Cine poate primi tichete casnice din 2024. Un tichet valorează 15 lei și poate fi preschimbat în bani

Author: Diana Bostan
Actualizat: 30 oct 2023, 13:52

Românii vor primi bani pentru activitățile casnice în anul 2024

Sursa: Pexels.com

Vești bune pentru o anumită categorie de români. Cei ce desfășoară activități în gospodărie vor primi tichete casnice în anul 2024.

Legea ce face referire la tichetele casnice a fost promulgată în anul 2022 de către președintele Klaus Iohannis. Cei care prestează activități casnice vor putea fi recompensați cu tichete casnice în anul 2024, în valoare de 15 lei.

Românii vor beneficia de tichete casnice în anul 2024

Tichetele casnice vor avea o valoare nominală de 15 lei și vor fi destinate serviciilor ocazionale și necalificate desfășurate în cadrul gospodăriilor.

Prin acest demers, guvernanții doresc să reglementeze activitățile casnice din punct de vedere fiscal, majoritatea activităților din această categorie fiind desfășurate ”la negru”.

Aceste tichete casnice sunt destinate persoanelor care desfășoară activități de bonă, menajere, grădinari sau celor care desfășoară activități de curățenie și de îngrijire a animalelor. Iar din anul 2024, munca acestor persoane va fi recompensată prin tichete casnice.

Citește și: Noi vouchere în anul 2024! Cum vei putea primi bani dacă desfășori activități casnice

Tichetele pot fi achiziționate de beneficiari, iar mai târziu vor putea fi convertite în bani de către cei care le-au primit în schimbul activităților desfășurate. Beneficiarii tichetelor casnice vor avea parte de asigurare de sănătate și de asigurare socială.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Beneficiarul serviciilor va stabili împreună cu furnizorul ce activități va desfășura și programul de muncă, dar și volumul de muncă.

Valoarea minimă a contribuției lunare, calculată conform reglementărilor legii, pentru ca un furnizor de servicii la domiciliu să poată beneficia de protecția asigurărilor sociale de stat (CAS), se stabilește la contribuția echivalentă a cel puțin 85 de tichete pentru activități la domiciliu, dar nu poate fi mai mică de 25% din salariul minim brut pe țară garantat prin lege ”, potrivit  romaniatv.net

 

Tichetele casnice vor putea fi preschimbate în bani

Beneficiarul serviciilor este cel care va achiziționa tichetele casnice, fiind nevoit să plătească doar valoarea nominală a acestora, iar de cheltuielile de tipărire și distribuire se va ocupa Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).  

Tichetele casnice vor putea fi schimbate în bani în termen de 12 luni de la primirea acestora, iar un alt lucru important de menționat este faptul că acestea nu sunt transferabile.

Citește și: Vești bune pentru acești români! Cine va beneficia de noi vouchere de la 1 ianuarie 2024

„Tichetele de activităţi casnice pot fi emise atât în format fizic, pe suport de hârtie, cât şi electronic. Acestea nu sunt transferabile şi pot fi utilizate numai de către prestatorul casnic care le-a primit, care are obligaţia să le preschimbe în numerar până cel târziu în a 15-a zi a lunii următoare lunii în care a fost prestată activitatea casnică, în vederea dobândirii sau menţinerii calităţii de asigurat în sistemele asigurărilor sociale

şi asigurărilor sociale de sănătate”, se arată în legea promulgată de Klaus Iohannis în anul 2022.

În cazul în care tichetele sunt pierdute sau deteriorate, valoarea acestora nu va fi returnată. Cei ce desfășoară activitățile casnice trebuie să știe că durata acestora nu poate depăși 12 ore/zi în cazul persoanelor peste 18 ani și 6 ore în persoanelor cu vârste între 16 și 18.