Noi trebuie doar sa scolim specialisti in domeniile in care avem numai cativa doctori in toata tara. Vorbim despre terapia intensiva pentru copii. Dar ce ne facem daca, odata scoliti, acesti doctori pleaca peste hotare?
"Mi-au plecat doi medici: unul in Franta, celalat a plecat in Belgia. Sunt oameni foarte bine pregatiti. Asistente foarte bine pregatite care isi gasesc de lucru in orice loc din lumea aceasta!", spune Florin Ursu.
Ii putem numara pe degete pe medicii de terapie intensiva care au ramas in tara ca sa aiba grija de sanatatea copiilor nostri. "In acest moment, in Romania exista un deficit foarte mare de medici anestezisti astfel incat ei, practic, nu pot sa acopere necesarul de terapie intensiva in alte sectii, cum este sectia de pediatrie, in mod special".
De la un an la altul, tot mai multi medici specialisti iau calea strainatatii.
Nu mai vorbim de asistentele cel mai bine pregatite care isi gasesc foarte usor de lucru in spitalele din Europa. Sistemul nostru de sanatate e, asfel, paralizat, iar doctorii ramasi acasa spun ca nu mai pot face fata in aceste conditii.
Acum, in al doiseprezecelea ceas, sistemul de sanatate primeste o gura de oxigen- 1,5 milioane de franci elvetieni, banii elvetienilor care vor ajuta statul roman sa scoleasca specialisti pentru copiii aflati in stare grava. O parte din bani merg, insa, si catre serviciile de urgenta care, intai de toate, trebuie salvate din colaps.
Personal ar fi de pregatit, dar cine garanteaza ca acesti medici nu vor pleca in afara pe salarii mai bune? Si cu specializarea facuta! Reprezentantii ministerului cauta de ani buni solutii prin care sa-i tina in spitalele romanesti pe medici.
Si le vor cauta in continuare atata timp cat la noi un doctor castiga cel mult 874 de euro pe luna, iar in Danemarca salariul medicului ajunge lejer la 13 mii de euro.
##VIDEO111522##
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii