, în perioada în care a trăit pe pământ. A adus ploile, în vreme de secetă, l-a înviat pe fiul unei văduve care a avut grijă de Sfântul Ilie în perioada secetei și i-a înmulțit făina și uleiul femeii.

Dumnezeu l-a apărat pe Sfântul Ilie de toate pericolele și chiar i-a trimis mâncare prin corbi, când acesta stătea singur pe malul unui râu.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În popor, oamenii se tem de furia Sfântului Ilie și de aceea îi respectă cu sfințenie ziua. În caz contrar, Sfântul poate trimite fulgere care să aprindă casele oamenilor și furtuni, care să strice recoltele.

Pe 20 iulie nu se face treabă, nici în casă, nici în gospodărie și nici la câmp, ca să nu vină grindina. Nu se spală rufe, nu se cos și nu se calcă rufe.

De asemenea, nu este bine să mâncați mere în această zi, ca să nu fie grindină cu bucăți de gheață de mărimea merelor. Cine are albine, trebuie să scoată mierea din stupi de Sfântul Ilie, pentru că după aceea nu o să mai fie bună.

Pe 20 iulie, este bine să dați de pomană covrigi, miere și apă.

În ajunul acestei sărbători, fetele nemăritate se duc noaptea pe câmpurile unde este cânepă și se tăvălesc goale prin ea.

Dacă visează cânepă verde, înseamnă că se vor mărita cu un bărbat tânăr și frumos. În cazul în care le apare în vis cânepă uscată, se vor mărita cu un bărbat bătrân.

În dimineața zilei de 20 iulie, femeile trebuie să culeagă plante de leac și să le pună la uscat. Doar așa vor avea putere de vindecare mai mare.

Se merge și la biserică, pentru a se sfinți busuiocul. După aceea, planta se arde, iar cenușa care se obține se folosește ca leac pentru bube.