„A fost identificată o persoană, cetățean român, rezident în Marea Britanie, care a susținut activitatea grupării infracționale prin oferirea de sprijin pentru traducerea din limba rusă în limba română a materialelor promovate de gruparea infracțională și prin identificarea unor siteuri care ar fi putut fi atacate prin același mod de operare”, a transmis, astăzi, ministrul de Interne, Lucian Bode.
Un cetățean român a ajutat grupul de hackeri ruși Killnet în spargerile cibernetice efectuate în România în ultimele zile
Lucian Bode a declarat luni, în cadrul unei cooperări internaționale, că autoritățile din Marea Britanie au făcut o percheziție domiciliară la adresa românului care este bănuit că ar fi fost implicat în atacurile cibernetice din ultimele zile în
„Ofițerii din Poliția Română – combaterea infracționalității informatice – au mers la Londra pentru a acorda sprijin în ancheta desfășurată de autoritățile din Marea Britanie.
Acum cetățeanul român este în custodia autorităților britanice”, a mai explicat Lucian Bode.
Citeste si: SRI avertizează asupra unor posibile atacuri de tip ransomware la scară largă. Recomandări pentru români
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
„Atacatorii cibernetici transmit mesaje pe email, WhatsApp, Signal, Telegram, Messenger, Slack, etc. pretinzând că sunt o sursă/ persoană de încredere, pentru a convinge victimele potențiale să divulge informații confidențiale, date personale sau să efectueze acțiuni care permit preluarea controlului unor infrastructuri sau dispozitive informatice de către atacatori. Pentru a încerca să inducă în eroare potențialele victime și pentru o rată de succes mai ridicată, atacatorii intenționează să utilizeze inclusiv adrese de email sau conturi de utilizator falsificate ca aparținând unor instituții publice sau organizații cunoscute din România”, a transmis Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC).
Specialiștii recomandă tuturor cetățenilor să fie atenți în caz că primesc mesaje ce au următoarele caracteristici:
Citeste si: România a fost atacată cibernetic! Site-urile guvernamentale au fost acaparate de hackeri
- Sunt prezentate ca fiind solicitări urgente, inclusiv din partea autorităților
- formulările sunt neobișnuite și par să vină de la surse și persoane „de încredere”, includ linkuri sau atașamente care nu au fost cerute sau solicită anumite date personale sau tehnice (parole, PIN, IP etc.).
Pentru a limita riscul infectării cu ransomware și a evita criptarea sau distrugerea datelor, este obligatorie și realizarea de copii de siguranță (backup) pentru site-uri, baze de date sau orice alt tip de date expuse în mediul Internet, precum și stocarea acestor copii în locații separate, mai transmite digi24.ro.