Cine a fost și ce a făcut Sfânta Parascheva de-a lungul timpului

Autor: Luiza Stama
Actualizat: 14 oct 2020, 12:09
Sfanta Vineri sau Sfanta Parascheva

Sfanta Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, cinstita pe 14 otombrie este una dintre cele mai iubite sfinte ale romanilor.

Sfanta Vineri sau Sfanta Parascheva a trait la inceputul secolului al XI- lea si s-a nascut la Epivat, in apropiere de Constantinopol, pe teritoriul Turciei de azi. Parintii ei au fost crestini si au mai avut un fiu, Eftimie, care a fost episcop al Maditului si Sfant Ierarh izvorator de mir. Este praznuit pe 5 mai.

Cine a fost Sfanta Parascheva

Din relatarile despre viata Sfintei aflam ca la varsta de 10 ani a fost atat de patrunsa de cuvintele "Oricine voieste sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie" (Marcu 8, 34), incat dupa putina vreme a luat decizia de a se calugari. Din copilarie, ea impartea haine si mancare celor saraci. A vietuit o vreme in Constantinopol, apoi in Manastirea Maicii Domnului din Heracleea (in Pont) si in cele din urma in pustiul Iordanului.

Acolo a dus o viata in rugaciune si post, dormind pe o rogojina.  Dupa o descoperire dumnezeiasca, primeste de la un inger mesajul de a se intoarce in locurile natale. S-a intors la Epivat cand avea 25 de ani si a intemeiat un camin de saraci si orfani. A avut grija de biserica Sfintilor Apostoli. La varsta de 27 de ani trece la cele vesnice, fiind inmormantata ca o necunoscuta, pe malul marii.

Citeste si: Sfânta Parascheva- Rugăciunea care face minuni

Cum s-a descoperit trupul Sfintei

Descoperirea trupului ingropat al Sfintei Cuvioase Parascheva s-a facut intr-un mod cu totul special. Un marinar mort a fost ingropat alaturi de trupul Sfintei Parascheva. In noaptea care a urmat, Sfanta i s-a aratat in vis lui Gheorghe, crestinul care sapase groapa marinarului si i-a cerut sa mute trupul ei de langa trupul acelui corabier.

Apoi, prin mai multe semne si minuni, Sfanta Cuvioasa Parascheva i-a rugat pe oamenii evlaviosi din acea localitate sa-i stramute trupul. Astfel, autoritatile bisericesti locale i-au dezgropat trupul si l-au asezat in biserica din satul Epivat. Apoi sfintele sale moaste au ajuns la Tarnovo, capitala Imperiului Vlaho-Bulgar si la Vidin.

Cum au ajuns sfintele moaste in Romania

Sunt documente care atesta ca dupa ce au fost la Tarnovo si Vidin, ele au ajuns in Muntenia pentru o vreme de trei ani.

Dupa aceea au fost luate de turci si daruite Cneaghinei Anghelina a Serbiei, care le-a asezat in biserica din Belgrad, unde au fost prezente timp de 124 de ani. Apoi au fost din nou aduse la Constantinopol, unde au ramas pana in 1641, cand Vasile Lupu avea sa le primeasca drept rasplata pentru ca platise toate datoriile Patriarhiei Ecumenice. Patriarhul Partenie I si membrii Sinodului au hotarat sa-i ofere, drept recunostinta, moastele Cuvioasei.
Racla a fost transportata pe Marea Neagra si a fost intampinata la Galati de catre Vasile Lupu, Sfantul Mitropolit Varlaam, de episcopii de Roman si Husi, de cler si credinciosi. Sfintele moaste ale Cuvioasei Parascheva au fost asezate in anul 1641, in Manastirea "Sfintii Trei Ierarhi" si, mai tarziu, in noua Catedrala Mitropolitana din Iasi.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

In anul 1944, din cauza razboiului, moastele sfintei au fost mutate de la Iasi, la manastirea ilfoveana Samurcasesti, Ciorogarla. Au fost prezente aici in perioada 10 aprilie 1944- 27 octombrie 1944. Pe 27 octombrie, ele vor ajunge la Catedrala Patriarhala, unde vor ramane spre inchinare pana pe 13 noiembrie 1944.

Incepand cu anul 1996, a devenit o traditie ca de hramul Cuvioasei Parascheva de la Iasi, sa fie aduse moastele altor sfinti.

Citeste si: Trei lucruri pe care e bine sa le dai de pomana astazi, de Sfanta Parascheva

Citeste si: Pelerinajul de Sfânta Parascheva a fost anulat! Mitropolia Moldovei și Bucovinei a făcut anunțul. Ce trebuie să știe credincioșii?