Cine sunt elevii care nu vor mai primi bursă de excelență în anul școlar 2023 - 2024! Când se aplică măsura

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 26 mai 2024, 00:30

Când se aplică măsura

Sursa: PixaBay

Bursele vor fi acordate elevilor după noi criterii din acest an școlar. Iată toate detaliile!

Ministra Educației, Ligia Deca, a declarat că ministerul va pune în dezbatere publică acte legislative secundare legate de Legile Educației. Este vorba despre acordarea burselor, transportul elevilor și constituirea consiliilor de administraţie ale şcolilor, relatează România TV.

Cine sunt elevii care nu vor mai primi bursă în anul școlar 2023- 2024

Consiliul Naţional al Elevilor a menționat, într-un comunicat de presă, după anunţul legat de lansarea în dezbatere publică a proiectului de metodologie de acordare a burselor şcolare, că a adus mereu

propuneri legate de bursele şcolare în contextul reformei legislative, de exemplu majorarea cuantumurilor minime, administrarea fondurilor direct din bugetul Ministerului Educaţiei, noile criterii de acordare şi stabilirea unui termen-limită până la care bursele trebuie să fie achitate lună de lună.

Citește și: Cine sunt românii care pot primi 150 de lei! Cât timp se mai pot depune cererile

„Astfel, se poate observa cum implicarea activă a elevilor reprezentanţi poate face diferenţa, toate aceste propuneri fiind integrate fie în noua lege, fie în metodologia-cadru.

Bursele constituie unul dintre drepturile fundamentale ale tuturor elevilor din România. De-a lungul timpului, Consiliul Naţional al Elevilor a luptat constant pentru ca bursele să nu fie tratate ca o pretenţie, ci ca un drept fundamental, accesibil fiecărui elev”
, se arată în comunicat.

Cu toate astea, schimbările la nivelul criteriilor generale de acordare a burselor, menționate în OM nr. 5870/2021, au dus la mii de elevi rămași fără burse de merit. 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„În primul rând, se poate observa în noua metodologie de acordare a burselor şcolare cum bursele de excelenţă olimpică I şi II prezintă câteva neclarităţi.

Inclusiv în legea 198/2023, este specificat faptul că acestea se plătesc lunar elevilor de gimnaziu şi liceu, pe întreaga durată a anului şcolar următor obţinerii distincţiei, acest lucru fiind menţionat şi la începutul metodologiei, însă, câteva articole mai jos, este explicat algoritmul de calcul pentru acordarea burselor în lunile din anul şcolar în care sunt vacanţe. Acest lucru arată că ele nu s-ar acorda integral, fapt ce reieşea până acum din legea educaţiei.
De asemenea, solicităm reintroducerea elevilor participanţi la loturile internaţionale restrânse ale olimpiadelor şcolare pe lista beneficiarilor bursei de excelenţă”
, au continuat reprezentanții consiliului.

Citește și: Încheierea mediilor în 2023: Se modifică numărul de note pe care un elev trebuie să îl aibă! Decizia de ultimă oră a Ministerului Educației

Se pare că elevii care participă la concursurile naționale nu mai primesc bursă de excelență, ci doar de merit, iar asta doar dacă obțin premiul I.

„De cele mai multe ori, diferenţele de punctaje la astfel de competiţii sunt extrem de mici, nivelul de pregătire a elevilor fiind foarte apropiat, poate chiar identic. Astfel, considerăm imperioasă introducerea elevilor care au obţinut şi premiile II şi III la concursurile şcolare pe lista de beneficiari. Mai mult, solicităm şi reintroducerea elevilor care au obţinut premiile I, II şi III la olimpiadele şcolare judeţene pe lista elevilor beneficiari ai bursei de merit”, mai precizează Consiliul Naţional al Elevilor.

Ce propuneri mai are Consiliul Național al Elevilor

Printre altele, Consiliul Național al Elevilor a propus un termen limită pentru virarea burselor, lucru care poate fi verificat în proiectul de metodologie.

„Este foarte important să ne uităm înapoi şi să observăm evoluţia burselor şcolare în toată România. Schimbările din noua lege sunt majoritatea propuneri care au venit în ultimii ani din partea Consiliului Naţional al Elevilor şi este datoria noastră să ne asigurăm că sunt puse în practică în interesul suprem al elevilor. Propunerile prezentate pe forma actuală a proiectului de metodologie le vom transmite şi sub forma unor amendamente în perioada următoare Ministerului Educaţiei, la fel cum am trimis încă de la promulgarea legii constant recomandări pentru redactarea acesteia în raport cu necesităţile reale ale elevilor, speţe şi situaţii concrete semnalate din teritoriu”, a spus Miruna Croitoru, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.