Cine a fost Sfântul Antonie cel Mare, ocrotitorul oamenilor săraci. Îl sărbătorim în fiecare an pe 17 ianuarie

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 13 oct 2023, 03:10

Cine a fost Sfântul Antonie cel Mare, ocrotitorul oamenilor săraci

Sursa: Unsplash

Cine a fost Sfântul Antonie cel Mare. Pe data de 17 ianuarie, creștinii în sărbătoresc pe Sfântul Antonie cel Mare, ocrotitorul oamenilor săraci.

Cine a fost Sfântul Antonie cel Mare. Sfântul Antonie cel Mare, ocrotitorul oamenilor săraci este sărbătorit marți, 17 ianuarie, în calendarul creștin ortodox această zi fiind trecută cu cruce neagră.

Citește și: Calendar Ortodox 13 ianuarie 2022: Cruce albastră în calendarul bisericesc. Ce sărbătoresc vineri românii ortodocși

Cine a fost Sfântul Antonie cel Mare

Sfântul Antonie cel Mare s-a născut în anul 251, într-un neam bogat, cu multă avuție, ambii lui părinți fiind creștini, învățându-l și pe el tainele creștinătății Cu trecerea timpului, acesta alegea de multe ori ca în loc să meargă la școală, să meargă cu părinții săi la biserică, învățând tainele Domnului.

Cu trecerea timpului, cu toate că părinți săi aveau avere, acesta nu profita de bunătatea lor, fiind mereu mulțumit de ceea ce îi ofereau aceștia.

După moartea lor, acesta a rămas să aibă grijă de sora lui și de casă, fiind cel mai mare. Nici șase luni nu trecuseră de la decesul lor, iar Antonie cel Mare, la biserică fiind a auzit Evanghelia la biserică prin care se spunea ca cel bogat să ofere săracilor.

La auzitor acestor vorbe sfinte, acesta și-a împărțit averea vecinilor și persoanelor mai puțin avute, urmând ca pe sora sa să o lase în grija unor fecioare pentru ca acesta să își urmeze drumul Domului.

În următoarea perioadă a vieții sale, acesta a trăit în pustietate și singurătate, într-o colibă ce se afla lângă satul său.

La vârsta de 35 de ani, Sfântul Antonie cel Mare a decis să trăiască la marginea deșertului. Timp de 20 de ani, aceea a fost casa sfântului, acolo unde acesta avea ucenici pe care îi învăța tainele Domnului. În anul 310, la rugămințile ucenicilor săi de a se proteja și a părăsi coliba, acesta a decis să meargă pentru a alina sufletele celor îndurerați de persecuțiile lui Maximin, iar doi ani mai târziu, acesta decide să se

stabilească în adâncul deșertului, urmând ca în desert să își găsească sfârșitul, în anul 356 d. Hr.

În fiecare an pe 17 ianuarie, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Antonie cel Mare, în calendarul creștin ortodox fiind trecură această zi cu cruce neagră. Acesta este considerat de credincioși ocrotitorul oamenilor săraci, spunându-se că în această zi este bine să se dea de pomană.

Citește și: Pe ce dată este sărbătorit Sfântul Antonie cel Mare. Ce nu ai voie să faci în această zi

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Rugăciune pentru Sfântul Antonie cel Mare

În data de 17 ianuarie se pomenește Sfântul Antonie cel Mare, ocrotitorul oamenilor mai puțini avuți, iar aceasta este rugăciunea pe care creștinii este bine să o rostească în această zi sfântă.

„Sfinte Părinte Antonie, cel ce te-ai învrednicit să fii vas ales al Mântuitorului Hristos prin credinţă şi prin viaţa ta curată, du rugăciunile noastre către Dumnezeu şi roagă-L pentru sănătatea, pentru mântuirea, pentru ajutorul şi pentru iertarea păcatelor tuturor celor ce aleargă la ajutorul tău cel sfânt.

Cel ce ai fost pe pământ şi durerile noastre le ştii şi păcatele noastre le cunoşti, nu trece cu vederea glasurile de rugăciune ale celor ce aleargă la mijlocirea Ta şi nu te uita la nevrednicia celor ce Te roagă, ci la slavă şi mila lui Dumnezeu, pe care tu L-ai mărturisit şi spre Care se îndreaptă rugăciunea ce ți-o aducem cu atâta nădejde.

Slăvite făcător de minuni, părintele săracilor, ocrotitorul văduvelor, sprijinitorul orfanilor, alesul vas al Mântuitorului Hristos, vino cu obişnuita ta îndurare în ajutorul nostru, prin rugăciunile tale, către Dumnezeu, ca să fim mângâiaţi în nevoi, ca să fim sprijiniţi în necazuri, ca să fim apăraţi de primejdii, de ispite, de pofte netrebnice şi de păcate.

Ocroteşte-ne pe noi şi familiile noastre şi ne păzeşte paşii vieţii pe cărările mântuirii.

Bunule Părinte Antonie, cel ce ai făcut din puştiul Egiptului loc de preaslăvire al Marelui Dumnezeu şi al Mântuitorului Hristos, fă şi din puştiul sufletuilui nostru, ars de necredinţa şi ros de patimi, loc plăcut ţie, în care să se sălăşluiască virtutea şi să răsară crinul bine mirositor al faptelor creştine, prin tine să se maresca numele cel sfânt al Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin”.

Citește și: Acatistul Sfântului Antonie cel Mare. Pentru ce se citește acatistul Sfântului Antonie cel Mare, timp de 9 marți la rând

Surse: doxologia.ro, doctorulzilei.ro