Cine este cel care a facut cea mai celebra poza in care apare poetul Mihai Eminescu

Autor: A.M. Editor: Adelina Minulescu
Actualizat: 27 feb 2017, 01:09

Celebra poza care apare pe copertile cartilor de limba si literatura romana este subiectul unei adevarate istorisiri.

Portretul care a fost considerat o buna perioada de timp imaginea reprezentativa a poetului ii apartine lui Franz Duschek (foto), un fotograf ceh care-si avea studioul pe Str. Franklin din Bucuresti. Fotografia a fost realizata in perioada 1880-1883, atunci cand Eminescu avea in jur de 30-33 de ani, si a fost publicata de Titu Maiorescu intr-un medalion cu portretele membrilor asociatiei culturale Junimea; acesta e si motivul pentru care poetul a ajuns in atelierul lui Duschek.

Portretul a fost folosit ulterior in volumul princeps intitulat Poesii, dar si in revista „Familia”, la moartea lui Eminescu, in 1889.

Iata ce se scria la inceputul secolului XX despre aceasta imagine: „Portretul cel mai vrednic de nemuritorul nume al lui Eminescu ramine fotografia din tabloul «Junimei». Ea dateaza din epoca maturitatii poetului cind personalitatea sa extraordinara ajunsese a se manifesta in toata stralucirea si toata vigoarea ei: si’n literatura, si’n viata publica.
Ea ne arata imaginea poetului din vremea in care el a fost, pe cit soarta si mediul l’au iertat sa fie, mai mult ca ori’cind al sau propriu, ori mai bine zis – al geniului sau. De aceea este si portretul cel mai indicat a decora casele carturarilor nostri, museele noastre, toate asesamintele noastre culturale; a infatisa strainilor pe cel mai de seama poet si cugetator al Rominilor; a inspira pe artistii viitorului cari vor prinde in culori si cari vor sapa ’n marmura, ori vor turna in bronz pentru vecii vecilor, chipul cel mai adevarat al scriitorului nostru celui mai
desavirsit! […] Aceasta-i cea mai buna si cea mai credincioasa icoana a lui Eminescu“[1].

„Eu si Eminescu ar trebui sa ne «posam» si pentru ca sa ne «posam» ar trebui sa avem bani”

Ca fotograf al Curtii, Franz Duschek era apreciat de clientela aristocrata a epocii. Cunoscut in randurile protipendadei bucurestene, isi anuntase cu emfaza deschiderea studioului in care il va fotografia mai tarziu pe Eminescu: „imi permit a face onorabilul public atent ca positiunea favorabila a actualului meu atelier ’mi permite de aci inainte a effectua in modul cel mai bun

receptiuni fotografice, in toate zilele, in orice timp, senin sau nouros, si, prin urmare, sint in placuta positiune a assigura ca voi putea satisface orice justa acceptare a unor public ce-mi va visita atelierul“.( sursa historia.ro)

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.