Cine este Sfântul Andrei, sărbătorit de credincioși pe 30 noiembrie 2022. Viața Apostolului care a devenit Ocrotitorul României

Autor: Cristina Mocanu

Pe data de 30 noiembrie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei

Sursa: https://www.pexels.com/

Pe data de 30 noiembrie 2022, ortodocșii îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol Andrei.

Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei, pe data de 30 noiembrie 2022, conform libertatea.ro.

Ziua Sfântului Apostol Andrei, celebrat pe data de 30 noiembrie 2022

Sfântul Apostol Andrei, considerat și Ocrotitorul României, s-a născut în Betsaida Galileia, localitate situată pe țărmul Lacului Ghenizaret, în nordul Țării Sfinte. Conform Evangheliei, acesta era fratele lui Simeon Petru, amândoi fiind pescari, alături de tatăl lor.

Nu se știe cu certitudine dacă numele său era cel real, deoarece acesta era evreu, iar numele provenea din Grecia.

Pentru romani, numele de Andrei era legat de lupi. Se spune că acest nume deriva din vechea denumire a dacilor, daoi (lupi), dar și de simbolul acestora de pe steag, lupul.

Citește și: De ce este bine să citești Acatistul Sfântului Andrei, pe 30 noiembrie 2022

Sfântul Andrei, înainte de a fi apostolul lui Iisus a fost ucenicul Sfântului Ioan Botezătorul. Dorința sa de a-L urma pe Hristos a venit în momentul în care Ioan a rostit cuvintele “Iată Mielul lui Dumnezeu, cel ce a ridicat păcatul lumii” (Ioan 1,29).

Noul Testament îl arată pe Andrei la înmulțirea pâinilor și a peștilor, și după învierea lui Lazăr când, împreună cu Filip, îi spune lui Hristos că niște elini, veniși din Ierusalim cu prilejul sărbătorii Paștelui iudaic, doresc să-L vadă.

Potrivit tradiției, acesta a fost primul care a propovăduit Evanghelia la geto-daci. Calendarul Gotic susține ipoteza misiunii Apostolului în Sciția. Sinaxarul Bisericii constantinopolitane spune că Andrei a predicat în Pont, Tracia și Sciția. Conform unui alt izvor, Sfântul Andrei a fost hirotonit episcop la Odyssos, Varna de astăzi.

Prezența colindelor și a obiceiurilor din Dobrogea, închinate Sfântului Apostol, întăresc credința că acesta a propovăduit Evanghelia lui Hristos în România.

Sfântul Andrei a murit ca martir în Patras.

Deși oamenilor le este cunoscut că acesta a murit răstignit pe o cruce în formă de X, se susține că această tradiție datează din secolul al XIV-lea. Nu se cunoaște exact data martirizării acestuia, unii istorici fixându-l în timpul persecuției împăratului Nero, prin anii 64-67, iar alții spun că ar fi fost omorât în timpul persecuțiilor de pe vremea împăratului Domițian (81-96).

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Moaștele acestuia au fost așezate în Biserica Sfinților Apostoli din Constantinopol, în anul 357, cu prilejul sfințirii acesteia.

În timpul Cruciadei a IV-a, Cardinalul Petru de Capua a dus moaștele Sfântului Andrei în Italia, în Catedrala din Amalfi. În anul 1462, pe vremea lui Papa Pius al II-lea, capul său ajunge la Roma, iar de aici a fost dus în Catedrala din Patras, in biserica care poartă Hramul Sfântul Andrei.

Peștera în care se crede că a viețuit acesta, cât timp a propovăduit, pe teritoriul românesc, se află la aproximativ 4 kilometri de localitatea Ion Corvin din județul Constanța.

Aici se găsește un pat sculptat într-o piatră, unde se spune că s-ar fi odihnit Sfântul Apostol. Peștera transformată în Biserică a fost sfințită în anul 1944 de către Episcopul Tomisului, Chesarie Păunescu.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a hotărât în anul 1995 ca sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei să fie trecută cu cruce roșie în calendarul ortodox.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei      

Tradiția românească spune că pe data de 30 noiembrie, în noaptea de Sfântul Andrei, ies în lume spiritele rele care îi bântuie pe oameni. Pentru a se proteja de ele, românii folosesc usturoiul, un aliment utilizat împotriva strigoilor, ființe malefice care bântuie pe pământ. Deși este o sărbătoare creștină, se consideră că practicile sunt unele păgâne și se trage de la o asociere a apostolului lui Iisus cu o divinitate dacică, Sântandrei, care era sărbătorit în prima zi a Anului nou dacic, iar acest moment coincide cu sfârșitul lunii noiembrie. Potrivit istoricilor, se credea că în această noapte se deschid mormintele și se întorc spiritele animalelor, iar ele încep să vorbească.

Citește și: Pe ce dată este sărbătorit Sfântul Andrei 2022. Ce se pune sub perna pe care dormi în noaptea Sf Andrei

Pornind de la aceste tradiții, s-a ajuns ca această dată, de 30 noiembrie, să fie una bogată în tradiții și semnificații.  Astfel, românii pun usturoi la geamuri și la uși pentru a se feri de strigoi. Copii sunt cei mai vulnerabili în fața duhurilor rele, de aceea se pisează usturoi și le este făcută o cruce cu acesta la încheietura mâinii.

Pentru protejarea locuințelor, gospodinele obișnuiesc să întoarcă toate vasele și cănile cu capul în jos.

Fetele care doresc să își vadă ursitul pot pregăti o turtă specială cu multă sare, pe care trebuie să o mănânce înainte de a se culca. Tradiția spune că dacă se vor mărita în anul următor, îl vor visa pe viitorul mire care le va aduce un pahar cu apă.

Data de 30 noiembrie marchează începutul iernii și de aceea, sărbătoarea Sfântului Andrei a căpătat o conotație agrară puternică.