Doi tineri medici rezidenți ai Institutului de Gastroenterologie și Hepatologie din cadrul Spitalului Sfântul Spiridon din Iași au murit în condiții neelucidate, într-un context care a readus în atenție presiunea imensă suportată de personalul medical, în special de către rezidenți.
Cine sunt cei doi medici rezidenți care au murit la două săptămâni distanță unul de celălalt
George Tilă, în vârstă de 31 de ani, era rezident în anul V și își desfășura activitatea, în martie, și la Spitalul Elena Beldiman din Bârlad, orașul în care se născuse.
La doar două săptămâni distanță, Emanuel Mirel Luca, în vârstă de 28 de ani, a fost găsit fără viață în apartamentul său din Iași. Era rezident în anul IV, originar din Darabani, județul Botoșani, și era cunoscut de colegi ca un tânăr discret, care ducea o viață echilibrată.
Despre starea sa de sănătate se știu puține lucruri. În urmă cu o lună, efectua investigații imagistice și analize medicale, semn că organismul său începea să transmită semnale. Cu toate acestea, nu a discutat cu colegii despre posibile probleme, poate doar cu superiorii direcți.
„Este un mediu în care se muncește groaznic de mult.
Tot ea a adăugat că volumul mare de pacienți din secția de gastroenterologie face ca presiunea psihică și fizică asupra personalului să fie constantă și greu de gestionat: „Pe noi ne tulbură foarte, foarte tare această tragedie. Voi încerca să identific dacă este o cauză de stres suplimentar, dar stresul e în fiecare secundă. La Gastroenterologie mai mult, fiindcă e un număr mult mai mare de pacienți față de alte secții din spital. Așa este dintotdeauna și e în toate spitalele din țară. Ne intimidează pe toți – cât mai putem pune pe cineva la muncă, mai mult sau mai puțin, după ce s-a întâmplat?”.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Ce mărturisiri fac alți medici rezidenți, după moartea celor doi colegi
În paralel, colegii rezidenților decedați atrag atenția, în spațiul online, asupra ritmului de lucru din spitale, acuzând suprasolicitarea și lipsa unor mecanisme de protecție psihologică. O voce anonimă, aparținând unui medic rezident din Iași, a relatat pentru HotNews.ro atmosfera de nesiguranță și frustrare care persistă în rândul tinerilor medici.
„Când doi rezidenți din ani terminali mor în două săptămâni, la aceeași specializare, îți ridici niște semne de întrebare. Discutăm între noi, ne plângem pe grupuri de problemele cu care se confruntă rezidenții din spitale, de epuizare, de stres. Lucrurile acestea se cunosc, poate este și o lipsă de curaj, însă teama că nimic nu se va schimba și tot noi, rezidenții, vom avea de suferit dacă semnalăm, ne determină nu ieșim din acest cerc. Acum, după moartea celui de-al doilea coleg, suntem pur și simplu șocați”, a declarat un medic rezident, pentru HotNews.ro.
Aceste două decese vin pe fondul unei alte pierderi suferite de Institutul de Gastroenterologie, în urmă cu aproximativ șase luni. Prof. dr. Gabriela Ștefănescu, una dintre figurile marcante ale instituției, a murit subit în camera unui hotel din București, în timpul unui congres medical. La acea vreme, niciun istoric medical nu indica existența unei afecțiuni grave, iar stilul ei de viață era considerat echilibrat și sănătos.
În fața acestei serii de tragedii, conducerea Institutului a anunțat că va analiza gradul de solicitare al medicilor rezidenți și va încerca să identifice măsuri concrete pentru protejarea stării de sănătate a acestora.