Cine este, de fapt, părintele Calistrat și cum a ajuns să se călugărească! A fost corigent la matematică și "a avut o viață banală"

Author: Alice Popescu
Actualizat: 11 aug 2023, 00:05

Cum a ajuns parintele Calistrat calugar

Parintele Calistrat a intrat in atentia presei in urma scandalului in care a lovit doua enoriase.

Părintele Calistrat Chifan s-a născut pe 3 decembrie 1965 și are în prezent 57 de ani. S-a făcut cunoscut în mediul online datorita aparițiilor și interviurilor pe care le-a acordat diverselor trusturi de presa din Romania. Părintele mai are și un canal de Youtube unde își publica predicile și pildele pentru enoriașii care vor să îl asculte. Monahul s-a născut în județul Suceava din tata bucovinean și mama moldoveanca.

Citește și: Părintele Calistrat le acuză pe cele două femei pe care le-a agresat că ar suferi de isterie: „Eu cred că au deviație de comportament”

Cine este parintele Calistrat, monahul care a lovit o femeie peste fata

Calistrat Chifan nu s-a remarcat și nici nu a avut înclinații spre latura duhovniceasca fiind un om destul de normal și fară alte chemări așa cum se așteaptă de la cei aleși de Dumnezeu.

Asta o spune chiar părintele într-un interviu acordat site-ului crestinortodox.ro și a ținut să mai adauge că niciodată nu a fost atras de partea bisericeasca și nici înspre cele erudite: "Fiind taran, trăind tot timpul la tara, nu m-a preocupat prea mult arta cărturărească. Am învățat să citesc, să scriu și tabla înmulțirii înainte de a intra în clasa I. Mama era o femeie foarte isteață și practica și spunea tot timpul că e bine să stiu când am să merg la scoală, că să nu-și bata capul învățătoarea cu mine.
Bineînțeles, când am mers la scoală, mă plictiseam, nu așteptam să predea litera A sau B, citeam până la sfârșitul Abecedarului toate poezioarele și nu eram atent, îi deranjam pe ceilalți care învățau să scrie, să facă liniuțele corect, să despartă în silabe. Și fie mă dădea afara de la ore, fie mă ținea în picioare, lucru care a durat până când mama a murit și n-a avut cine să se mai ocupe de lucrul asta.
Am trecut în clasa a VIII-a în termeni normali, adică n-am fost nici un elev de premiu, dar nici un elev care să se chinuiască pentru note."

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Cum a ajuns Calistrat Chifan in slujba lui Dumnezeu

Părintele Calistrat a făcut armata ajungând caporal unde a întâlnit un coleg cu aplecare spre cele sfinte și care a început să îl inițieze în tainele Scripturii, lucruri destul de neînțelese de părinte

la acea vreme: "Nu citisem Scriptura în viață mea, nu avusesem nici o Biblie în casa. Prima Biblie am cumpărat-o de la mănăstire, în 1989, cu 200 de lei și am trimis-o părinților mei, să aibă și ei Biblia în casa. Părintele acuzat în urma cu puțin timp de violenta asupra unor femei a terminat armata, a revenit la casa părinteasca, însă începuse din ce în ce să citească din cărțile duhovnicești și chiar daca avea lângă el o prezenta feminina, începea să se simță atras de latura duhovniceasca, iar cel care l-a convins că are înclinații
spre monahie a fost chiar părintele Paisie. Părintele Calistrat n-a mai stat pe gânduri și la 21 de ani s-a dus la mănăstire. 

Părintele recunoaște că nu a avut până acum acele trăiri mistice sau lucruri deosebite care i s-au întâmplat în viață:" Nu se găsesc în viață mea trăiri mistice sau răpiri în extaz. Am avut câteva lucruri frumoase, de suflet. Cândva am să le așez pe hârtie. Mai întăi să mă izolez: să lepăd mândria, lăcomia, lenea, trândăvia, amânarea pravilei..." Așa se descrie părintele într-un interviu. Dar iată că pare că cele lumești atârnă mai mult în viață fetei bisericești și iată că părintele se afla acum în mijlocul unui scandal în care agreseaza doua femei, pe una dintre ele lovind-o peste fata trântind-o la pământ. Părintele are și o motivație pentru acest comportament:" Nu sunt agresiv, sunt cel mai paşnic om, dar mă scoţi din papuci dacă eşti aşa. Aseară şi-a întrecut limita. Dacă nu-mi punea piedica sora, nu reacţionam nici eu. Sor-sa mă filma cu telefonul mobil şi ea mi-a încălcat toate regulile. Oamenii s-au bucurat şi au zis că dau toţi declaraţii. Mai multă lume a avut tangenţe cu ele. Sunt uşor deviante, sunt două suflete.

Dar până la ce limită poţi răbda. Când faci chestii obraznice, doreşti să spurci imaginea mănăstirii. Vii tu o măciucă nemăritată să faci teatru în faţă la câteva sute de oameni. Ce să discut eu cu ea? Eu le-am zis doar să nu filmeze. Ce e prea mult strică. Mai mult a fost ficţiune”, a spus părintele Calistrat, conform BZI.