Cine a fost Sfântul Nicolae. Este sărbătorit la data de 6 decembrie 2024

Autor: Bianca Vidoi

Sfântul Nicolae

Sursa: doxologia.ro

Sfântul Nicolae este prăznuit la data de 6 decembrie 2024, zi trecută cu o cruce roșie în calendarul creștin ortodox.

Sfântul Nicolae este celebrat anual la data de 6 decembrie, zi trecută în calendarul creștin ortodox cu o cruce roșie. Această zi de sărbătoare este celebrată în Postul Crăciunului, motiv pentru care credincioșii au dezlegare la pește. Iată cine a fost Sfântul Nicolae.

Cine a fost Sfântul Nicolae

Sfântul Nicolae s-a născut în localitatea Patara, într-o familie cu o bună stare financiară.

Părinții săi, Teofan și Nona, nu puteau să aibă copii, însă după nenumărate rugăciuni la Domnul, cea mai mare dorință a lor a devenit realitate. Dumnezeu le-a ascultat rugăciunile și le-a dăruit un băiat, pe care aceștia l-au numit Nicolae, nume ce înseamnă „învingătorul poporului". 

Primul semn miraculos venit din partea Sfântului Nicolae a venit la scurt timp după nașterea sa. Atunci când părinții săi i-au făcut prima băiță, Sfântul Nicolae s-a ridicat în picioare în albie și a stat trei ore așa.

Mai mult de atât, Sfântul Nicolae nu voia să se alăpteze miercurea și vinerea înainte de a se încheia rugăciunile zilei. 

Părinții Sfântului Nicolae l-au învățat tainele creștinismului, însă o parte importantă a educației sale a venit din partea unchiul său, Episcopul Nicolae al Patarei. Sfântul Nicolae a fost încurajat să studieze la cele mai bune școli, fiind apreciat pentru inteligența sa, însă nu lipsea niciodată de la biserică, unde era apreciat pentru blândețea și bunătatea de care dădea dovadă.

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Sf. Nicolae 2024: Noaptea în care Sfântul Nicolae este văzut în dreapta Domnului și cei mici își pregătesc ghetuțele

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

Unchiul Sfântului Nicolae i-a convins pe părinții acestuia să îl lase să îl slujească pe Dumnezeu, moment în care a primit binecuvântarea acestora. Sfântul Nicolae a intrat în viața monahală, fiind hirotonit ulterior preot. Părinții acestuia s-au stins din viață, iar Sfântul Nicolae a decis să împartă întreaga avere pe care o avea, după care a plecat în pelerinaj în Țara Sfântă.

Atunci când a plecat în pelerinaj, Sfântul Nicolae a mers cu o corabie ce a fost prinsă într-o puternică furtună.

Sfântul, alături de ceilalți călători, au rostit rugăciuni către Domnul pentru a îi ocroti, iar furtuna s-a potolit. Un marinar a căzut de pe catarg, moment în care a rămas fără viață, însă Sfântul Nicolae s-a rugat și Domnul l-a înviat pe acesta.

Sfântul Nicolae a fost episcop al Mirei Lichiei

După ce și-a terminat călătoria, Sfântul Nicolae a mers la Mănăstirea Sionului, întemeiată de unchiul său, însă Domnul l-a îndrumat să meargă în cetatea Mira.

La scurt timp după ce a ajuns la cetate, arhiepiscopul Mirei Lichiei s-a stins din viață, moment în care Sfântul Nicolae a fost ales în fruntea acestei eparhii.

Sfântul Nicolae nu a fost ales întâmplător, ci în urma unui vis al unui episcop bătrân. În acest vis se întruchipa Dumnezeu, ce îi spunea episcopului să îl pună arhiepiscop de Miria pe primul bărbat care va intra a doua zi în biserică. Sfântul Nicolae a fost primul bărbat ce a intrat în biserică, însă nu a acceptat funcția, însă Dumnezeu i s-a arătat și lui în vis, spunându-i să accepte acest dar.

Sfântul Nicolae i-a ajutat pe cei săraci și a apărat creștinismul în fața împăraților păgâni, motiv pentru care a fost aruncat în temniță. Când a ajuns Sfântul Constantin cel Mare pe tron, Sfântul Nicolae a fost eliberat. În anul 325 are loc Sinodul I Ecumenic, la care s-a aflat și Sfântul Nicolae. În timpul unei discuții aprinse, Sfântul Nicolae i-a dat o palmă lui Arie, din cauza fricii de a destabiliza Biserica.

Sfântul Nicolae a rămas atunci fără Sfânta Evanghelie și omofor, fiind închis într-o celulă. Cu toate acestea, în celulă au apărut Mântuitorul și Maica Domnului, ce i-au oferit Sfânta Evanghelie și omoforul. Împăratul a auzit de minunea ce a avut loc și l-a eliberat pe Sfântul Nicolae, urmând să împartă bunătatea sa până la data de 6 decembrie 340, atunci când a trecut la Domnul, potrivit pravila.ro.