Cine a fost Sfântul Apostol și Evanghelist Matei? Tradiții pentru această zi

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 16 aug 2024, 01:55

Sfântul Apostol și Evanghelist Matei este pomenit la data de 16 noiembrie 2023

Sursa: Facebook Larisa Filip

Sfântul Apostol și Evanghelist Matei este prăznuit la data de 16 noiembrie, iar acestea sunt tradițiile pe care le urmează credincioșii.

La data de 16 noiembrie 2023, în a doua zi a Postului Crăciunului, este pomenit Sfântul Apostol și Evanghelist Matei, iar acestea sunt tradițiile pe care credincioșii le urmează și mesajele pe care le puteți trimite sărbătoriților.

Cine a fost Sfântul Apostol și Evanghelist Matei

Sfântul Apostol și Evanghelist Matei s-a născut în secolul I d.Hr., în Israel, iar numele pe care părinții i l-au oferit a fost Levi. Se cunoaște despre acesta faptul că înainte să fie chemat de cuvântul Domnului, acesta lucra ca vameș în Capernaum, acesta fiind și locul în care se crede că Mântuitorul Iisus Hristos ar fi trecut pe lângă Sfântul Apostol și Evanghelist Matei, spunându-i să îl urmeze.

Fără să stea pe gânduri, Sfântul Apostol și Evanghelist Matei s-a ridicat și a mers pe urmele lui Iisus Hristos, urmând ca acesta să devină ucenicul Lui, moment în care a primit numele Matei, ce se traduce drept „dar de la Dumnezeu”.

După momentul în care a avut loc Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, Sfântul Apostol și Evanghelist Matei a dat de veste printre evrei, povestindu-le despre minunea ce a avut loc.

Sfântul Apostol și Evanghelist Matei
[Sursa: freepik]

Citește și: Când se sărbătorește Sfânta Ecaterina în 2023: Calendar ortodox pentru noiembrie

Sfântul Apostol și Evanghelist Matei a scris câteva capitole din Evanghelie, pagini în care s-a concentrat pe iudei și pe păgâni, astfel dorindu-și să îi ajute pe aceștia să vadă adevărata credință, creștinismul. Trecerea de la Vechiul Testament la Noul Testament este realizată de Sfântul Apostol Matei, motiv pentru care s-a decis ca Evanghelia scrisă de el să fie prima, fiind cea mai aproape de Vechiul Testament. 

Evanghelia după Matei trebuie rostită timp de șaptesprezece duminici după Duminică Rusaliilor și în duminicile în care se lasă sec de carne și de brânză. Sfântul Apostol și Evanghelist Matei a propovăduit Evanghelia și în Etiopia, acolo unde acesta avea să își găsească sfârșitul deoarece nu a vrut să renunțe le credința sa. După nenumărate chinuri, Sfântul Apostol și Evanghelist Matei a trecut la cele veșnice, iar trupul său a fost pus într-un sicriu și aruncat în mare, însă acesta și-a făcut drum pentru a ajunge în fața bisericii construite chiar de el, relatează crestinortodox.ro.

Ce tradiții respectă credincioșii pentru Sfântul Apostol și Evanghelist Matei 

La data de 16 noiembrie, credincioșii îl prăznuiesc pe Sfântul Apostol Matei, unul dintre cei 12 Apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos, iar în această zi, românii urmează diferite tradiții. Se crede că dacă fetele fac treabă din zori de zi și până la ora prânzului, acestea vor avea parte de spor în casă până în anul ce urmează. 

În această zi sfântă, fetele obișnuiau să se deplaseze de la primele ore ale dimineții la fântâna din sat, alături de o lumânare. Atunci când vor cânta cocoșii, fetele vor aprinde lumânarea și o vor pune alături de fântână, iar în lumina ce se reflectă în apă acestea vor putea să observe cum va arăta chipul bărbatului ce îi este ursit, potrivit alba24.ro.

Urări pentru sărbătoriții ce îi poartă numele Sfântului Apostol Matei

„Sfântul al cărui nume îl porți să îți călăuzească pașii, să îți aducă bucurie în suflet și să fie întotdeauna cu tine. La Mulți Ani!”

„Numără-ţi binecuvântările, nu necazurile! Să porţi numele Sfântului Apostol şi Evanghelist Matei cu dragoste şi demnitate!”

„Sfântul al cărui nume îl purtați să vă ocrotească în fiecare zi, să vă aducă liniște și pace și să nu lase ca speranța să se stingă din sufletul dumneavoastră. La mulți ani cu împliniri și momente frumoase în viitor!”

„La mulţi ani duhovniceşti în împărăţia Cerurilor! şi La mulţi şi binecuvântaţi ani!”

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?

„Sfântul al cărui nume îl porți să te ocrotească în fiecare zi. La mulți ani cu împliniri și momente frumoase în viitor!”

„Multă sănătate și fericire alături de cei dragi. La mulți ani, Matei.”

Citește și: Calendar ortodox pentru luna noiembrie 2023: Cele mai importante sărbători cu cruce neagră și roșie

„Te iubim și te respectăm. O zi frumoasă să ai. La mulți ani!”

„La mulți anișori frumoși și sănătoși tuturor Mateilor. Să vă ocrotească Sfântul vostru la fiecare pas! La mulți ani Matei al meu!!”

Gânduri bune pe care să le transmiteți celor ce își celebrează onomastica 
[Sursa: freepik]

„Sfântul pe care îl reprezinți să te. Felicitări de Ziua Numelui. La Mulți Ani Matei.”

„Îți doresc să ai o zi perfecta în ziua ta specială. Să fii fericit și iubit.”

„Cel mai frumos la mulți ani îl transmit celui mai frumos nume, Matei. La mulți ani și cât mai mulți bani și sănătate pentru ca e mai scumpa decât toate!”

„La mulți ani, Matei! Dumnezeu să te ocrotească într-o zi așa frumoasă în plină de semnificații!”;

”Sfântul Matei să-ţi dea sănătate şi putere să lupţi pentru idealurile tale. Să ai parte numai de clipe minunate, de bucurii şi fericire alături de cei dragi!”;

„Toate cele bune de ziua ta! La mulți ani, Matei! Îngerii să-ți călăuzească pașii și Sfânta Fecioară să-ți lumineze drumul în viață!”;