Cătălin Chirilă, 24 de ani, a câștigat medalia de aur în proba de canoe simplu 1.000 de metri la Campionatele Mondiale de Canoe Sprint și Paracanoe din Halifax, Canada. Chirilă a intrat în finală cu cel mai bun timp și a reușit să își adjudece medalia de aur la Campionatele Mondiale de Canoe Sprint și Paracanoe.
„Mulțumesc echipei mele și prietenilor mei. Sunt foarte fericit!”, a spus Cătălin Chirilă după ce a devenit campion mondial.
Cătălin Chirilă a devenit primul campion mondial român la această probă după 36 de ani. Aurel Macarencu mai devenise campion mondial la această probă în anul 1986.
Sâmbătă Cătălin Chirilă a obținut și medalia de argint în proba de canoe simplu 500 de metri la aceleași Campionate Mondiale.
Cine e Cătălin Chirilă, proaspătul campion mondial la canoe! Era deja marea speranță a canotajului românesc
Născut pe 11 mai 1998 la Tulcea, Cătălin Chirilă este marea speranță a canotajului românesc. În el stau marile speranțe pentru o medalie olimpică la canotaj masculin la următoarele Jocuri Olimpice.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Cătălin Chirilă ne-a reprezentat și la Jocurile Olimpice 2020 Tokyo, ce au avut, de fapt, loc în 2021, dar nu a obținut o medalie.
Cătălin Chirilă a câştigat înainte de Campionatele Mondiale trei medalii de argint şi una de bronz la etapele de Cupă Mondială de la Racice (Cehia) şi Poznan (Polonia). El era considerat vârful de lance al delegației României la Campionatele Mondiale de kaiac-canoe găzduite de Halifax (Canada), ce a avut loc între 3 şi 7 august.
Chirilă încheie Campionatele Mondiale cu o medalie de aur și una de argint, chiar dacă obiectivele stabilite erau unele mult mai puțin îndrăznețe. Antrenorul lui recunoștea însă că tânărul de 24 de ani poate ataca podiumul la 500 și 1000 de metri, ceea ce a și făcut. La 500 de metri a luat argintul, iar duminică, la 1.000 de metri, a luat aurul.
"Eu în planul de pregătire am stabilit un obiectiv mai mic pentru Chirilă, care nu mai este în barca de dublu cu Victor Mihalachi, un loc 6-9, dar după comportamentul lui la Cupele Mondiale noi sperăm la mai mult. Dar să ne facem treaba şi vom vorbi pe urmă. Îmi place cum se antrenează, urmează programul pe care i l-am făcut. Dar e vorba şi de fusul orar, de mai multe aspecte, însă eu unul sper că el o să-şi facă treaba. El mai are de crescut, fiind în primul lui an la canoe simplu. Nu pot să-i cer acum rezultate. Probele sunt bine împărţite, într-o zi are serii la 1.000, în altă zi la 500, apoi semifinale. S-a prelungit programul, pentru că de obicei Mondialele începeau joia şi se terminau duminica. Acum încep miercuri şi terminăm duminica. O să aibă o cursă pe zi şi asta mă bucură, pentru că avem timp de refacere şi să ne acomodăm cât mai repede la fusul orar. Asta mă îngrijorează cel mai mult. Avem trei zile de aclimatizare la fusul orar. La cinci ore diferenţă, ar fi fost nevoie de cinci zile, după cum spun specialiştii", declara antrenorul coordonator al lotului naţional de canoe şi kaiac, Florin Popescu, citat de Agerpres.