Cine a fost Mihail Gorbaciov. Fostul lider URSS l-a sfătuit pe Vladimir Putin să nu se întoarcă la conducere

Autor: Bianca Vidoi

A murit ultimul lider al URSS

Sursa: Kanal D

Mihail Gorbaciov s-a stins din viață la data de 30 august 2022, la vârsta de 91 de ani, după ce a luptat mulți ani cu o boală ce l-a lăsat fără puteri, fiind spitaliat încă din luna iulie, sub dializă.

Mihail Gorbaciov a fost cel care a pus capăt unei lupte în care multe vieți au fost luate, Războiul Rece, iar pentru această faptă, Mihail Gorbaciov a primit Premiul Nobel pentru Pace.

Citeste si: Ucraina vrea să devină direct membră NATO, fără un plan de acțiune pentru aderare

Mihail Gorbaciov a fost dezamăgit de Vladimir Putin

În 1991, Mihail Gorbaciov a pus bazele fundației Gorbaciov, în speranța acestuia de a mai avea o voce în afacerile rusești, iar în 1996, acesta a participat la alegerile prezidențiale, însă a ieșit pe locul șapte din zece, iar în urma acestui eșec, Mihail Gorbaciov și-a îndreptat atenția spre Vladimir Putin și deciziile pe care acesta le face în timpul președenției sale, aducându-i critici.

Chiar dacă Mihail Gorbaciov a susținut unele mișcări ale lui Putin, precum confiscarea de către Moscova, în 2014, a peninsulei ucrainene Crimeea, într-un interviu dat de acesta în anul 2012, Gorbaciov

nu a avut multe cuvinte de laudă la adresa lui Vladimir Putin: „Aș face orice pentru a nu fi în poziția lui. În timpul primului său mandat prezidențial, am crezut că Vladimir Vladimirovici va face- cu toate costurile necesare- o mulțime de lucruri pozitive pentru a stabiliza țara. Și a făcut multe. A avut șansa de a lucra temeinic la avansarea Rusiei spre democrație. În opinia mea, nu a reușit”.

Citeste si: România va primi mai puține gaze din partea Rusiei. Gazprom a făcut anunțul

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Mihail Gorabaciov, ultimul lider URSS

La data de 25 decembrie 1991, președintele sovietic, Mihail Gorabaciov, și-a dat anunțat demisia, punând astfel capăt a peste 70 de ani de trai sovietic. Fostul lider URSS a declarant în nenumărate rânduri faptul că regretful său cel mai mare e că nu a reușit să ajute URSS-ul să dispară. „Încă regret că nu am reuşit să aduc nava aflată sub comanda mea pe ape liniştite, nu am reuşit să duc la bun sfârşit reformarea ţării”, a scris Gorbaciov în memoriile sale.

Lovitura cea mai mare de care a avut parte Mihail Gorabaciov a fost atunci când mai multe republici sovietice au început să își caute independența, astfel s-a cauzat căderea URSS-ului.

La 8 decembrie, liderii Rusiei, Ucrainei și Belarusului s-au întâlnit împreună cu Gorabaciov la o cabana pentru a îl anunța de sfârșitul URSS și începutul Comunității Statelor Independente, la care alte 8 republici sovietice s-au alăturat în doar câteva săptămâni.

Decizia pe care trebuia să o ia Mihail Gorabaciov a fost de a demisiona sau de a încerca să țină URSS-ul împreună prin forță. ,,Dacă aş fi decis să mă bazez pe o parte a structurilor armate, acest lucru ar fi declanşat în mod inevitabil un conflict politic acut, plin de sânge şi cu consecinţe negative de anvergură.Nu puteam să fac asta: Aş fi încetat să mai fiu eu însumi", a scris Gorbaciov.

Citeste si: Cine a omorât-o, de fapt, pe Daria Dughina. Rusia învinovățește America și Ucraina pentru atac

Surse: mediafax.ro, romania.europalibera.org 

 

Taguri: