În anul 2025, angajații din România se vor bucura de 17 zile libere oferite de stat, un număr semnificativ mai mare decât în anii precedenți. Luna ianuarie va fi una dintre cele mai generoase luni din punctul de vedere al timpului liber, cu cinci zile nelucrătoare pentru toți angajații, dintre care bugetarii vor beneficia de o zi suplimentară.
Zilele libere în ianuarie 2025
Conform hotnews.ro, în 2025, ianuarie începe cu zilele libere tradiționale de 1 și 2 ianuarie, urmate de 6 și 7 ianuarie, care au fost recent declarate sărbători
1-2 ianuarie – sărbătorile de Anul Nou.
6 ianuarie – Boboteaza (Botezul Domnului).
7 ianuarie – Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul.
Adăugarea celor două zile libere din 6 și 7 ianuarie a fost posibilă datorită unei legi promulgate în 2023 de președintele Klaus Iohannis, care a completat art.
Cine beneficiază de zilele libere?
Conform legislației în vigoare, toate persoanele angajate, indiferent dacă lucrează în sectorul public sau privat, au dreptul la zilele libere legale.
Totuși, există anumite excepții:Angajații din sectoarele esențiale (precum sănătatea, siguranța publică și transporturile) trebuie să lucreze în aceste zile, dar beneficiază de compensații, fie prin timp liber corespunzător, fie prin plata unui spor salarial.
Bugetarii vor avea un avantaj suplimentar: Ministerul Muncii a propus ca și 3 ianuarie să fie declarată zi nelucrătoare, astfel încât aceștia să se bucure de o mini-vacanță prelungită.
În consecință, aceștia vor reveni la muncă abia pe 8 ianuarie.Alte zile libere legale în 2025
Pe parcursul anului 2025, angajații din România se vor bucura de o serie de alte zile libere, fie datorită sărbătorilor religioase, fie celor naționale:
- 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române.
- 18 aprilie – Vinerea Mare.
- 20-21 aprilie – Paștele.
- 1 mai – Ziua Muncii.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Citește și: Care este suma alocată voucherelor de vacanță pentru anul 2025? Află cine va putea intra în posesia lor
- 1 iunie – Ziua Copilului.
- 8-9 iunie – Rusaliile.
- 15 august – Adormirea Maicii Domnului.
- 30 noiembrie – Sfântul Andrei.
- 1 decembrie – Ziua Națională a României.
- 25-26 decembrie – Crăciunul.
Cum influențează zilele libere activitatea bugetarilor?
Pentru bugetari, ianuarie 2025 devine o lună extrem de favorabilă. Programul lor va include o vacanță extinsă datorită punților create între zilele libere legale și weekenduri. De exemplu:
- 1 și 2 ianuarie vor fi legate de weekendul 4-5 ianuarie, iar 3 ianuarie va fi o zi liberă suplimentară pentru bugetari.
- 6 și 7 ianuarie, fiind zile libere legale, vor extinde această vacanță până la 8 ianuarie, când angajații din sectorul public vor reveni la muncă.
De asemenea, o situație similară se va întâmpla în luna mai, când 1 mai (Ziua Muncii) și 2 mai vor crea o altă punte cu weekendul 3-4 mai.
Importanța zilelor de 6 și 7 ianuarie
Noile zile libere de 6 și 7 ianuarie au o semnificație religioasă profundă:
- 6 ianuarie marchează Boboteaza, una dintre cele mai importante sărbători din calendarul ortodox, simbolizând botezul lui Iisus Hristos în râul Iordan.
- 7 ianuarie este ziua de prăznuire a Sfântului Ioan Botezătorul, cel care l-a botezat pe Hristos și care este considerat un model al smereniei și credinței.
Aceste sărbători sunt marcate prin slujbe speciale și diverse tradiții, oferind românilor ocazia de a petrece timp alături de familie și de a reflecta asupra valorilor spirituale.
Anul 2025 aduce beneficii semnificative pentru angajații din România, cu 17 zile libere legale, dintre care ianuarie se remarcă prin numărul mare de zile nelucrătoare. Adăugarea zilelor de 6 și 7 ianuarie consolidează tradițiile religioase și oferă angajaților mai mult timp pentru odihnă și relaxare.
Pentru bugetari, aceste zile libere, combinate cu propunerile de punți între sărbători și weekenduri, fac din 2025 un an al echilibrului între muncă și timp liber.