Cine este pensionarul din Buzău care a primit 9.000 de lei în plus la recalculare! Pensia pe care o va primi acest român de la 1 septembrie

Autor: Diana Ghita

Un senior a ajuns să câștige venituri lunare substanțiale

Sursa: Unsplash; Profimedia

În urma recalculării pensiilor, un caz remarcabil a ieșit în evidență la nivelul județului Buzău. O persoană care a lucrat în mediul privat a primit un plus considerabil la pensie.

Pensionarului din Buzău i s-a adăugat la pensie suma de 9.000 de lei, ceea ce a dus venitul lunar al acesteia la aproximativ 40.000 de lei. Aceasta reprezintă una dintre cele mai mari pensii din județ.

Cine este pensionarul din Buzău care a primit 9.000 de lei în plus la recalculare 

Recalcularea pensiilor a adus modificări semnificative pentru mulți pensionari din județul Buzău, întrucât unii dintre aceștia au beneficiat de creșteri substanțiale.

„Cea mai mare creştere a fost de 9.000 de lei. Este din domeniul privat, pensia în plată a fost undeva la 31.000 de lei şi a ajuns la 40.000 de lei, este cea mai mare pensie din judeţul Buzău. Este o pensie stabilită pe criteriul de contributivitate, nu vorbim de pensii speciale”, a precizat Octavian Troncaş, director adjunct în cadrul CJP, citat de stirileprotv.ro.

Recalcularea pensiilor s-a realizat pe baza contributivității, iar rezultatele au fost variate. În județul Buzău, 105.645 de pensionari au fost supuși acestui proces, iar dintre aceștia, 85.408 au beneficiat de o creștere a drepturilor de pensie. Totuși, 20.237 de persoane au rămas cu același cuantum al pensiei, stabilit înainte de recalculare.

„Procentul pensionarilor care au beneficiat de majorări este de 80,84% din numărul total de beneficiari din care: cu un procent de majorarea drepturilor de pensie cu până la 20%= 32.298

pensionari, cu un procent de majorarea drepturilor de pensie între 20%- 40%= 35.615 pensionari, cu un procent de majorarea drepturilor de pensie între 40%- 60%= 14.062 pensionari, cu un procent de majorarea drepturilor de pensie peste 60%= 3.433 pensionari.

Citește și: Alex, un tânăr din Buzău a murit din cauza unor dureri de cap puternice! Diagnosticul uluitor pe care l-a primit când a ajuns la spital

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: VIDEO Gheorghe Turda vorbește despre folclorul din zilele noastre. „Sunt singurul artist în materie de muzică populară și clasică având grad de general în rezervă.”

Procentul mediu al majorărilor cuantumului drepturilor de pensie este de 27,08%. Procentul pensionarilor care nu au beneficiat de majorări este de 19,16% din numărul total de beneficiari”, a transmis Casa Județeană de Pensii Buzău, potrivit sursei citate.

Un aspect important îl constituie cei aproximativ 2.600 de pensionari care nu au fost incluși în recalculare până acum, din cauza unor decizii judecătorești care au stabilit pensiile lor.

Pentru aceștia, revizuirea pensiilor se va realiza după 1 septembrie, moment în care vor primi noile decizii de la Casa Județeană de Pensii (CJP) Buzău.

Mii de pensionari din Buzău nu și-au primit deciziile de recalculare

Procesul de recalculare a pensiilor nu a fost lipsit de provocări. Pe parcursul săptămânii, CJP Buzău a primit peste 200 de sesizări legate de recalcularea pensiilor sau de acordarea punctelor de stabilitate.

„Din acest număr de 105.645, 2.584 de cazuri nu vor primi decizii de recalculare şi vă spun motivul. Pentru aceştia noi avem pregătite adrese prin care îi vom înştiinţa că li s-au acordat puncte teoretice, adică li s-a menţinut pensia aflată în plată, nu primesc decizii de recalculare deoarece marea majoritate sunt cei care au câştigat prin sentinţe judecătoreşti, li s-a stabilit o pensie care nu a avut în spate un stagiu de cotizare şi aceştia nu au putut fi preluaţi în aplicaţia informatică făcută pentru cazurile normale, urmând ca imediat după 1 septembrie, din moment ce noi vom deţine aplicaţia informatică să le emitem şi dânşilor decizii de revizuire. 

Îi rog frumos să ne scuze că s-a întâmplat acest lucru dar nu din vina noastră, nu a existat o posibilitate legală să putem emite decizii, în condiţiile în care sentinţa judecătorească i-a fixat o pensie fără să aibă susţinere cu stagiu contributiv în spate.  Vor primi talonul de pensie corespunzător punctajului aflat în plată, adică nici acestora nu le va scădea pensia.

Citește și: Data la care poștașii livrează pensiile majorate. Anunțul de ultimă oră făcut de șeful Casei de Pensii

Vor primi pensiile stabilite în instanţă, nu li se modifică drepturile, vor rămâne cu punctajul aferent lunii august 2024, vor intra în procesul de recalculare dar în acest moment datorită faptului că instanţa i-a stabilit o sumă reprezentând pensia şi nu a ţinut cont că pensia are în spate un stagiu contributiv, nu s-a găsit posibilitatea să se reflecte pe decizia de recalculare în această aplicaţie acest lucru”,  a mai transmis directorul CJP Buzău, conform stirileprotv.ro.