Cine a fost Sfântul Nicodim cel Sfințit de la Tismana. A construit o mănăstire unde a fost ascuns Tezaurul Băncii Naționale pe perioada celui de-al doilea război mondial

Autor: Cristina Mocanu

Mănăstirea Tismana

Sursa: https://www.facebook.com/Manastirea.Tismana.Targu.Jiu

Sfântul Nicodim cel Sfințit de la Tismana este sărbătorit de către creștinii ortodocși pe data de 26 decembrie.

Pe data de 26 decembrie, în fiecare an, ortodocșii îl sărbătoresc pe Sfântul Nicodim cel Sfințit.

Viața Sfântului Nicodim cel Sfințit de la Tismana

Preacuviosul Nicodim s-a născut în anul 1320 și a fost rudă cu despotul Lazăr, dar și cu domnitorul Țării Românești, Nicolae Alexandru Basarab. După terminarea studiilor în țara sa, acesta a hotărât să se retragă în Muntele Athos, la Mănăstirea Hilandar, ajungând pe rând egumen, iar apoi protoepistat în conducerea Sfântului Munte.

Acesta, odată ajuns în Sfântul Munte s-a decis să se retragă într-o peșteră unde a răbdat mai multe ispite. Datorită deprinderilor sale, Sfântul a fost înzestrat cu darul înainte-vederii și al facerii de minuni, ajungând rapid cunoscut în întregul Munte.

Ca egumen a adunat în obștea sa peste 100 de călugări anioniți, greci, sârbi, macedoni, români și bulgari reușind să le transmită frica de Dumnezeu și învățăturile Sfintei Scripturi.

Astfel a ajuns să fie un dascăl iscusit al rugăciunii, un teolog profund și un preot duhovnicesc pentru cei mai mulți, iar pentru aceste calități a ajuns să fie căutat de sihaștri, călugări de chinovii și egumeni. În anul 1375, a fost chemat de către cneazul Lazăr la Constantinopol, împreună cu ucenicii săi Partenie și Isaia. Patriarhul Filotei a fost impresionat de către Sfântul Nicodim și i-a oferit acestuia cârja sa și trei părticele din sfintele moaște ale Sfântului Ioan Gură de Aur, ale Sfântului Ignatie Teoforul și ale sfântului Mucenic Teofil, moaște care se află și astăzi la Mănăstirea Tismana,
și l-a făcut arhimandrit.

Preacuviosul ajungând în sudul Dunării a construit mănăstirile Vratna și Mănăstirița.

În secolul al XIV-lea, pe valea pârâului Tismana, în locul numit Cascade, în jurul unei mici biserici de lemn care avea hramul Adormirea Maicii Domnului, Cuviosul Nicodim a ridicat cea mai impunătoare Mănăstire voievodală, Tismana, purtând același hram. Aici a reușit să formeze o obște de zeci de călugări și a înființat școala de caligrafi și copiști de cărți bisericești, vestită în toată peninsula Balcanică.

Citește și: 26 decembrie, Sfântul Nicodim cel Sfințit de la Tismana. De ce Sfântul a poruncit ca Moaștele sale să fie ascunse

Pe durata vieții acesta a făcut nenumărate minuni, mărturiile vorbind de izgonirea diavolilor din oameni sau vindecarea de diverse boli. De asemenea se mai zice că Sfântul Nicodim a intrat prin foc, ieșind nevătămat nefiind-ui atins nici măcar un fir de păr.

Locul unde au fost ascunse Sfintele Moaște nu a fost descoperit nici în prezent

Ajuns la o vârstă înaintată, Sfântul a încredințat cele două mănăstiri, Vodița și Tismana, ucenicului său, ieromonahul Agaton, iar el s-a retras într-o peșteră, deasupra mănăstirii Tismana, peșteră care poate fi văzută și în zilele noastre. Preacuviosul Nicodim cobora la biserică doar duminica sau în zilele de sărbătoare să participe la Sfânta Liturghie și să îi vindece pe oamenii bolnavi, mânca la trapeză, stătea de vorbă cu călugării, îi mângâia pe cei triști și urca la loc în peșteră.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Numele Sfântului Nicodim de la Tismana a devenit cunoscut până dincolo de hotarele Țării Românești, printre cei vindecați de Sfântul Nicodim fiind şi fiica regelui Sigismund, care era bolnavă de epilepsie.

La sfârșitul secolului al XIV-lea, Sfântul Nicodim, împreună cu câțiva ucenici, întemeiază pe Valea Jiului Mănăstirea Vișina, cu hramul Sfânta Treime, în locul unei sihăstrii mai vechi, iar în anul 1400 întemeiază Mănăstirea Prislop, numită şi Silvaşul de Sus, în ținutul Hunedoarei, cu același hram, loc în care se regăsește mormântul părintelui Arsenie Boca.

Se spune că pe durata vieții, cât a trăi la Tismana și-a săpat singur mormântul, loc în care a fost depus când a trecut la cele veșnice, pe 26 decembrie 1406. După o perioadă au fost descoperite Moaștele sale care izvorau mir, astfel că acesta a fost mutat într-o raclă spre cinstire.

Basarab cel Tânăr a dorit să ridice din Mănăstirea Tismana moaștele Sfântului şi să le ducă la București, dar Sfântul i s-a arătat unui călugăr și i-a poruncit să îi ascundă trupul și doar un deget să îi fie luat de la mână spre evlavia credincioșilor.

Călugărul s-a conformat, a luat un deget de la mâna sfântului şi mir de la moaștele sale şi acestea au fost puse într-un vas de cositor, împreună cu o cruce mare de plumb, pe care o purta sfântul la grumaz, fiind așezate în sfânta Mănăstire Tismana până în prezent.

Locul unde au fost ascunse Sfintele moaște a rămas necunoscut până în ziua de astăzi.

Citește și: Când este sărbătorit Sfântul Ștefan în 2022. Sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox

Mănăstirea Tismana locul în care Sfântul Nicodim a creat Raiul

Mănăstirea se află în sud-vestul României, în județul Gorj, la 30 km de orașul Târgu Jiu și la 15 km față de Baia de Aramă, iar distanța între mănăstire și București este de 300 km. Aceasta a fost zidită de Sfântul Nicodim în secolul al XIV-lea și rezidită de unii dintre cei mai cunoscuți voievozii ai țării. Foarte puține persoane cunosc faptul ca în timpul celui de al doilea război mondial, Mănăstirea Tismana a ascuns cel mai mare tezaur și anume tot tezaurul Băncii Naționale a României. Averea a fost ascunsă, la cererea guvernatorului de atunci, mai întâi, în pivnițele mănăstirii după care în peștera Sfântului Nicodim. Operațiunea s-a desfășurat cu succes și a purtat numele de "Operațiunea Neptun".

Într-un peisaj scos ca din basme, precum un castel medieval cu bastioane la colțuri, Tismana este așezată pe un vârf de stâncă, pe muntele Starmina, înconjurată de culmi împădurite și stâncoase, vegheată de o cascadă ale cărei ape se rostogolește pe o distanță de 40 m.

Sursă: ro.wikipedia.org  

 

Taguri: