Mihail Gorbaciov a fost cel care a pus capăt unei lupte în care multe vieți au fost luate, Războiul Rece, iar pentru această faptă, Mihail Gorbaciov a primit Premiul Nobel pentru Pace.
Citeste si: Ucraina vrea să devină direct membră NATO, fără un plan de acțiune pentru aderare
Mihail Gorbaciov a fost dezamăgit de Vladimir Putin
În 1991, Mihail Gorbaciov a pus bazele fundației Gorbaciov, în speranța acestuia de a mai avea o voce în afacerile rusești, iar în 1996, acesta a participat la alegerile prezidențiale, însă a ieșit pe locul șapte din zece, iar în urma acestui eșec, Mihail Gorbaciov și-a îndreptat atenția spre Vladimir Putin și deciziile pe care acesta le face în timpul președenției sale, aducându-i critici.
Chiar dacă Mihail Gorbaciov a susținut unele mișcări ale lui Putin, precum confiscarea de către Moscova, în 2014, a peninsulei ucrainene Crimeea, într-un interviu dat de acesta în anul 2012, Gorbaciov
Citeste si: România va primi mai puține gaze din partea Rusiei. Gazprom a făcut anunțul
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Mihail Gorabaciov, ultimul lider URSS
La data de 25 decembrie 1991, președintele sovietic, Mihail Gorabaciov, și-a dat anunțat demisia, punând astfel capăt a peste 70 de ani de trai sovietic. Fostul lider URSS a declarant în nenumărate rânduri faptul că regretful său cel mai mare e că nu a reușit să ajute URSS-ul să dispară. „Încă regret că nu am reuşit să aduc nava aflată sub comanda mea pe ape liniştite, nu am reuşit să duc la bun sfârşit reformarea ţării”, a scris Gorbaciov în memoriile sale.
Lovitura cea mai mare de care a avut parte Mihail Gorabaciov a fost atunci când mai multe republici sovietice au început să își caute independența, astfel s-a cauzat căderea URSS-ului.
La 8 decembrie, liderii Rusiei, Ucrainei și Belarusului s-au întâlnit împreună cu Gorabaciov la o cabana pentru a îl anunța de sfârșitul URSS și începutul Comunității Statelor Independente, la care alte 8 republici sovietice s-au alăturat în doar câteva săptămâni.
Decizia pe care trebuia să o ia Mihail Gorabaciov a fost de a demisiona sau de a încerca să țină URSS-ul împreună prin forță. ,,Dacă aş fi decis să mă bazez pe o parte a structurilor armate, acest lucru ar fi declanşat în mod inevitabil un conflict politic acut, plin de sânge şi cu consecinţe negative de anvergură.Nu puteam să fac asta: Aş fi încetat să mai fiu eu însumi", a scris Gorbaciov.Citeste si: Cine a omorât-o, de fapt, pe Daria Dughina. Rusia învinovățește America și Ucraina pentru atac
Surse: mediafax.ro, romania.europalibera.org