Toata lumea da bani, insa nimeni nu spune nimic despre asta in fata. Bolnavii si apartinatorii se feresc. Prima oprire o facem la Spitalul de Pediatrie.
Spaga se discuta aici cu multa discretie, desi cel putin pe hartie, copiii ar trebui sa beneficieze de tratament si interventii gratuite. Intram in vorba cu mama unui copil bolnav, care ne explica cat costa atentiile pentru sanatate.
Nimeni nu cere si totusi spagile se dau peste tot.
Si uite asa, ca intr-o regula necrisa si nespusa, fiecare spital pare sa isi stabileasca mercuriarul spagilor. Pacientii dau cat sa fie medicul, asistentele si brancardierii multumiti.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Spaga pentru pentru personalul medical nu e singura cheltuiala a bolnavului.
La toate asta se mai adauga si costurile cu medicamentele si, dupa caz protezele speciale.
Pe piata, cunoscatorii vorbesc despre topul spagilor, care variaza de la un spital la altul si de la un oras la altul. Exista chiar si un site dedicat, in care pacientii dau informatii despre costurile neoficiale de la o interventie minora sau o consultatie si pana la o operatie complexa.
In top este Bucurestiul cu 8.000 DE LEI pentru un medic ortoped, 3.000 de lei pentru o cezariana sau 300 de lei pentru un consult. Urmeaza TARGU MURES cu 600 de euro pentru o interventie chirurgicala si Constanta cu 800 DE EURO operatia de hernie de disc. In coada listei sunt spitalele din Modova, unde pacientii vorbesc de spaga de 200 de euro pentru o operatie.