Cine ar trebui să primească pensii speciale în opinia românilor

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 03 dec 2023, 07:00

Cine ar trebui să primească pensii speciale în opinia românilor

Sursa: PixaBay

Un studiu realizat în luna noiembrie a anului 2022 a arătat că românii nu sunt de acord cu unele persoane ce primesc pensii speciale, iar acestea sunt persoanele pe care românii le consideră mai potriviți.

La sfârșitul anului 1990, România a adoptat un sistem special de pensii, însă cu trecerea timpului, românii devin nemulțumiți de această decizie, iar aceste sunt persoanele ce ar trebui să primească pensii speciale, în opinia românilor.

Citește și: Vești proaste pentru români! Motivul pentru care peste 250.000 de persoane nu vor mai beneficia de voucherele pentru alimente

Cine ar trebui să primească pensii speciale în opinia românilor

Un sondaj realizat de CURS la sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut ne dezvăluie că mai mult de 92% din români sunt de părere că parlamentarii nu ar trebui să primească pensii speciale. În aceeași situație sunt și polițiștii și magistrații, care primesc și ei o pensie specială.

Românii au o părere similară și despre armată, chiar dacă aceasta oferă încredere și protejare, 51% dintre români se declară împotriva pensiilor speciale pentru aceste persoane, în vreme ce 44% dintre români ar fi de acord cu acest fel de pensii pentru cadrele

militare.

Sondajul a arătat că 81% din români își doresc ca pensiile speciale ar trebui eliminate, în timp ce doar 12% sunt de acord cu păstrarea acestora. Românii consideră că doar piloții și personalul aeronautic ar trebui să primească pensii speciale.

Citește și: Peste 60.000 de bilete de tratament balnear le vor fi oferite pensionarilor și salariaților în acest an

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Cine sunt cei care primesc pensii speciale

La sfârșitul anului 1990 a fost gândit și pus în practică acest sistem de pensii speciale, ce vizau în prima fază doar magistrații, odată cu trecerea timpului extinzându-se și la personalul militar, diplomați și parlamentari.

În țara noastră există peste 200.000 de persoane ce iau o pensie specială în fiecare lună, iar valoarea acesteia este suficientă pentru a trăi confortabil.

Foștii angajați MAPN și MAI sunt 170.000 la număr, următorii fiind foștii angajați SRI, peste 11.700 de persoane. 

La numărul persoanelor ce primesc pensii speciale se numără și 4.000 de magistrați. Oamenii ce se mai încadrează la primirea unei pensii speciale sunt și jandarmii, pompierii, parlamentarii, primarii, diplomații, piloții, angajații Curții de Conturi, avocații și cultele.

Există deja discuții în curs pentru a reforma sistemului de pensii, dar și reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale.

„Întrucât pensiile de serviciu reglementate prin statute profesionale sunt considerate contrare fundamentului regimului de pensionare, prin noua reglementare se intenționează să se introducă noi criterii și condiții concrete de exercitare a dreptului la pensia de serviciu, care au ca efect o redimensionare a cuantumului acestora” se arată în document.

Citește și: Cum arată noile taloane de pensii 2023! Sumele au fost mărite după scăderea ilegală de 10% pentru CASS

Surse: infoactual.ro, romania.europalibera.org