Cine este Elena Osipova, una dintre persoanele arestate pentru manifestațiile împotriva războiului rus de astăzi din Sankt Petersburg. I se mai spune „bunica opoziției ruse”

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 03 dec 2022, 10:40

Cine este Elena Osipova, una dintre persoanele arestate pentru manifestațiile împotriva războiului rus de astăzi din Sankt Petersburg. I se mai spune „bunica opoziției ruse”

Sursa: Twitter

Elena Osipova este una dintre persoanele arestate de la Sankt Petersburg pentru protestele împotriva războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Este bolnavă de diabet, are 78 de ani și a supraviețuit asediului german asupra Leningradului din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Elena Osipova este pictoriță încă de când era tânără, iar numele ei este cunoscută de cei cinci milioane de locuitori ai Sankt Petersburgului. Lumea o mai cunoaște drept „conștiința Sankt Petersburgului” și nu lipsește de la niciun protest care are loc în oraș.

Cine este Elena Osipova, „bunica opoziției ruse”, arestată astăzi după protestele de la Sankt Petersburg

Un articol scris special pentru Elena Osipova menționează că lumea o consideră „bunica opoziției ruse”. De mai multe ori, pictorița a fost reținută și amendată pentru picturile pe care le făcea.

În octombrie 2002, Elena Osipova ieșea pentru prima dată pe stradă să protesteze în fața acțiunilor Rusiei asupra Ceceniei. Protestul a avut loc după atacul teroriștilor ceceni împotriva teatrului Dubrovka din Moscova, când au fost capturați sute de oameni.

Peste 100 de oameni au decedat în asediul cu gaze mortale al forțelor de securitate.

„Nu am înțeles de ce toată lumea a tăcut. Parcă toată țara era înghețată. Doar eu eram acolo, cu un simplu banner pe care scria: Domnule președinte! Schimbați-vă urgent poliția! Lasă Cecenia să-și aleagă drumul!”, a declarat Elena Osipova, despre protestul din 2002.

Citeste si: LIVE UPDATE A opta zi de război. Emmanuel Macron, după discuția de o oră și jumătate cu Vladimir Putin: „Ce este mai rău abia urmează să vină”

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În 2007, grupul de opoziție Another Russia a organizat un protest intitulat „Marșul disidenților”. Pe bannerele Elenei erau scrise mesajele „Rusia fără Putin”, „Avem nevoie de altă Rusie”, „Eliberați prizonierii politici” și „Nu statului polițienesc”. A fost primul miting la care Elena Osipova a fost reținută și amendată, dar activista a povestit în 2014 că ar fi fost reținută de cinci ori atunci.

La un alt protest, neaprobat, în sprijinul libertății de exprimare, Elena Osipova a fost amendată cu 10.000

de ruble (n.r.: 280 de dolari), dar Curtea de Apel a decis să reducă suma la 5.000 de ruble (n.r.: 140 de dolari).

Citeste si: Anunțul care îngrijorează întreaga lume. Ce a solicitat președintele chinez Xi Jinping cu privire la războiul din Ucraina

Elena Osipova nu își plătește amenzile din motive principiale, așa că preferă ca guvernul să o execute din pensia de 230 de dolari pe care o primește lunar.

Activiștii au adunat bani pentru a-i achita amenda, dar pictorița a refuzat ajutorul și i-a rugat să trimită banii prizonierilor politici.

Pe lângă activism, Elena Osipova face, în continuare, lucrul pentru care s-a născut și la care se pricepe cel mai bine: pictura. „În primul rând eu sunt o artistă”, declara Elena Osipova.