Cine este Vlad, instructorul de parașutism care și-a pierdut viața pe Aerodromul Clinceni. O manevră greșită l-a condus la moarte

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 01 iul 2024, 10:10

Cine este Vlad, instructorul de parașutism care și-a pierdut viața pe Aerodromul Clinceni. O manevră greșită l-a condus la moarte

Sursa: Observator/Pixabay

Vlad Anițuloaiei, un instructor de parașutism în vârstă de 42 de ani, a murit ieri pe aerodromul Clinceni, după ce a efectuat o manevră greșită cu parașuta, aproape de aterizare.

Incidentul tragic a avut loc sub privirile îngrozite ale colegilor săi, care au fost martori la momentul în care bărbatul, cu aproape 900 de salturi la activ, s-a prăbuşit la sol deşi avea paraşuta deschisă.

Transportat de urgență cu un elicopter SMURD la spital, instructorul de 42 de ani a decedat la scurt timp după accident.

O eroare umană l-a condus pe Vlad Anițuloaie spre moarte 

Aniţuloaiei era unul dintre cei mai experimentaţi instructori ai unei companii din Clinceni. În dimineaţa tragediei, acesta a sărit singur, iar saltul părea să decurgă fără probleme până în momentul apropierii de sol. În condiţii meteorologice ideale, fără nori sau vânt, paraşutistul a executat o manevră riscantă la aterizare – un viraj periculos care l-a adus la sol cu o viteză prea mare și a rezultat într-un impact violent.

Reprezentanţii companiei sugerează că ar putea fi vorba de o eroare umană, deși instructorul era cunoscut pentru competența sa.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

„Parașuta s-a deschis și a zburat normal, însă la aterizare parașutistul a executat un viraj necorespunzător la o altitudine joasă, acțiune care a dus la un impact puternic în momentul aterizării", se arată în comunicatul companiei.

Citește și: Tragedie pe Aerodromul Clinceni: Un parașutist de 42 de ani și-a pierdut viața după o aterizare nereușită

Şocaţi de cele întâmplate, colegii lui Aniţuloaiei au alertat imediat serviciile de urgenţă. Un elicopter SMURD a sosit rapid pe pista aerodromului pentru a-i oferi primele îngrijiri medicale, dar eforturile au fost în zadar.

Cazul a fost preluat de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, care vor investiga circumstanțele exacte ale accidentului tragic.

Care sunt riscurile unui salt cu parașuta

Potrivit Observator,  riscurile unui salt cu parașuta vor exista mereu, chiar dacă regulile sunt respectate cu strictețe. Printre acestea se numără: 

  • Defecțiuni ale echipamentului: pot apărea probleme cu parașuta principală, fiind nevoie de parașuta de rezervă;
  • Eroare Umană: greșelile în manevrare pot avea consecințe grave;
  • Condiții Meteo: vântul puternic sau condițiile atmosferice nefavorabile pot afecta siguranța saltului;