Cristian Popescu Piedone a condus Primăria Sectorului 5 până pe 12 mai 2022, atunci când a fost condamnat defintiv la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul Colectiv. Astfel, Cristian Popescu Piedone urmează să fie înlocuit la Primăria Sectorului 5. Cine îi va prelua mare parte din artibuții și când ar putea fi organizate alegeri pentru desemnarea unui nou primar pentru Sectorul 5?
Cine va conduce Primăria Sectorului 5 după ce Cristian Popescu Piedone a fost condamnat la închisoare?
Cristian Popescu Piedone a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul Colectiv, după șase ani de procese. Pe 12 mai 2022, judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au pronunțat decizia finală.
Luând în calcul că ar putea ajunge la închisoare, Cristian Popescu Piedone și-a delegat o mare parte din atribuțiile de primar încă de la începutul lunii mai, atunci când ar fi trebuit ca judecătorii să pronunţe sentinţa definitivă în dosarul „Colectiv”.
La acel moment, Cristian Popescu Piedone, cel care a condus Primăria Sectorului 5, a precizat că decizia de a-și delega o parte dintre atribuții este necesară pentru ca instituția să poată funcționa normal în cazul în care el ajunge la închisoare. Astfel, Primăria Sectorului 5 va fi condusă de unul dintre cei doi viceprimari.
„Într-o eventualitate, ferească Dumnezeu de o decizie nefavorabilă, instituţia trebuie să funcţioneze.
Ideea e să te pregăteşti, dacă mâine nu se întâmplă nimic (n.r 3 mai 2022), nu e problemă. Dar să stai la decizia prefectului… I le-am delegat ca să aibă instituţia continuitate. Nu ştiu niciun verdict, dar pentru orice eventualitate. E o normalitate a delega competenţele, m-am gândit tot la instituţie şi nu la mine”, declara Cristian Popescu Piedone la începutul lunii mai, atunci când ar fi trebuit să afle sentința finală în dosarul Colectiv, potrivit adevarul.ro.
Inclusiv legea impune ca Primăria Sectorului 5 să fie preluată de viceprimar în cazul în care primarul nu își
Astfel, Nicolaidis Mircea Horațiu este cel care îl va înlocui pe Cristian Popescu Piedone la Primăria Sectorului 5, acesta preluând atribuțiile fostului edil pentru o perioadă de 6 luni.
„Am obligativitatea morala de a lasa continuitate, au fost zile de salariu, altfel 4.500 de oameni nu-și luau salariile, asta înseamnă continuitate.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Când ar putea avea loc alegeri pentru noul primar al Sectorului 5?
Conform legii în vigoare, mandatul primarului încetează în cazul în care acesta este condamnat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă la o pedeapsă privativă de libertate, indiferent de modalitatea de individualizare a executării pedepsei. Cum Cristian Popescu Piedone a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul Colectiv, acest lucru înseamnă automat că mandatul său de primar al Sectorului 5 încetează pe data de 12 mai 2022.
În plus, o pedeapsă complementară îi interzice lui Cristian Popescu Piedone exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat și dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public pe o perioadă de 5 ani.
Legea prevede ca după încetarea mandatului primarului, prefectul să emită un ordin prin care să constate acest lucru. Acest ordin are la bază un referat semnat de secretarul general al unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale, precum şi actele din care rezultă motivul legal de încetare a mandatului, conform lege5.ro.
Ordinul prefectului poate fi atacat de primar la instanţa de contencios administrativ în termen de 10 zile de la comunicare.
În ceea ce privește organizarea alegerilor pentru noul primar al Sectorului 5, data alegerilor va fi stabilită de către Guvern, la propunerea autorităţilor cu atribuţii în organizarea alegerilor, pe baza solicitării prefectului. Alegerile se organizează în maximum 90 de zile de la data pronunţării hotărârii instanţei, în cazul în care ordinul prefectului este contestat.
„Data organizării alegerilor pentru funcţia de primar se stabileşte de către Guvern, la propunerea autorităţilor cu atribuţii în organizarea alegerilor, pe baza solicitării prefectului. Acestea se organizează în termen de maximum 90 de zile de la expirarea termenului prevăzut la alin. (9) sau de la data pronunţării hotărârii instanţei, în condiţiile alin. (10).”, potrivit lege5.ro.