Cine este autorul atentatului de la Istanbul. PKK s-ar afla în spatele atacului cu bombă din Piața Taksim

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 14 aug 2023, 02:00

Autorul atacului cu bombă Istanbul 2022 ar fi o femeie

Sursa: Twitter hurriyetdailynews

Cine este autorul atentatului cu bombă de la Istanbul, care a avut loc duminică, 13 noiembrie 2022. Cel puțin șase persoane au murit în urma exploziei din piața Taksim.

Presupusul autor al atentatului cu bombă de la Istanbul, soldat cu 6 morți și 81 de răniți, a fost prins și reținut de autorități. Potrivit oficialilor turci, în spatele atacului cu bombă se află o femeie care are legătură cu gruparea teroristă PKK

Citește și: Masacru la o școală din Rusia: Cel puțin 9 morți, după ce un bărbat înarmat a deschis focul într-o sală de clasă

Cine este autorul atentatului de la Istanbul 

UPDATE: Ahlam Albashir, de naționalitate siriană, este femeia care a pus bomba la Istanbul. Ea a acționat la ordinul PKK. 

Poliţia turcă susţine că femeia a acţionat din ordinul Partidului Municotrilor din Kurdistan (PKK) şi că a primit directive de la Kobane, în nord-estul Siriei.

Autorul atentatului de la Istanbul din data de 13 noiembrie 2022 ar fi o femeie care are legătură cu gruparea teroristă PKK, potrivit informațiilor transmise de autoritățile turcești.

„O femeie a stat pe o bancă timp de 40-45 de minute şi, după un timp, a avut loc explozia. Toate datele despre această femeie sunt analizate. Fie geanta avea un cronometru, fie bomba a fost activată de la distanţă”, a declarat Ministrul Justiţiei, Bekir Bozdag.

Explozia a avut loc duminică pe bulevardul Istiklal din Piața Taksim, unul dintre cele mai cunoscute și aglomerate locuri din Istanbul.

Potrivit bilanțului, 6 persoane au murit, iar alte 81 au fost rănite în urma exploziei pe care autoritățile din Turcia o consideră un atac terorist comis de PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan). 

O fetiță de 9 ani și tatăl ei se numără printre morți. 

Suleyman Soylu, ministrul de Interne turc, a declarat luni, într-o conferință de presă, că organizația teroristă PKK ar fi responsabilă de atacul cu bombă de la Istanbul, potrivit cercetărilor preliminare.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cu puțin timp în urmă, femeia care a lăsat bomba a fost luată în custodie de echipele Departamentului de Poliție din Istanbul.

Înainte de reținerea ei, încă 21 de persoane au fost arestate, a declarat ministrul de Instrene. 

Fața terorismului este amară, dar vom continua această luptă până la capăt, indiferent de costuri”, a mai declarat Suleyman Soylu, citat de CNN. 

Momentan, identitatea femeii care ar fi plasat bomba pe bulevardul Istiklal din Piața Taksim nu a fost încă dezvăluită.

Citește și: „Pe mama o omor prima, apoi pe colegii de clasă…„ Cine este elevul de 17 ani care a planificat un adevărat masacru

Atac cu bombă la Istanbul 

Atacul a avut loc duminică, 13 noiembrie 2022, la ora locală 16:20 pe bulevardul Istiklal din Piaţa Taksim, unul dintre cele mai aglomerate și frecventate locuri din Istanbul, în special de turiști.

Televiziunile turce au transmis iniţial imagini de la locul atacului, între timp autoritatea audiovizuală turcă interzicând ''temporar'' difuzarea acestora, potrivit AGERPRES.

Bulevardul  Itstiklal a mai fost afectat de explozii, în campania de atentate din 2015-2016 care a vizat mai multe oraşe ale Turciei. Revendicate o parte din ele de gruparea jihadistă Statul Islamic, acele atacuri s-au soldat cu aproape 500 de morţi şi circa 2.000 de răniţi. 

Un martor al exploziei de pe bulevardul Istiklal din Istanbul a povestit pentru agenția de știri AFP momentele de panică din timpul incidentului. „Eram la o distanță de 50-55 de metri. Dintr-o dată s-a auzit zgomotul unei explozii. Am văzut trei sau patru persoane la pământ”, a declarat Cemal Denizci, în vârstă de 57 de ani. „Oamenii fugeau panicați. Zgomotul era imens. Era un fum negru”, a mai declarat bărbatul.

Printre victimele atacului de la Istanbul nu se află români

Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin intermediul Consulatului General al României la Istanbul, s-a autosesizat în urma informațiilor apărute în mass-media locale cu privire la explozia produsă în zona pietonală Istiklal din Istanbul și a întreprins demersuri pe lângă autoritățile locale pentru a obține informații suplimentare cu privire la cetățenia, identitatea și situația persoanelor afectate, precum și circumstanțele producerii incidentului, anunță instituția într-un comunicat de presă.

”Nu au fost identificați cetățeni români printre victime, iar la nivelul Consulatului General nu au fost recepționate solicitări de asistență consulară în legătură cu acest incident”, precizează MAE în comunicat

MAE reamintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Istanbul +90 212 3583541, +90 212 3580516, +90 212 3583537, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al oficiului consular: +90 533 5420695. 

Sursă: hurriyetdailynews