Cine sunt angajații care pot lucra de acasă timp de patru zile. Proiectul de lege a fost votat în Parlament

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 29 mar 2024, 00:35

Părinții care au în întreținere copii cu vârsta mai mică de 11 ani pot solicita să lucreze de acasă patru zile pe lună

Sursa: Pexels.com

Unii angajați din România pot să lucreze de acasă timp de patru zile pe lună. Beneficiul este menționat într-un proiect de lege pentru completarea Legii nr.53/2003- Codul Muncii, care a fost adoptat, ieri, 28 iunie, de către Camera Deputaților.

Mai mulți angajați din România au dreptul de a lucra, timp de patru zile pe lună, de acasă, dar doar dacă locul de muncă pe care îl au permite acest lucru. Persoanele care vor să lucreze de acasă patru zile pe săptămână pot solicita, printr-o cerere, acest lucru.

Angajații din România care pot lucra de acasă timp de patru zile pe lună

Telemunca a devenit o necesitate, în cele mai multe cazuri, în timpul pandemiei de COVID-19. Acum, la mai bine de un an de când toate restricțiile au fost ridicate, acest lucru va redeveni o normalitate.

Părinții care au în întreținere copii cu vârsta mai mică de 11 ani pot solicita să lucreze de acasă patru zile pe lună, excepție făcând părinții care au un loc de muncă ce impune prezența fizică.

Inițial, măsura trebuia să se aplice doar în cazul părinților care au în întreținere copii cu vârsta de până la 8 ani, dar s-a decis, ulterior, ca vârsta să fie majorată la 11 ani. 

Citește și: Înscrieri grădiniță 2023: Ce pot face părinții care nu au prins un loc la creșă sau grădiniță în prima etapă de înscrieri

„La cerere, salariaţii care au în întreţinere copii în vârstă de până la 11 ani beneficiază de 4 zile pe lună de muncă la domiciliu sau în regim de telemuncă, în condiţiile

Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia situaţiilor în care natura sau felul muncii nu permite desfăşurarea activităţii în astfel de condiţii”, este prevăzut în amendamentul Comisiei pentru muncă şi protecţie socială. 

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Ce trebuie să conțină cererea pentru munca de acasă

Pentru ca acest beneficiu să fie aprobat angajaților de către angajator, aceștia trebuie să prezinte o cerere, însoțită de o declarație pe proprie răspundere a celui de-al doilea părinte sau a reprezentantului legal al copilului de până în 11 ani, din care să rezulte faptul că cea de-a doua persoană nu a solicitat să lucreze de acasă, în aceeași perioadă.

În cazul în care părintele sau reprezentantul legal al minorului este o persoană singură, nu va avea nevoie de declarația celuilalt părinte sau a celuilalt reprezentant legal. 

Citește și: Începând cu 1 iulie, se extinde lista afecțiunilor care permit prezentarea direct la medicul de specialitate. Asigurații vor avea dreptul la o serie de tratamente dentare decontate de stat

Inițiatorii proiectului au invocat Directiva (UE) 2019/1158 a Parlamentului European și a Consiliului din data de 20 iunie 2019 cu privire la echilibrul dintre viața personală și cea profesională.

În cadrul Art.9, sunt prevăzute „formule flexibile de lucru: „statele membre iau măsurile necesare pentru a se asigura că lucrătorii cu copii de până la o anumită vârstă, de cel puțin opt ani, precum și îngrijitorii, au dreptul de a solicita formule flexibile de lucru în scopuri de îngrijire”.