Cine sunt angajații care trebuie să dea înapoi banii pentru voucherele de vacanță, în maximum 60 de zile

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 12 feb 2024, 01:55

Angajații al căror contract de muncă încetează dintr-un motiv sau altul vor fi nevoiți să înapoieze banii

Sursa: playtech.ro

Angajații statului primesc vouchere de vacanță, dar unii dintre ei vor trebui să dea banii aferenți înapoi, având 60 de zile la dispoziție. În ce condiții banii trebuie dați înapoi sau voucherele, după caz.

Unii dintre angajații care primesc vouchere de vacanță vor trebui să dea banii înapoi sau să dea voucherele înapoi. Regula de care trebuie să țină cont, dacă vor să le folosească.

Angajații din România care vor trebui să dea înapoi banii pentru voucherele de vacanță

De câțiva ani, bugetarii primesc vouchere de vacanță, pentru ca turismul din România să înregistreze o creștere.

Cu toate acestea, unii angajați vor fi nevoiți să restituie banii, dacă o regulă importantă nu este respectată.

Mai exact, angajații al căror contract de muncă încetează dintr-un motiv sau altul vor fi nevoiți să înapoieze banii sau voucherele de vacanță, în funcție de utilizarea acestora: totală sau parțială.

Citește și: Românii pot primi noi vouchere de 4.000 de lei. Iată cine poate beneficia de acest ajutor de la stat

Conform legii, voucherele de vacanță sunt acordate angajaților în fiecare an și pot să fie emise doar pe suport electronic, în limita sumelor care sunt prevăzute pentru fiecare an în parte. Valoarea voucherelor de vacanță este de 1.450 de lei pe an, per salariat, suma fiind impozitată cu 10%.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Angajații care beneficiază de vouchere de vacanță

Persoanele care pot primi vouchere de vacanță sunt cele care au desfășurat activitate profesională în anul în care acestea sunt acordate.

„Voucherele de vacanţă se acordă tuturor persoanelor care au sau au avut calitatea de salariat în unităţile/instituţiile prevăzute la art. 1 în anul pentru care se acordă. Valoarea voucherelor de vacanţă este proporţională cu perioada lucrată.

(3) Beneficiază de vouchere de vacanţă doar personalul încadrat în unităţile/instituţiile prevăzute la art. 1, pe posturile aprobate prin organigramele acestora. (4) Beneficiază de vouchere de vacanţă şi personalul încadrat în unităţile/instituţiile prevăzute la art. 1, care se află în situaţiile prevăzute la art. 145 alin. (4) din Legea nr. 53/2003- Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, este prevăzut în lege.

Totodată, în cazul persoanelor care nu vor să primească vouchere de vacanță, procedura pe care trebuie să o respecte este următoarea.

Trebuie depusă o cerere scrisă la unitatea sau la instituția angajatoare:

- Pentru anul în curs, în termen de 30 de zile de la data publicării prezentului regulament în Monitorul Oficial al României,

- Pentru perioada 2024-2026, până pe data de 31 martie a fiecărui an

Citește și: Este oficial! Tichete de masă în valoare de 40 de lei. Anunțul oficial al premierului României

Voucherele de vacanță pot fi utilizate pentru plata cazării sau pentru plata meselor la restaurantele aferente și sunt valabile timp de un an de la data la care au fost emise.

 

Taguri: