Sfinții Mihail și Gavriil sunt sărbătoriți pe data de 8 noiembrie 2022, potrivit calendarului ortodox. Sărbătoarea Sf Mihail și Gavriil 2022 pică anul acesta într-o zi de marți, atunci când peste 1 milion de români care poartă numele Sfinților Arhangheli își sărbătoresc onomastica.
Află cine își sărbătorește onomastica de Sf Mihail și Gavriil și cui trebuie să-i urezi „La mulți ani!” pe
Sf Mihail și Gavriil 2022
Sfinții Mihail și Gavriil 2022 sunt sărbătoriți, ca în fiecare an, la data de 8 noiembrie, dată care pică anul acesta în cea de-a două zi de marți din lună, potrivit calendarului ortodox .
În tradiţia Bisericii sunt cunoscuţi un număr de şapte Arhangheli: Mihail, Gavriil, Rafail, Uriil, Salatiil, Gudiil şi Varahiil.
Mihail, care se tâlcuieşte "puterea lui Dumnezeu" şi este voievodul oştilor cereşti, primul din ceata Sfinţilor Arhangheli, poartă sabie de foc şi are rolul de a păzi legea lui Dumnezeu şi de a birui puterea vrajmaşilor.
Gavriil, care înseamnă "bărbat-Dumnezeu", este arhanghelul bunelor vestiri.
El nu poartă sabie de foc, ci crin, fiind aducătorul veştilor bune.Rafail, al treilea arhanghel, este tămăduitor al neputinţelor omeneşti.
Uriil este luminător al celor întunecaţi.
Salatiil este îngerul care se roagă fierbinte pentru neamul omenesc.
Gudiil este îngerul care aduce veşnic slavă lui Dumnezeu şi celor ce se nevoiesc la fapte bune.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Varahiil, ultimul arhanghel, este aducător de binecuvantare dumnezeiască pe pământ.
Ce nume se sărbătoresc de Mihail și Gavriil
Nume care se sărbătoresc de Mihail și Gavriil. Două dintre cele mai populare nume de sfinți care se folosesc la botez în România, numele Sf Mihail și Gavriil sunt purtate de peste 1.300.000 de români, potrivit statisticilor oferite de Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administrației și Internelor.
Dintre românii care poartă numele Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, 592.114 sunt femei, iar 744.483
sunt bărbați, scrie ziare.com.Cele mai populare nume care se sărbătoresc de Mihai și Gavriil sunt, bineînțeles, Mihai și Mihaela, respectiv Gabriel și Gabriela.
Dar, pe lângă acestea, mai există și alte derivate ale numelor Sf Mihail și Gavriil care se sărbătoresc pe data de 8 noiembrie 2022.
Citeste si: Pe ce dată este sărbătorit Sfântul Andrei 2022. Ce se pune sub perna pe care dormi în noaptea Sf Andrei
Nume derivate care se sărbătoresc de Sf Mihail și Gavriil
Pe lângă Mihai- Mihaela, respectiv Gabriel- Gabriela, există și alte derivate ale numelor Sf Mihail și Gavriil care se sărbătoresc la data de 8 noiembrie, data când pică sărbătoarea Sfinților Arhangheli.
Alte nume care se sărbătoresc de Sfinții Mihail și Gavriil sunt: Mihail, Michi, Mişa, Mihăiţă, Mişu, Mihnea, Mihăilă, Mihalache, Mihalcea, Mihu, Mikael, Mikaela, Gabi, Găbiță,Găbița,Gavril, Gavrilă. Toți cei care poartă unul dintre aceste nume își sărbătoresc onomastica de Sf Mihail și Gavriil.
Ce semnificație are numele Mihail
În limba ebraică, numele Miahil înseamnă „Cine este ca Dumnezeu?”. Sfântul Mihail este cel care spunea: „Să luăm aminte, noi, care suntem făpturi, ce a pătimit Lucifer, cel care era cu noi: cel ce era lumina, acum întuneric s-a facut. Că cine este ca Dumnezeu?”, și, în felul acesta, a avut loc întocmirea soborului, adica adunarea și unirea tuturor îngerilor.
Sfântul Arhanghel Mihail este amintit în cărțile Vechiului Testament ca fiind prezent, în special, acolo unde Dumnezeu pedepsește nedreptatea. Din acest motiv, Arhanghelul Mihail este un înger al dreptății Dumnezeiești.
Citeste si: Ce e bine să faci astăzi, de Sf Mihail și Gavriil 2022! Obiceiuri pentru sănătate și noroc
Ce semnifică numele Gavriil
În limba ebraică, Gavriil înseamnă „bărbat-Dumnezeu”. Numele său reprezintă vestea că Dumnezeu Se va face bărbat, că va asuma firea omenească. Sf Arhanghel Gavriil este îngerul bunătății și milostivirii lui Dumnezeu.
Gavriil a fost cel care a vestit nașterea Maicii Domnului, Sfinților Părinților Ioachim și Ana, el i-a descoperit lui Zaharia nașterea Înaintemergătorului, pe Iosif, logodnicul Mariei, l-a întărit pentru a nu se mai îndoi de nimic, a călăuzit Sfânta Familie în Egipt, a răsturnat piatra de pe ușa mormântului Mântuitorului și a dus femeilor mironosițe vestea Învierii Domnului.