Cine este bărbatul care a încercat să îl asasineze pe Donald Trump! FBI „Nu avem în prezent un motiv”

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 14 iul 2024, 10:18

Un tânăr de 20 de ani a deschis focul asupra lui Donald Trump

Sursa: Profimedia

Donald Trump a fost împușcat sâmbătă seara, în timp ce susținea un discurs. Cine este atacatorul care a vrut să îl asasineze?

Un tânăr de 20 de ani a deschis focul în timpul unui miting electoral din Pennsylvania, rănindu-l pe fostul președinte american. Autoritățile investighează motivele atacului.

Un tânăr înarmat a deschis focul, rănindu-l pe Trump la ureche

În seara zilei de sâmbătă, 13 iulie, un incident șocant a zguduit campania electorală a fostului președinte Donald Trump. În timpul unui miting desfășurat în Butler, Pennsylvania, un tânăr înarmat a deschis focul, rănindu-l pe Trump la ureche.

Kevin Rojek, agent special responsabil al biroului FBI din Pittsburgh, a oferit primele detalii despre atacator și desfășurarea incidentului. Deși identitatea trăgătorului nu a fost încă făcută publică, se știe că acesta era un tânăr de 20 de ani din Pennsylvania.

Potrivit hotnews.ro, Kevin Rojek a declarat că autoritățile au catalogat incidentul ca o tentativă de asasinat asupra fostului președinte Donald Trump. „În seara aceasta am avut ceea ce numim o tentativă de asasinat asupra fostului nostru președinte, Donald Trump”, a spus Rojek.

De asemenea, el a subliniat că în prezent nu există un motiv clar identificat pentru atac și că forțele de ordine nu erau la curent cu existența unei amenințări specifice înainte de incident.

„Nu avem în prezent un motiv identificat”  a mai precizat Kevin Rojek.

Se pare că atacatorul a utilizat o pușcă semi-automată de tip AR-15 și a tras de pe o poziție înaltă, la o distanță estimată între 200 și 300 de picioare (aproximativ 60-90 de metri) de scenă.

Unele surse au sugerat că distanța ar fi fost chiar mai mare, de aproximativ 130 de metri. Martorii au relatat că au văzut un bărbat târându-se pe un acoperiș cu o pușcă cu câteva minute după ce Trump a început să vorbească.

Modul de acțiune al atacatorului și răspunsul autorităților

Focurile de armă au fost trase de pe o poziție înaltă, din afara locului de desfășurare a mitingului.

Secret Service a confirmat că atacatorul a tras mai multe focuri spre scenă, omorând un spectator și rănind grav alți doi. Atacatorul a fost ucis la fața locului de către o echipă de contra-lunetiști a Secret Service. Incidentul a ridicat numeroase întrebări cu privire la securitatea lui Trump în timpul campaniei electorale și la deficiențele evidente în protecția sa la mitingul din Butler.

Citește și: Donald Trump a fost împușcat în timp ce susținea un discurs electoral în Pennsylvania: Cum se simte în prezent acesta? Primele imagini live cu momentul în care s-a tras asupra sa

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Mariana Moculescu, dezvăluiri șocante despre viața lui Horia Moculescu! Cum trăia compozitorul: „A trăit mizerabil, nu avea ce mânca. Jocurile de noroc au fost marele lui viciu.”

Secret Service a emis o declarație oficială în care a descris modul de desfășurare al incidentului și măsurile luate pentru protejarea fostului președinte. „În timpul mitingului de campanie al fostului președinte Trump din Butler, Pennsylvania, în seara zilei de 13 iulie, în jurul orei 18:15, un presupus atacator a tras mai multe focuri de armă spre scenă de pe o poziție înălțată din afara locului de desfășurare a mitingului.

Personalul US Secret Service a neutralizat trăgătorul, care în prezent este decedat. US Secret Service a răspuns rapid cu măsuri de protecție și fostul președinte Trump este în siguranță. Un spectator a fost ucis, iar doi spectatori au fost grav răniți. Acest incident face în prezent obiectul unei anchete, iar Secret Service a anunțat FBI-ul”, a fost precizat în declarația oficială de la Serviciile Secrete.

Contextul și reacțiile internaționale

Acest atac a avut loc cu doar câteva luni înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie și a fost ultimul miting al lui Donald Trump înainte de Convenția republicană, unde urma să fie nominalizat oficial ca și candidat al Partidului Republican. Incidentul a generat reacții puternice atât în SUA, cât și la nivel internațional. Președintele Joe Biden a condamnat atacul, subliniind că violența nu are loc într-o campanie electorală și mulțumind agenților Secret Service pentru protejarea lui Trump.

Ambasada României la Washington a fost printre primele instituții diplomatice care au reacționat, exprimându-și solidaritatea și sprijinul pentru fostul președinte. Într-un comunicat oficial, ambasada a subliniat importanța democrației și a condamnat violența sub orice formă. Portalul de știri Hotnews a acoperit pe larg evenimentele din SUA, oferind actualizări live și relatări detaliate despre starea lui Trump și despre reacțiile internaționale.

Citește și: Donald Trump primul președinte american din istorie condamnat: Pronunțarea sentinței va fi dată pe 11 iulie 2024

Ancheta și impactul pe termen lung

Ancheta FBI continuă pentru a aduce la lumină toate detaliile despre atacator și motivele sale. Autoritățile lucrează intens pentru a aduna informații și a clarifica circumstanțele exacte ale incidentului. Acest atac asupra lui Trump a subliniat necesitatea unor măsuri de securitate mai stricte pentru protejarea candidaților la președinție și a ridicat întrebări importante despre modul în care se asigură securitatea în timpul campaniilor electorale.

În concluzie, atacul asupra fostului președinte Donald Trump în timpul mitingului din Butler, Pennsylvania, a fost un eveniment grav și tulburător, care a pus în evidență deficiențele de securitate și a declanșat o reacție rapidă și unitară din partea autorităților și a comunității internaționale. Ancheta în curs a FBI va continua să dezvăluie motivele din spatele acestui act de violență și va contribui la îmbunătățirea măsurilor de securitate pentru viitor.