Cine devine președinte interimar după ce mandatul președintelui Klaus Iohannis expiră, pe 21 decembrie

Author: Diana Ghita

Mandatul lui Iohannis e pe cale să expire

Sursa: Facebook Klaus Iohannis

România se confruntă cu o situație fără precedent pe scena politică. Curtea Constituțională a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale, după ce au fost analizate documente desecretizate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Hotărârea anulării turului I al alegerilor prezidențiale a fost luată cu unanimitate de voturi de către judecătorii CCR, iar procesul electoral urmează să fie reluat în totalitate. Această decizie creează incertitudini majore, în condițiile în care mandatul actualului președinte, Klaus Iohannis, expiră pe 21 decembrie.

Cine devine președinte interimar după ce mandatul lui Klaus Iohannis expiră

Constituția prevede că, în absența unui președinte ales, atribuțiile acestuia vor fi preluate interimar de președintele Senatului. În cazul în care această persoană nu poate sau refuză să își asume funcția, președinția va reveni președintelui Camerei Deputaților.

Potrivit legislației electorale, noile alegeri ar trebui să fie organizate în a doua duminică de la data anulării scrutinului inițial. În acest scenariu, primul tur ar putea avea loc pe 15 decembrie, iar turul al doilea pe 29 decembrie. Această planificare ridică probleme logistice și politice semnificative, având în vedere timpul limitat pentru organizare, desfășurarea campaniei electorale și mobilizarea alegătorilor, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă.

Citește și: Primul tur al alegerilor prezidențiale a fost anulat! Decizia istorică a CCR

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: La pensiile mici se mai adaugă un al 13-lea venit în acest an! Pensionarii se pot bucura de un ajutor în plus

Hotărârea CCR a venit după o dezbatere intensă, de peste cinci ore, în care au fost analizate rapoartele serviciilor de informații prezentate în CSAT. Aceste documente conțin informații care au ridicat suspiciuni legate de corectitudinea procesului electoral și de candidatul Călin Georgescu. Deși detaliile exacte nu au fost făcute publice, gravitatea informațiilor a determinat Curtea să decidă anularea întregului proces.

Românii vor trebui să voteze din nou 
[Sursa: Inquam Photos/ Octav Ganea]

Ce a transmis Curtea Constituțională, după ce a decis anularea turului I al alegerilor prezidențiale 

Decizia Curții Constituționale stabilește că întreg procesul electoral, inclusiv turul întâi, trebuie refăcut de la zero. Guvernul este responsabil de stabilirea unui nou calendar electoral, însă timpul rămas până la finalul mandatului prezidențial este extrem de scurt. Conform legii, dacă noile alegeri nu vor fi organizate până pe 21 decembrie, funcția de președinte al României va deveni vacantă.

Citește și: România va intra complet în Schengen începând cu 1 ianuarie 2025! Anunțul președintelui Klaus Iohannis

„În ședința din data de 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională, în vederea asigurării corectitudinii și legalității procesului electoral, și-a exercitat atribuția prevăzută de art.146 lit.f) din Constituție și, cu unanimitate de voturi, a hotărât următoarele:
1. În temeiul art.146 lit.f) din Constituție, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României, desfășurat în baza Hotărârii Guvernului nr.756/2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024 și a Hotărârii Guvernului nr.1061/2024 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României în anul 2024.
2. Procesul electoral pentru alegerea Președintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Preşedintelui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare.
3. Prezenta hotărâre este definitivă și general obligatorie, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi se aduce la cunoştinţă publică”,  se arată într-un comunicat al  CCR.