Ziua de 1 aprilie este cunoscută în întreaga lume sub denumirea de Ziua Păcălelilor. Deși Ziua Păcălelilor este sărbătorită de câteva secole, puține persoane știu cine a inventat această celebrare amuzantă.
Cine a inventat Ziua Păcălelilor
Ziua Păcălelilor este învăluită în mister, în special originea acesteia. Această zi de sărbătoare a fost trecută în calendar încă din secolul al 16-lea, urmând ca prima referință la farsele și păcălelile realizate pe parcursul zilei de 1 aprilie să apară într-un poem scris de autorul Eduard de Dene.
Eduard de Dene menționează în poemul său cum acest nobil îl pune pe servitorul său să realizeze mai multe misiuni ieșite din comun la data de 1 aprilie. O teorie populară este că tradiția a început atunci când Franța și-a schimbat calendarul de la iulian la gregorian, moment în care începutul anului s-a mutat de la 1 aprilie la 1 ianuarie.
Citește și: 1 Aprilie, Ziua Păcălelilor 2024: Tradiții, obiceiuri și originea acestei zile
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Potrivit legendei, cei care nu au reușit să țină pas cu schimbarea noului an au continuat să sărbătorească la sfârșitul lunii martie și începutul lunii aprilie, făcându-i pe alții să facă diferite farse pe seama lor, numindu-i „April Fools”.
Există însă și o altă teorie care spune că Ziua Păcălelilor atestă din perioada în care se organiza festivalul roman Hilaria. Se spune că pe parcursul festivalului, toți oamenii se costumau și făceau diferite glume persoanelor din jur.Imperiul
Roman s-a extins rapid, astfel tot mai multe regiuni au preluat aceste tradiții, fiind păstrate pe parcursul anilor, potrivit eu.providencejournal.com.De când sărbătoresc românii Ziua Păcălelilor
Ziua Păcălelilor este celebrată în România încă din secolul al XIX-lea. Se crede că această zi este sub semnul fertilității, astfel pe vremuri se obișnuia ca bărbații să se deghizeze pentru a le impresiona pe fetele din jurul lor.
Românii respectă numeroase tradiții și superstiții la data de 1 aprilie 2025. Se crede că persoanele care se căsătoresc de Ziua Păcălelilor vor avea parte de un mariaj nefericit, în care bărbatul însurat va fi toată viața sub papucul nevestei.
Cu toate acestea, copiii născuți de Ziua Păcălelilor vor avea noroc pe toate planurile vieții lor, potrivit radioromaniacultural.ro.