Cine e Masha Amini, a cărei moarte tragică a declanșat valul de proteste în Iran. Masha Amini se afla în custodia Poliției Moralității din Teheran, după ce a fost surprinsă pe stradă și arestată pentru că nu purta hijabul în mod corespunzător, încălcând astfel legea care le cere femeilor să-și acopere părul cu o eșarfă (hijab), iar brațele și mâinile cu haine lungi și largi.
Cine e Masha Amini, simbolul protestelor din Iran
Cine e Masha Amini! Tânără care a murit la scurtă vreme după ce a fost arestată de Poliția Moralității de la Teheran pentru că nu purta hijabul în
Masha Amini avea 22 de ani și se afla într-o vizită cu familia în capitala Iranului, Teheran. Această vizită avea însă să se transforme într-o adevărată tragedie. Etnic kurd, din orașul Saqez aflat în vestul proviniei Kurdistan, Masha Amini a fost arestată de Poliția Moralității de la Teheran care a acuzat-o că nu a respectat legea care le obligă pe femei să-și acopere părul cu o eșarfă (hijab), iar brațele și mâinile cu haine lungi și largi.
Masha a fost luată cu forța de lânga familia ei și plasată în custodia poliției. Potrivit martorilor, ea a fost bătută în timp ce se afla într-o dubă a poliției care a dus-o într-un centru de detenție. La scurt timp după ce a fost arestată, tânăra a intrat în comă și, deși a fost transportată la spital, medicii nu au putut face nimic ca să o salveze pe aceasta.
Familia a declarat că trupul neînsuflețit al fetei avea vânătăi, semn că a fost bătută și torturată de către polițiști.
Autoritățile iraniene neagă vehement aceste acuzații și susțin că tânara avea probleme cu inima și suferea chiar și de boli psihice, deși familia și cei care au cunoscut-o au declarat că nu avusese nicio problemă de sănătate până în momentul arestului.
Moartea Mahsei Amini, în vârstă de 22 de ani, care a fost arestată de poliţia morală la Teheran pentru ”ţinută nepotrivită”, a dezlănţuit furia populaţiei în privinţa libertăţilor din Republica Islamică şi a unei economii care se confruntă cu sancţiuni.
Protestele au început sâmbătă la înmormântarea lui Amini, în provincia Kurdistan a Iranului, iar apoi au continuat în mare parte din ţară. Astfel, au avut loc numeroase confruntări între demonstranţi şi forţele de securitate, care au încercat să suprime manifestaţiile.
Moartea Mashei Amini, proteste în Iran
Moartea Mashei Amini a declanșat un val de proteste în Iran, care s-au soldat cu moartea a 41 de persoane, până acum.
Moartea tinerei de 22 de ani a reaprins nemulțumiri profunde, precum cele care se referă la restricțiile asupra libertăților personale în Iran (printre care codurile stricte de îmbrăcăminte pentru femei), dar și la economia care se clatină din cauza sancțiunilor.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Conducătorii clerici ai Iranului se tem că protestele vor atinge magnitudinea celor din 2019, care au izbucnit din cauza creșterii prețului la benzină, devenind cele mai sângeroase manifestații din istoria Republicii Islamice.
Armata a susținut că „aceste acțiuni disperate fac parte din strategia malefică a inamicului de a slăbi regimul islamic".
Preşedintele Ebrahim Raisi a îndemnat forţele de securitate să acţioneze "ferm împotriva celor care subminează securitatea şi pacea ţării şi a poporului".
Şeful Autorităţii judiciare iraniene, Gholamhossein Mohseni Ejei, a ameninţat la sfârşitul săptămânii trecute că va nu manifesta "nicio indulgenţă" faţă de manifestanţi, după zece zile de proteste în întreaga ţară în urma decesului unei tinere aflate în custodia poliţiei moravurilor, care au costat viaţa a 41 de persoane, scrie AFP, citat de AGERPRES.
În acest timp, principalul partid reformator din Iran, Uniunea Poporului Iranului Islamic, a cerut statului să anuleze portul obligatoriu al vălului islamic. Această formaţiune, apropiată de fostul preşedinte reformator Mohammad Khatami (1997-2005), a cerut de asemenea desfiinţarea ''poliţiei morale'' şi autorizarea manifestaţiilor paşnice.
Autorităţile iraniene au arestat până acum 739 de persoane- inclusiv 60 de femei- în nordul Iranului.