Crăciunul pe rit vechi reprezintă o sărbătoare la fel de importantă ca și Boboteaza pentru cei care au ales să o serbeze. Calendarul iulian sau pe stil vechi este decalat cu 13 zile față de calendarul oficial.
Cine sărbătorește Crăciunul pe rit vechi astăzi, 7 ianuarie 2022
Există două categorii de români care serbează Crăciunul pe rit vechi pe 7 ianuarie:
- românii din Republica Moldova, Bugeac și Ucraina (Cernăuți vechi);
- românii din Transcarpatia (Maramureșul istoric). românii din Valea Timocului (în Serbia și Bulgaria), românii din Voivodina și aromânii răspândiți în Balcani.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
În ziua de Crăciun pe rit vechi, creștinii merg la biserică, la Liturghie, apoi, la prânz, familiile se pun la masa tradițională, cu preparate din purcel de lapte fript la jar, sarmale, pește, ciorbe și borșuri, zacuscă, vin rubiniu și vodka.
Cum se calculează când pică Paștele în anul 2022? Iată explicația
Cu toate că în anul 1923, la un congres ținut la Constantinopol, majoritatea Bisericilor Ortodoxe a decis să renunțe la calendarul iulian și să adopte calendarul gregorian, data Paștelui se calculează cu ajutorul calendarului iulian, în care echinocțiul de primavără
are loc cu 13 zile mai târziu. Așadar, există diferențe între data Paștelui Ortodox și a Paștelui Catolic.Citeste si: Când trebuie să despodobești bradul de Crăciun și ce semnifică data exactă
Ulterior, astronomii au observat că între calendarul gregorian din 1582 și cel astronomic există o diferență anuală, diferență care, la 3500 de ani, ar face ca și calendarul gregorian să fie în spate cu o zi și o noapte.
Au rămas, totuși, câteva Biserici Ortodoxe cu calendarul iulian neîndreptat, precum: Patriarhia Ierusalimului, Biserica Rusă și Biserica Sârbă, dar și Mănăstirile din Sf. Munte Athos, cu excepția Vatopedului, care se definesc ca fiind „pe stil vechi”, pentru că prăznuiesc Paștile și toate sărbătorile după vechiul calendar, adică după „stilul vechi”.