Cine este Valentina Petrillo, atletul transgender, tatăl a doi copii, care s-a calificat în semi finala de 400 m feminin, după ce a învins 5 femei

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 03 sep 2024, 10:07

Petrillo, tată a doi copii, a concurat anterior ca bărbat până la vârsta de 45 de ani

 
Sursa: DailyMail

Valentina Petrillo, în vârstă de 51 de ani, a devenit primul atlet transgender care concurează pe pistă la această competiție și s-a calificat în semifinala probei feminine de 400 de metri T12, în cadrul Jocurilor Paralimpice.

Petrillo, tată a doi copii, a concurat anterior ca bărbat până la vârsta de 45 de ani, dar a făcut tranziția și acum concurează în categoria feminină.

Performanța sportivului italian a atras atenția lumii sportive după ce a reușit să învingă cinci rivale în serii și s-a clasat pe locul al doilea în selecția sa. 

Citește și: Un polițist din București a ajuns viral pe internet după ce s-a afișat în fustă mini! Reacția surprinzătoare a colegilor lui: „Mi-au spus că am picioare frumoase”

Valentina Petrillo, atletul transgender, s-a calificat în semi finala de 400 m feminin

Cu un timp de 58.35 secunde, Petrillo a întrecut o atletă din China, care este cu 18 ani mai tânără, aceasta terminând cursa în 1:01.11.

Valentina Petrillo, care deține 11 titluri naționale masculine, a fost acceptată să concureze în categoria feminină de către World Para Athletics (WPA), organul de conducere al sportului paralimpic.

WPA a argumentat că nivelurile de testosteron ale lui Petrillo, după tranziție, o fac eligibilă pentru a concura în categoria feminină.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: VIDEO Mihai Albu, despre prietenia cu Irinel Columbeanu și cum a cunoscut-o pe Monica Gabor, fosta parteneră de viață a omului de afaceri. „A încălțat-o, a îmbrăcat-o și după a scos-o.”

„Nu vreau să aud despre discriminare sau prejudecăți împotriva persoanelor trans. Mulți oameni mor pentru că sunt trans. Oamenii sunt uciși pentru că sunt trans. Oamenii sunt uciși pentru că sunt trans. Pentru că își pierd locul de muncă. Pentru că nu fac sport. Am făcut-o. Dacă am făcut-o, sunt chiar mic. Dacă pot să o fac, ei o pot face.

Asta este frumos.

E greu, dar sunt aici pentru asta. Lucrez aici de trei ani. M-am gândit la Paris de când știam că nu voi merge la Jocurile Paralimpice de la Tokyo. A fost cea mai bună zi din viața mea. Am ajuns în sfârșit aici,” spune Valentina, potrivit DailyMail.

Controverse după ce Valentinei i-a fost permis să concureze împotriva femeilor

Cu toate acestea, decizia de a permite unui atlet transgender să concureze împotriva femeilor biologice a fost întâmpinată cu controverse.

Unele sportive au susținut că Petrillo beneficiază de un avantaj semnificativ datorită caracteristicilor biologice masculine pe care le-ar fi păstrat, în ciuda tranziției.

Paralimpica germană Katrin Mueller-Rottgardt a declarat pentru Bild:

„Practic, fiecare ar trebui să trăiască în viața de zi cu zi așa cum se simte confortabil. Dar mi se pare greu în sporturile de competiție.

Ea (Petrillo) a trăit și s-a antrenat ca bărbat de mult timp, așa că există posibilitatea ca cerințele fizice să fie diferite de cele ale cuiva care s-a născut

femeie. Acest lucru i-ar putea oferi un avantaj.”

 


În gala de duminică, lacrimile sunt cele care se năpustesc asupra concurenților din Casa Iubirii. Giuly, Robert, dar și Rebecca nu se mai pot abține și dau frâu liber sentimentelor apăsătoare. Patrick este în pericol de eliminare.