Hotărârea de Guvern privind strategia de vaccinare împotriva noului coronavirus a fost adoptată în şedinţa Executivului de vineri.
Cine are prioritate la vaccin
Grupurile prioritare sunt angajaţii din domeniul Sănătăţii, asistenţei sociale, cei din categoria de risc şi personalul din “domenii-cheie”, a afirmat şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, sâmbătă.
„Potrivit acestei strategii de vaccinare adoptată, au fost stabilite grupurile prioritare: personalul din domeniul Sănătăţii, personalul din centrele rezidenţiale şi medico-sociale, populaţia cu risc ridicat de evoluţie severă în cazul infecţiilor cu SARS-CoV-2 şi personalul din alte domenii-cheie, esenţiale pentru buna funcţionare a societăţii”, a declarat Ionel Dancă.
Potrivit acestuia, persoanele din aceste categorii vor fi vaccinate în prima etapă, iar apoi vaccinarea va fi disponibilă și pentru restul populaţiei.
„Estimarea este că, în prezent, 70% din totalul populaţiei ar putea fi implicată în această campanie de vaccinare”, a spus Dancă.
Totodată, el a subliniat că vaccinarea este „gratuită şi voluntară”. De asemenea, Dancă a prezentat un apel al Executivului, în acest context, potrivit digi24.ro.
„Guvernul României(...) face un apel către toate instituţiile implicate, dar şi către societatea civilă, către specialişti, ca, în dezbaterea publică, să sprijine această campanie de vaccinare pentru că aceasta reprezintă singurul remediu, pentru a pune capăt epidemiei de COVID-19.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Citește și: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?
Strategia de vaccinare împotriva noului coronavirus
Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, Strategia de vaccinare a fost elaborată de către Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, organism interministerial în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului și coordonarea Prim-ministrului.
”Documentul stabilește viziunea, principiile și modul de acțiune pentru administrarea în România a vaccinurilor anti COVID-19 autorizate de către Agenția Europeană a Medicamentului și are la bază atât analiza situației de la nivelul național și european a răspândirii SARS-CoV-2, cât și analiza situației cazurilor grave și respectiv a mortalității generate de COVID-19.
Strategia își propune, ca obiective generale, asigurarea unui mediu favorabil vaccinării, ca politică eficace de prevenție COVID 19 la nivelul populației României, dar și crearea premizelor de operaționalizare a activitatii de vaccinare anti Covid 19 la nivel populațional, ca parte integranta a programului național de vaccinare.
Scopul nostru este acela de a asigura accesul la vaccinare împotriva SARS-CoV-2 în condiții de siguranță, eficacitate și echitate pentru prevenirea infecției cu SARS-CoV-2 și limitarea pandemiei de COVID-19 pe teritoriul țării.
Strategia stabilește întregul proces și lanț de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, de la principiile generale, până la organizarea vaccinării, depozitarea vaccinurilor, păstrarea lanțului de frig, monitorizarea siguranței și eficacității și managementul deșeurilor.
Aceasta propune linii generale care vor sta la baza strategiei de comunicare a campaniei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 din România ”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății