Cine sunt cei care știau despre abuzurile din azilele groazei

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 18 iul 2023, 12:56

Cine sunt cei care știau despre abuzurile din azilele groazei

Sursa: Pexels.com

Abuzurile din azilele groazei au îngrozit o țară întreagă, iar după ce sute de bătrâni au fost bătuți, înfometați și ținuți în condiții inumane se cer demisiile autorităților.

Procurorii povestesc într-un referat de peste 600 de pagini toate abuzurile pe care vârstnicii au trebuit să le suporte în perioada ce trebuia să fie cea mai liniștită din viața lor, chiar de „îngerii” ce trebuiau să aibă grijă ca ultimii lor ani să fie liniștiți.

Citește și: „Probabil că de foame și-au mâncat hainele”. Ce au găsit medicii în stomacul bătrânilor maltratați în „azilele groazei”. Victimele de abia dacă primeau de mâncare

Cine sunt cei care știau despre abuzurile din azilele groazei

Ultimele săptămâni au fost zguduite de descoperirile șocante realizate de autorități în mai multe azile pentru vârstnici din țară, unde tratamentul acestora era format din abuzuri, foamete și condiții în care oamenii supraviețuiau cu greu. După zecile de azile ce au fost găsite cu nereguli după controale, mai mulți șefi de instituții au fost suspendați, demiși sau li s-a cerut demisia. 

Persoanele ce fac parte din această listă reprezintă autorități ce ar fi trebuit să știe și să intervină în aceste azile în care oamenii erau tratați inuman, iar primii oameni ce au fost demiși au fost Mihai Tomescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități și vicepreședinta instituției, Adela Crăciun, alături de directorul general al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială, Cristina Elena Anton. 

Șeful DGASPC Ilfov, Bogdan Iulian Pîntea s-a autosuspendat la cererea președintelui Consiliului Județean Ilfov, Hubert Thuma, iar și directorul general al DGASPC Sector 3, Mihaela Ungureanu și-a cerut suspendarea. Teodor Gabriel Negulescu, directorul DSP Ilfov, nu a așteptat să fie demis, acesta luând singur decizia de a își da demisia. 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Șeful Poliției Ilfov, comisarului șef Cristian Perșinaru, și-a dat și el demisia, iar în urma unei declarații oferite de Klaus Iohannis, acesta își dorește măsuri dure împotriva vinovaților, asta după ce s-a desfășurat deja o anchetă penală la DIICOT, iar mai multe persoane au fost arestate, relatează romania.europalibera.org.

Citește și: Marius Budăi a demisionat din funcția de ministru al Muncii! Anunțul a fost făcut de Marcel Ciolacu: „E un gest de onoare”

Oana Roman a făcut declarații surprinzătoare despre azilele groazei

Oana Roman are o părere despre azilele din România, ținând cont că aceasta o are pe mama ei, Mioara, internată într-un azil de bătrâni din apropierea orașului București. Aceasta s-a informat foarte mult despre azilele în care ar putea să își interneze mama, dorind ca aceasta să aibă parte de respect, dar și o grijă pe care orice persoană ar trebui să o primească din partea unei astfel de instituții. 

În timp ce aceasta căuta cel mai bun azil pentru mama sa, Oana Roman a găsit și alte azile în care condițiile erau precare, în funcție de prețurile pe care oamenii erau nevoiți să le plătească, iar un sfat foarte important pe care aceasta îl oferă oamenilor ce sunt nevoiți să își lase persoanele dragi în astfel de centre este să nu uite să îi viziteze.

„Mi se pare oribil, dar nu este un lucru nou pentru România. Asta se întâmplă în foarte multe locuri, iar singurul lucru pe care l-am constatat a fost că autoritățile statului chiar și-au făcut treaba de data aceasta. Este clar că anumite instituții ale statului știau ce se întâmplă acolo pentru că am văzut că au existat nenumărate plângeri de-a lungul timpului. Când au văzut că gluma se îngroașă, atunci s-au apucat să ancheteze. Însă ceea ce mi se pare teribil este faptul că ancheta a durat atât de mult. Bătrânii puteau fi salvați acum mult timp. În rest, cred că sunt și implicații politice în acest caz îngrozitor. Cu siguranță sunt implicate niște primării și alte instituții ale statului.”, a declarat aceasta într-un interviu pentru cancan.ro

Citește și: Gabriela Firea a demisionat din funcția de ministru al Familiei. „Nu am de ce să mă rușinez, nu am nicio vină...”