Sfanta Vineri sau Sfanta Parascheva a trait la inceputul secolului al XI- lea si s-a nascut la Epivat, in apropiere de Constantinopol, pe teritoriul Turciei de azi. Parintii ei au fost crestini si au mai avut un fiu, Eftimie, care a fost episcop al Maditului si Sfant Ierarh izvorator de mir. Este praznuit pe 5 mai.
Cine a fost Sfanta Parascheva
Din relatarile despre viata Sfintei aflam ca la varsta de 10 ani a fost atat de patrunsa de cuvintele "Oricine voieste sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie" (Marcu 8, 34), incat dupa putina vreme a luat decizia de a se calugari. Din copilarie, ea impartea haine si mancare celor saraci. A vietuit o vreme in Constantinopol, apoi in Manastirea Maicii Domnului din Heracleea (in Pont) si in cele din urma in pustiul Iordanului.
Citeste si: Sfânta Parascheva- Rugăciunea care face minuni
Cum s-a descoperit trupul Sfintei
Descoperirea trupului ingropat al Sfintei Cuvioase Parascheva s-a facut intr-un mod cu totul special. Un marinar mort a fost ingropat alaturi de trupul Sfintei Parascheva. In noaptea care a urmat, Sfanta i s-a aratat in vis lui Gheorghe, crestinul care sapase groapa marinarului si i-a cerut sa mute trupul ei de langa trupul acelui corabier.
Apoi, prin mai multe semne si minuni, Sfanta Cuvioasa Parascheva i-a rugat pe oamenii evlaviosi din acea localitate sa-i stramute trupul. Astfel, autoritatile bisericesti locale i-au dezgropat trupul si l-au asezat in biserica din satul Epivat. Apoi sfintele sale moaste au ajuns la Tarnovo, capitala Imperiului Vlaho-Bulgar si la Vidin.Cum au ajuns sfintele moaste in Romania
Sunt documente care atesta ca dupa ce au fost la Tarnovo si Vidin, ele au ajuns in Muntenia pentru o vreme de trei ani.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
In anul 1944, din cauza razboiului, moastele sfintei au fost mutate de la Iasi, la manastirea ilfoveana Samurcasesti, Ciorogarla. Au fost prezente aici in perioada 10 aprilie 1944- 27 octombrie 1944. Pe 27 octombrie, ele vor ajunge la Catedrala Patriarhala, unde vor ramane spre inchinare pana pe 13 noiembrie 1944.
Incepand cu anul 1996, a devenit o traditie ca de hramul Cuvioasei Parascheva de la Iasi, sa fie aduse moastele altor sfinti.
Citeste si: Trei lucruri pe care e bine sa le dai de pomana astazi, de Sfanta Parascheva