Florin Cîțu a fost desemnat pentru funcția de premier, fiind respnsabil şi formarea noului guvern al României. El este actualul ministru al Finanțelor Publice și senator PNL. El a renunaţat în trecut la poziţia de premier, cu doar câteva minute înainte de ședința în care Parlamentul ar fi trebuit să acorde votul de învestitură.
Au existat speculaţii cu privirea la viaţa amoroasă a oficialului.
Cine este Elena Calistru
Elena Calistru este implicată, încă din 2008, în societatea civilă în proiecte naţionale şi internaţionale legate de bună guvernare, transparenţă, politici fiscal-bugetare.
Pe site-ul asociaţiei Funky Citizens apare descrierea sa: „Președinte, ONG-istă cu vechime de peste 10 ani, coordonatoare și liant al întregii echipe, poster pentru implicare civică și membru fondator al asociației”.
Citeste si: Anunțul momentului pentru pensionari! Ce pensii au fost ajustate
Unde s-a format profesional noul premier
Florin Cîțu s-a născut pe 1 aprilie 1972 și a devenit senator PNL în 2016.
El a absolvit Grinnell College din SUA în anul 1996, cu specializarea economie/matematică, şi a terminat program doctoral, fără disertaţie, la Iowa State University. Senatorul a mai lucrat ca economist la Banca Europeană de Investiţii (2003 – 2005) şi la Banca Centrală a Noii Zeelande (2001 – 2003). Între 1997 şi 2001, oficialul a fost lector la Iowa State University, în SUA.Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Cum a participat Florin Cîțu la slăbirea monedei naţionale
Noul prim ministru, Florin Cîțu, a fost implicat direct, în 2008 într-un atac speculativ asupra monedei naționale, când ocupa funcţia de trezorier la ING Bank. În urma acestei acţiuni au crescut foarte mult dobânzile la creditele în lei, fapt pentru care mulţi români au ajuns în imposibilitatea de a-şi mai plăti creditele.
În octombrie 2008, mai mulți trezorieri din băncile românești le-au scris altor bancheri.
Astfel, băncile românești au acționat atunci în favoarea clienţilor internaționali, şi anume giganți bancari precum JP Morgan, Morgan Stanley și Barclays. Acele bănci au ”pariat” împotriva leului și ar fi câștigat sume importante dacă leul scădea puternic față de euro. BNR a dejucat planurile, însă această acţiune a dus la creșterea dobânzilor pentru românii cu credite în lei.
Citeste si: Curs valutar BNR joi, 24 decembrie 2020. Ce se întâmplă cu euro în Ajunul Crăciunului
Florin Cîțu a fost concediat de la ING în anul 2011. Atunci, el a lăsat să se înțeleagă că decizia ar putea avea legătură cu episodul din 2008, despre care spunea însă că nu a fost un atac speculativ.
”Am fost înștiințat ieri că sunt concediat. Nu știu dacă acest lucru are legătură cu episodul celebru din 2008, dar nu cred că acesta este motivul. Am decis să acționez banca în judecată și sper să câștig”, declara atunci fostul ministru de Finanțe, potrivit Capital.ro.
Citeste si: Se impun noi restricții de Crăciun? Klaus Iohannis, anunț pentru toată România în Ajun!