Mark Rutte, fostul prim-ministru al Țărilor de Jos, a fost ales noul secretar general al NATO, preluând funcția într-un moment de intensă tensiune geopolitică și incertitudine internațională.
Mark Rutte, noul secretar general al NATO
Alegerea sa a fost confirmată oficial de cele 32 de state membre ale NATO în cadrul unei reuniuni a Consiliului Atlanticului de Nord. Rutte își va începe oficial mandatul pe 1 octombrie 2024, succedându-l pe Jens Stoltenberg, al cărui mandat a fost prelungit de patru ori în contextul războiului din Ucraina.
Nominalizarea lui Rutte a devenit o formalitate după ce singurul său rival, președintele României Klaus Iohannis, și-a retras candidatura. De asemenea, obiecțiile formulate anterior de Ungaria și Slovacia au fost retrase, lăsând cale liberă pentru numirea lui Rutte. Aceasta vine într-un moment în care războiul din Ucraina se desfășoară la granițele alianței și există incertitudini cu privire la viitoarea poziție a Statelor Unite față de NATO.
Într-o declarație, Mark Rutte a exprimat onoarea de a fi numit secretar general al NATO, subliniind importanța alianței pentru securitatea colectivă.
„Alianța este și va rămâne piatra de temelie a securității noastre colective. Conducerea acestei organizații este o responsabilitate pe care nu am asumat-o ușor. Sunt recunoscător tuturor aliaților pentru că mi-au acordat încredere”, a spus Rutte.
El și-a exprimat, de asemenea, admirația pentru Jens Stoltenberg, menționând că așteaptă cu nerăbdare să preia funcția în forță.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citește și: Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de miercuri, 26 iunie 2024: Cât valorează principalele monede azi
Cine este Mark Rutte
Mark Rutte, născut pe 14 februarie 1967, în Haga, Olanda de Sud, este o figură politică proeminentă care a avut o carieră de succes atât în afaceri, cât și în politică. După o carieră în cadrul companiei Unilever, Rutte a intrat în politică în 2002, servind în cabinetele lui Jan Peter Balkenende. A devenit lider al Partidului Popular pentru Libertate și Democrație (VVD) în 2006 și a condus partidul la o victorie importantă în alegerile generale din 2010, devenind prim-ministru al Țărilor de Jos.
De-a lungul carierei sale politice, Rutte a demonstrat o capacitate remarcabilă de a naviga prin crize și controverse. Guvernul său a căzut în aprilie 2012 din cauza unui impas în negocierile bugetare, dar Rutte a revenit rapid la conducerea unei noi coaliții după alegerile ulterioare. A fost primul premier liberal al Țărilor de Jos în 92 de ani și a condus primul guvern complet de patru ani din 1998. Deși guvernul său a demisionat în urma scandalului privind beneficiile pentru îngrijirea copilului, VVD a câștigat alegerile generale din 2021, permițându-i lui Rutte să-și înceapă al patrulea mandat în 2022.
Numirea lui Rutte în funcția de secretar general al NATO vine cu provocări semnificative. Pe lângă gestionarea conflictului din Ucraina, Rutte va trebui să trateze cu o posibilă viitoare administrație americană condusă de Donald Trump, dacă fostul președinte republican va reveni la Casa Albă. Relațiile bune ale lui Rutte cu Trump în mandatul anterior al acestuia ar putea fi un avantaj în acest context.
Mark Rutte a fost supranumit „Mark de teflon” datorită capacității sale de a ieși nevătămat din scandaluri politice. Alegerea sa ca secretar general al NATO reflectă încrederea aliaților în abilitățile sale de lider într-un moment critic pentru securitatea internațională.