Cine a inventat salata de boeuf. Rețeta tradițional românească, ca la mama acasă, pentru Revelion 2023

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 27 sep 2023, 03:20

Cea mai bună rețetă de salată de boeuf pentru Revelion.

Sursa: https://www.pexels.com/

Cea mai bună rețetă de salată de boeuf pentru Revelion

Sala de boeuf nu este o rețetă franțuzească cum cred majoritatea, iar inițial aceasta se pregătea din carne de vânat, prepelițe sau crabi.

Cine a inventat salata de boeuf

La români nu există nici o masă festivă fără tradiționala salată de boeuf. Este atât de gustoasă încât nu îți trebuie un motiv real să o prepari. Salata de boeuf nu este o mâncare franțuzească.

Deși denumirea provine din limba franceză și înseamnă vită, salata este de fapt o specialitate rusească, rușii denumind-o salată Olivier ori salată de iarnă. În prezent această salată se găsește în meniurile din Rusia.

Până acum vreo două secole, aristocrații ruși angajau numai bucătari francezi, renumiți pentru îndemânarea şi precizia pe care o aveau în bucătărie. În a doua jumătate a secolului XIX, renumitul chef francez Lucien Olivier a inaugurat Hermitage, un restaurant în mijlocul Moscovei.

Acesta era invitat în casele aristocraților pentru a le găti mâncăruri spectaculoase. Acesta este considerat inventatorul salatei boeuf, care inițial era denumita "Vânat în maioneză". Salata conținea vânat, prepelițe, crabi şi caviar, iar, de dragul decorului, în mijloc se orna cu felii de ou, maioneză, cartofi fierți şi castraveți murați în oțet.

Citește și: 3 filme romantice pentru un Revelion în doi

Printre acele ingrediente mai erau adăugate și trufe, piept afumat de rață sau aspic, deoarece rețeta salatei era diferită de la un anotimp la altul. În acele vremuri, maioneza era creată din oțet din vin franțuzesc, muștar şi ulei de măsline. Nici la momentul actual nu se cunoaște rețeta inițială a lui Lucien Olivier, iar fiecare bucătar este liber să încerce orice consideră el că este necesar.

Unul dintre ajutoarele sale, bucătarul Ivan Ivanov, a încercat să fure rețeta şi, profitând de faptul că șeful său a părăsit laboratorul unde obișnuia să pregătească în singurătate condimentele salatei, s-a strecurat înăuntru, notându-şi o parte din ingredientele recunoscute. Acesta a demisionat și s-a angajat la concurență, la Hotel Moskova, încercând să creeze ceva asemănător.

Lucien Olivier a murit în 1883, la 45 de ani, fără a dezvălui ce conținea fabuloasa rețetă, astfel că fiecare bucătar o adaptează după stilul propriu.

Rețeta de salată de boeuf românească

Gospodinele din România sunt inventive atunci când vine vorba de salata de boeuf, acestea folosind nu doar carne de vită ci și de pui sau chiar fără carne.

Această salată poate fi servită ca aperitiv ori drept garnitură pentru fripturi. De asemenea foarte important, la rețeta de salată boeuf, este ca maioneza de casă, dacă o folosiți, să lege ingredientele, nu să le acopere.

Citește și: De ce e bine să mănânci pește de Revelion 2023. Iată ce nu trebuie să lipsească de pe masa de sărbătoare, dar și ce alimente sunt interzise

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Ingrediente pentru salata de boeuf cu carne de vită:

- 400 de grame carne de vită;

- 300 de grame mazăre fiartă;

- 12 cartofi;

- 3 morcovi,

- o albitură,

- o țelină mică,

- Castraveți murați şi gogoșari în oțet;

- sare,

- piper;

- o lingură de muștar;

- maioneză după gust.

Mod de preparare:

Cartofii se pun într-un vas la fiert, întregi, în timp ce morcovul, albitura, țelină și carnea se taie bucăți și se adaugă ulterior. Se toarnă apa până la jumătatea vasului, urmând să se mai completeze pe parcursul fierberii. Când legumele și carnea au fiert, se scot și se lasă la răcit. Se taie mărunt și se amestecă în castron cu mazărea, maioneza, muștarul, sarea, cimbrul şi piperul, după gust. Salata se pune la rece pentru cel puțin o oră, după care poate fi servită.

Sursă: libertatea.ro

 

Taguri: