Sfântul Dimitrie Basarabov sau Dimitrie cel nou cum îl știu cei mai mulți dintre români este așa numitul ocrotitor al cetății Bucureștilor. Românii ce vor să se roage, pot găsi moaștele acestuia la Catedrala Patriarhală.
Când este sărbătorit Dimitrie cel Nou
Sfântul Dimitrie este sărbătorit de către toți creștini, pe data de 27 octombrie, potrivit Calendarului Ortodox. El a trăit în vremea credincioșilor împărați româno-bulgari și s-a născut într-un sat numit Basarabov, sat așezat pe marginea apei Lomului.
Citeste si: Luna octombrie, tradiții și superstiții. Ce trebuie să faci în octombrie dacă vrei să îți meargă bine?
A fost păstor de vite, ulterior părăsind satul natal pentru a se sălășlui într-o peșteră din apropierea satului unde a devenit monah la mănăstirea aflată înăuntru.
Se spune că moaștele Sfântului au fost găsite în apropierea peșterii în apele Lomului care au zâbovit acolo mult timp până ce Dumnezeu a trimit un înger în visul unei copile, fiica unui om credincios căreia i-a zis „Dacă părinții
Vorba ce a ajuns la urechile domnului de la București care de îndată a trimis preoți la moaștele sfântului și le-a așezat în Biserica Domnească.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Minunile făcute de Sfântul Dimitrie cel Nou
Episcopul Ioanichie al Preaslăvire, căzut într-o boală grea, a fost cărat de patru oameni la Biserica Sfântul Dimitrie.
Slujindui-se Sfânta Liturghie, după trei ceasuri s-a sculat sănătos, mulțumind lui Dumnezeu și slujind-ul pe sfânt.Citeste si: Sfântul Dimitrie cel Nou 2021. Sărbătoare cu cruce roșie și zi de post în calendarul creștin ortodox
Conform basilica.ro, părintele Iustin Bulimar, slujitor la Catedrala patriarhală din anul 1989, povestește despre faptele minunate petrecute în viața creștinilor care s-au rugat la moaștele Sfântului: „În 1989, în urma slujbei Sfântului Maslu, un credincios pe care eu l-am văzut de mai multe ori participând la această Sfântă Taină și la celelalte slujbe ale Bisericii
Și, într-una din zile, la fel procedând, a urcat la racla sfintelor moaște (dar de ce rămânea ultimul să se închine? – pentru că umbla cu cârje), și-a așezat cârjele, ca de obicei, ca să și le poată lua după rugăciune, după îngenuncherea pe care o putea face el acolo în felul lui, și minunea s-a întâmplat: s-a ridicat, s-a închinat, a coborât treptele, n-a realizat pe moment că el de fapt își uitase cârjele și de-abia după ce a coborât Dealul Patriarhiei și-a dat seama de miracolul, de minunea întâmplată.
S-a întors înapoi plângând și mulțumind cu lacrimi în ochi lui Dumnezeu și Sfântului Dimitrie, povestindu-i preotului de pe vremea aceea – era un arhimandrit deosebit, un preot evlavios, iubit de credincioși, părintele Grichentie, care s-a retras după Revoluție, la pensie, la Mănăstirea Secu – și dânsul a rămas foarte impresionat, deși mai văzuse și alte minuni petrecute la racla Cuviosului Dimitrie cel Nou”. Sunt multe alte povești despre minunile făcute de acest sfânt care nu au fost scrise.
SURSE: basilica.ro