Alegerea noului papă revine Colegiului Cardinalilor, care se va reuni în conclavul secret din Capela Sixtină pentru a decide cine îi va succeda.
Cum se alege un nou papă
După decesul sau retragerea unui papă, cardinalii cu vârsta sub 80 de ani (în prezent, 138 dintre cei 252 de cardinali) sunt convocați în conclav.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Citește și: Întârzie pensia pentru luna mai? La ce să se aștepte pensionarii, de această dată
Conform BBC, procesul este profund simbolic și extrem de strict: votul este secret, iar fiecare cardinal scrie numele candidatului preferat pe o bucată de hârtie.
Cine sunt favoriții pentru succesiune
Deși, teoretic, orice bărbat catolic ar putea deveni papă, realitatea este că alegerea va fi cel mai probabil dintre cardinali.
Iată lista celor mai menționați candidați:1. Pietro Parolin
Secretarul de stat al Vaticanului, apropiat al Papei Francisc, este considerat un cardinal moderat, cu o lungă carieră diplomatică. Alegerea lui ar reprezenta o continuitate a viziunii progresiste a Papei Francisc.
2. Fridolin Ambongo Besungu
Este un cardinal african cunoscut pentru opoziția față de unele poziții liberale recente ale Bisericii.
Alegerea sa ar semnala o schimbare de direcție, mai conservatoare.3. Willem Jacobus Eijk
Este un arhiepiscop olandez cu vederi conservatoare, critic al reformelor Papei Francisc. Este susținut de aripa tradiționalistă a Bisericii.
4. Péter Erdő
Este un cardinal maghiar, cunoscut pentru pozițiile ferme împotriva imigrației și reformelor privind căsătoria. Este văzut ca un posibil candidat conservator.
5. Luis Antonio Tagle
Supranumit „Papa Francisc al Asiei”, Tagle este unul dintre cei mai progresiști cardinali și ar putea deveni primul papă asiatic. Este susținut de cei care doresc o Biserică mai deschisă și incluzivă.
6. Raymond Burke
Reprezentant al conservatorismului dur, cunoscut critic al Papei Francisc. Pozițiile sale dure privind moralitatea sexuală și doctrina îl fac un favorit al aripii tradiționaliste.
7. Mario Grech
Secretar general al Sinodului Episcopilor, este un moderat care promovează dialogul și incluziunea. Ar putea fi o opțiune de compromis.
8. Matteo Zuppi
În perioada următoare, toți ochii vor fi ațintiți spre coșul de fum al Capelei Sixtine. Alegerea unui nou papă este nu doar un moment istoric, ci și o declarație despre direcția pe care Biserica Catolică intenționează să o urmeze în deceniile ce vin