Cine este Yahya Sinwar, noul lider politic al Hamas: „Creierul” din spatele atacurilor din 7 octombrie 2023

Autor: Andrei Costanda

Yahya Sinwar, noul lider Hamas

Sursa: Profimedia

Yahya Sinwar, figura centrală a atacurilor teroriste din 7 octombrie, a fost desemnat noul lider politic al Hamas, succedându-l pe Ismail Haniyeh.

Hamas a anunțat alegerea lui Yahya Sinwar ca noul șef al biroului politic, înlocuindu-l pe Ismail Haniyeh, liderul anterior al mișcării islamiste palestiniene.

Sinwar este considerat de Israel drept „creierul” din spatele atacului terorist împotriva Israelului din 7 octombrie, care a dus la moartea a peste 1.200 de persoane și la luarea a 240 de ostatici.

Cine este noul lider al Hamas

Conform CNN, Yahya Sinwar este o țintă principală pentru Israel în războiul său din Gaza. Oficialii americani cred că Sinwar se ascunde într-o vastă rețea de tuneluri sub Gaza, deplasându-se frecvent și fiind protejat de ostatici folosiți ca scuturi umane. Predecesorul său, Ismail Haniyeh, a fost asasinat la Teheran săptămâna trecută, o acțiune atribuită de Iran și Hamas Israelului, deși Israelul nu a confirmat sau negat implicarea sa.

Născut în 1962 în tabăra de refugiați Khan Younis din Fâșia Gaza, Yahya Sinwar a fost unul dintre fondatorii serviciului de securitate al Hamas, cunoscut sub numele de Majd, care se ocupă de problemele de securitate internă și investighează agenții israelieni suspectați. Sinwar a fost arestat de trei ori, iar în 1988 a fost condamnat la patru sentințe de închisoare pe viață. Cu toate acestea, în 2011, el a fost eliberat în schimbul unui soldat israelian ținut în captivitate timp de peste cinci ani de Hamas.

Citește și: Vreme schimbătoare în weekend: Apar furtunile și vor cădea cantități însemnate de apă. Care sunt zonele vizate de aceste schimbări

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: VIDEO Oana Niculescu Mizil, despre motivul despărțirii de fostul partener de viață. „Dumnezeu îmi este martor că am încercat foarte mult.”

Citește și: Primele declarații ale șoferului vinovat de accidentul din Pantelimon. Motivul pentru care s-a speriat și a ricoșat cu mașina în cei doi frați: „A fost o denivelare..”

Israelul a pus recompensă pe capul lui Sinwar după atacurile din 7 octombrie

După eliberarea sa, Sinwar și-a reluat poziția de lider proeminent în Hamas și a fost numit șef al biroului politic al grupării din Fâșia Gaza în 2017.

În 2015, Statele Unite l-au inclus pe Sinwar pe lista lor neagră a „teroriștilor internaționali”. În urma atacului din 7 octombrie, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că este „doar o chestiune de timp” până când Sinwar va fi localizat. Liderii militari israelieni l-au descris ca fiind „un om mort care încă merge”.

Israelul a pus o recompensă de 400.000 de dolari pe capul lui Sinwar după atacul din 7 octombrie.

Sinwar este considerat una dintre cele mai importante figuri în eforturile militare ale Hamas și în stabilirea de noi legături cu puterile arabe regionale.

Sinwar este recunoscut pentru abilitățile sale strategice și pentru rolul său în construirea aripii militare a Hamas. În contextul actual al conflictului dintre Israel și Hamas, desemnarea sa ca lider politic al grupării sugerează o continuare a acțiunilor violente și o intensificare a conflictului în regiune.