Cine a fost Sfântul Andrei și de ce este considerat ocrotitorul României

Author: Denisa Irimia

Sfântul Andrei este considerat ocrotitorul României

Sursa: crestinortodox.ro

În calendarul românesc, data de 30 noiembrie revendică o semnificație deosebită, marcând celebrarea Sfântului Andrei, recunoscut drept Ocrotitorul României.

Sfântul Apostol Andrei, cunoscut și sub epitetul de "Cel întâi chemat", reprezintă primul discipol al lui Ioan Botezătorul.

Cine a fost Sfântul Andrei și de ce este considerat ocrotitorul României??

Conform tradiției, acesta a primit o recomandare deosebită din partea lui Ioan Botezătorul, îndemnându-l să urmeze învățăturile și calea lui Iisus Hristos.

Astfel, această zi devine un prilej de adâncire a spiritualității, marcând nu doar legătura religioasă, ci și importanța culturală și tradițională a Sfântului Andrei în conștiința colectivă a poporului român.

În calendarul românesc, data de 30 noiembrie revendică o semnificație deosebită, marcând celebrarea Sfântului Andrei, recunoscut drept Ocrotitorul României. Sfântul Apostol Andrei, cunoscut și sub epitetul de "Cel întâi chemat", reprezintă primul discipol al lui Ioan Botezătorul.

Conform tradiției, acesta a primit o recomandare deosebită din partea lui Ioan Botezătorul, îndemnându-l să urmeze învățăturile și calea lui Iisus Hristos. Astfel, această zi devine un prilej de adâncire a spiritualității, marcând nu doar legătura religioasă, ci și importanța culturală și tradițională a Sfântului Andrei în conștiința colectivă a poporului român.

Citește și: Cele mai frumoase obiceiuri românești de Sf. Andrei 2023: De ce pun fetele busuioc sub pernă și când se pune grâul la încolțit

Tradițiile și obiceiurile religioase asociate cu Apostolul Andrei constituie un aspect distinct al identității românești, evidențiind atât venerabila vechime, cât și evoluția creștinismului în rândul strămoșilor noștri. Aceste manifestări reprezintă, totodată, o dovadă a caracterului apostolic al Bisericii Ortodoxe Române.

În pragul sărbătorilor de iarnă, perioadă ce aduce cu sine bucuria întâmpinării Noului An, Biserica a adoptat și a creștinat tradițiile păgâne specifice acelei vremi în cadrul celebrării Sfântului Andrei. Astfel, această practică nu doar că îmbină elemente culturale și spirituale, ci și reflectă capacitatea Bisericii de a integra și da un înțeles creștin adânc evenimentelor și festivităților tradiționale.

Sfântul Andrei, ocrotitorul țării noastre, este sărbătorit în fiecare an pe 30 noiembrie
[Sursa: crestinortodox.ro]

Motivul pentru care este considerat ocrotitorul României 

După Învierea lui Iisus și coborârea Duhului Sfânt asupra apostolilor, aceștia au petrecut mai mulți ani în Ierusalim, inițiind astfel procesul formării Bisericii. În această perioadă crucială, apostolii s-au adunat și au utilizat o metodă divină pentru a determina direcția în care fiecare dintre ei urma să își desfășoare misiunea de a propovădui Cuvântul Domnului.

Se relatează că Sfântului Andrei i-a fost desemnată Scytia, ceea ce corespunde cu regiunea Dobrogea din zilele noastre.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”

Inițial, Sfântul Apostol Andrei a călătorit alături de fratele său, Sfântul Apostol Petru, prin regiunea Asiei Mici, apoi a traversat peninsula Balcanică, străbătând teritoriul Turciei actuale, până când a ajuns în Scytia, unde și-a dedicat o parte semnificativă a timpului său. Aici, el a continuat să își îndeplinească misiunea de a propovădui Evanghelia, ajungând chiar și în sudul teritoriului Rusiei de azi.

Citește și: Mesaje, urări și felicitări pentru cei care își serbează onomastica de Sfântul Andrei

Există convingerea că Sfântul Andrei a locuit, în timpul prezenței sale pe teritoriul românesc, într-o peșteră situată la aproximativ patru kilometri sud-est de localitatea Ion Corvin, în județul Constanța.

În această locație, se găsește o biserică, în interiorul căreia se află o nișă ce adăpostește un pat sculptat inițial în piatră, despre care tradiția susține că apostolul Andrei își odihnea trupul.

În anul 1944, această peșteră a fost transformată într-o biserică, însă, din nefericire, a fost distrusă la scurt timp după aceasta de către trupele rusești invadatoare. Abia în 1990, biserica a fost reconstruită și readusă la starea de lăcaș de cult, restabilindu-se astfel locul de venerare al Sfântului Andrei.

 

 

 

 

 

Taguri:

În a doua parte a ediției de astăzi din „Casa iubirii”, Patrick a chemat-o în camera roșie pe Bianca Giurcă, însă cei doi nu au vorbit despre ei, ci mai mult despre tensiunile cu care s-a confruntat concurenta.