Cine a fost Sf. Filofteia și de ce este sărbătorită pe 7 decembrie?

Author: Cristina Mocanu

Pe data de 7 decembrie este sărbătorită Sfânta Filofteia

Sursa: crestinortodox.ro

Pe data de 7 decembrie, în Calendarul Creștin Ortodox, este sărbătorită Sfânta Filofteia de la Curtea de Argeș.

În lumea ortodoxă, 7 decembrie este marcat de sărbătoarea Sfintei Mucenițe Filofteia, una dintre cele mai tinere și iubitoare de Dumnezeu sfinte. Povestea ei, plină de devotament și milostenie, aduce lumină și inspirație în inimile credincioșilor, celebrând viața unei martire care și-a dedicat scurta existență slujirii aproapelui și iubirii față de Divin.

Cine a fost Sfânta Filofteia?

Potrivit crestinortodox.ro, Sfânta Muceniță Filofteia, sărbătorită în fiecare an pe 7 decembrie, este una dintre cele mai tinere sfinte din calendarul ortodox, având în vedere că a trecut la cele veșnice la vârsta de doar 12 ani. Numele Filofteia sau Filoteia, de origine greacă, înseamnă "iubitoare de Dumnezeu". Trăind la începutul veacului al XIII-lea în orașul Tarnovo din Bulgaria, ea a lăsat în urmă o poveste de devotament și milostenie.

Filofteia a fost crescută într-o familie în care dragostea față de Dumnezeu și aproapele era în centrul atenției. Chiar și după moartea mamei sale, care a fost o persoană evlavioasă, Filofteia nu a uitat niciodată îndemnurile de a iubi neîncetat.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

Ce spune tradiția românească?

Conform tradiției, Filofteia împărțea zilnic hrana destinată săracilor de către tatăl ei. Orice sărman care îi ieșea în cale primea ajutor. Aflând despre această milostenie de la a doua soție, tatăl, nemulțumit de faptul că rămânea uneori fără hrană, a decis să o urmărească. Într-un moment tragic, neînțelegând actul de milostenie al fiicei sale, tatăl a lovit-o cu securea la un picior, rănind-o grav. Filofteia și-a dat sufletul la doar 12 ani.

Unde se pot găsi Sfintele Moaște în prezent?

Moaștele Sfintei Filofteia au rămas la Tarnovo până în 1393, când orașul a fost ocupat de turci. Pentru a le proteja de profanare, moaștele au fost duse la Vidin, iar apoi oferite lui Mircea cel Bătrân. El le-a așezat în vechea ctitorie domnească de la Curtea de Argeș, catedrala cu hramul "Sf. Nicolae.”

Cinstirea Sfintei Filofteia a fost la început locală, dar în 1950, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a decis generalizarea cinstirii sale în toată țara. Această hotărâre a fost proclamată în octombrie 1955, la Curtea de Argeș.

Citește și: Cele mai importante sărbători din calendarul ortodox în decembrie 2023. Lista completă

Sfânta Filofteia în Tradiția Populară

În tradiția populară, S fânta Filofteia este considerată ocrotitoarea copiilor și tinerilor, în special a fetelor. Ea este invocată pentru a ajuta la găsirea dragostei și la o viață liniștită. Legenda o asociază și cu Sfântul Ilie, numind-o și "aducătoarea de ploi," iar procesiunile cu moaștele ei au fost organizate în timp de secetă, arătând puterea mijlocirii sale în fața lui Dumnezeu.

Citește și: Pe ce dată se sărbătorește Sf. Ștefan în 2023? Tradiții și obiceiuri românești

Rugăciune către Sfânta Filofteia pentru cei bolnavi

“Sfântă mare muceniță a lui Hristos, Filofteia, ne rugăm ție cu genunchii plecați și cu lacrimi fierbinți. Adu-ți aminte de neputința firii omenești, care cuprinde și împresoară pe tot muritorul, de la naștere, întocmai ca mrejele păianjenului. Întru aceste mreji fiind căzuți și noi, smeriții, și neputând scăpa de ele fără ajutorul lui Dumnezeu, te rugăm pe tine să ne fii mijlocitoare către Dânsul. Că El însuși te-a preamărit și te-a trimis în această țară, ca s-o aperi și s-o păzești de toate răutățile. Așa, Sfântă mare muceniță a lui Hristos, Filoftee, milostivește-te spre lacrimile bătrânilor, spre suspinele maicilor, spre cererile pruncilor și spre noi, care cădem cu genunchii plecați și cerem, prin rugăciunile tale cele sfinte, ajutor și mântuire din supărările ce ne cuprind. Căci știm, Sfântă muceniță, că pentru păcatele noastre pătimim acestea toate, adică: boli, sărăcire, prigoniri de la vrăjmași, neploaie la vreme și alte asemenea rele. Pentru aceasta cădem la milostivirea ta, ca să nu pătimească și cei nevinovați din pricina noastră. Fie-ți milă și roagă-te lui Dumnezeu pentru noi, ca să strigăm ție: bucură-te, fecioară, mare muceniță Filoftee. Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, primește smerita mea rugăciune pentru iertarea păcatelor mele și ca un îndurat, cu dreapta Ta cea atotputernică stinge-mi focul ce m-a cuprins, încetează-mi boala și cu milostivirea Ta ridică-mă din patul durerilor, pentru slava numelui Tău. Ca Tu ești doctorul sufletelor și al trupurilor noastre și Ție slavă înălțăm, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”